Europarlamentul Corina Cretu (Pro Romania), fost Comisar pentru Politica Regionala al Comisiei Europene (2014-2019), a declarat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Oradea, ca tara noastra se afla in mare intarziere in atragerea fondurilor europene aferente exercitiului financiar 2021-2027 si a celor din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Asa cum am spus de foarte multe ori, banii nu au fost niciodata o problema, ci lipsa proiectelor, lipsa de viziune. 18 tari folosesc deja toate instrumentele la dispozitie, noi suntem in faza in care de-abia obtinem aprobarile si, din pacate, nu avem proiecte. Deci Comisia se plange de lipsa proiectelor mai ales pe fondurile clasice, pe 2021-2027, pentru ca tot ce era mai avansat s-a mutat pe PNRR. Vor fi pentru prima oara opt programe regionale operationale, un program destinat sanatatii, un program de mediu, un program de agricultura si Fondul pentru o tranzitie justa, a declarat, in conferinta de presa, europarlamentarul Corina Cretu.
Ea a precizat ca este foarte preocupata si de absorbtia de catre Romania a fondurilor europene aferente exercitiului financiar 2014-2020.
"Pe timpul cand am fost comisar, am incheiat exercitiul financiar 2007 - 2014 cu 92,8%, la ora actuala pe 2014 - 2020 rata de absorbtie este de 68%. Dar pentru ca s-a facut in Parlamentul European o derogare, Guvernul poate deconta toate cheltuielile legate de refugiati din fonduri europene. Plus avem aceste sanse istorice, legate de PNRR, unde din pacate suntem foarte intarziati, la fel si cu Programele Operationale 2021-2027", a afirmat Corina Cretu.
In alta ordine de idei, europarlamentarul Pro Romania considera ca, pana la sfarsitul anului, Romania va intra in Spatiul Schengen, insa avem nevoie de negociatori buni si de abtinerea Olandei.
Romanii merita sa mearga demni in Europa, fara controale, la fel ca toate celelalte tari. Romania face sacrificii imense, mai ales de cand a inceput razboiul din Ucraina. Din pacate, eu cred ca nu avem negociatori suficient de buni. Nu putem sta la mana unui partid de 6% din Olanda si cred ca putem negocia macar ca Olanda sa se abtina. Daca Olanda macar s-ar abtine, Romania ar intra in Schengen. Cel mai important este sa se puna pe ordinea de zi, iar aici este rolul Ministerului de Interne, in primul rand, pentru ca se discuta in Consiliul JAI, a afirmat Corina Cretu.
Sperantele sunt indreptatite, a spus ea, si de asigurarile oferite, pentru prima data, de cancelarul Germaniei si de presedintele Frantei, care s-au exprimat in favoarea intrarii Romaniei in Schengen.
Europarlamentarul Corina Cretu, prim vicepresedinte Pro Romania, a facut marti o vizita in Bihor, in cadrul "Saptamanilor verzi" ale Parlamentului European, dedicate circumscriptiilor electorale. Ea s-a intalnit cu conducerea judeteana a filialei Pro Romania - presedintele Daniel Pop, secretarul general Dan Ardelean si a ajuns in comuna Dragesti, condusa de singurul primar Pro Romania din Bihor, Delia Farcas.