RO EN
Coșul este gol

CONAF: Deficitul excesiv nu poate fi rezolvat printr-o fiscalitate excesiva

Proiectul Ordonantei de Urgenta privind masurile pentru finantarea deficitului bugetar este o lovitura fiscala data afacerilor mici si mijlocii, cu efecte negative asupra investitiilor, locurilor de munca si economiei, dar stimulative pentru inflatie, avertizeaza vineri Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), intr-un comunicat.
"Guvernul trebuie sa examineze cu luciditate situatia economica a Romaniei, in contextul tensiunilor globale, al inflatiei persistente si al incertitudinilor multiple, in care o lovitura fiscala data afacerilor mici nu ar echilibra bugetul tarii, deoarece ar stimula inflatia, somajul, falimentele si ar putea incetini cresterea economiei. Statul ar putea incasa mai mult daca legislatia fiscala ar fi simpla si clara. Multi posibili antreprenori renunta sa inceapa o afacere din cauza impredictibilitatii legislatiei fiscale si a complexitatii normelor aferente", a afirmat Cristina Chiriac, doctor in economie, presedintele CONAF.
Impozitarea microintreprinderilor ar trebui sa sustina activitatea acestora, esentiala pentru echilibrarea unei economii moderne de piata, dar ultimele modificari fiscale deja aplicate au sensibilizat puternic afacerile mici, iar propunerile aflate pe agenda guvernului le-ar putea tripla povara fiscala, spune si Mihaela Mitroi, Managing Partner Global Tax Advise, consultant fiscal, presedintele Sucursalei CONAF Bucuresti.
"De la 1 ianuarie a anului 2023 plafonul pentru incadrarea ca microintreprindere a fost redus la jumatate (500.000 euro fata de 1 milion euro) si cu conditii mai restrictive. Asistam acum la conditii si mai aspre, respectiv cresterea impozitului de la 1 la 3% pentru microintreprinderile care obtin venituri de peste 300.000 lei. Indiferent de acest plafon pentru microintreprinderile care desfasoara activitati in zona IT (editare si realizare de software, etc.), hoteluri, restaurante, activitati juridice, asistenta medicala generala sau stomatologica vor plati automat un impozit de trei ori mai mare decat in prezent pentru venituri pana la 500.000 euro", sustine Mihaela Mitroi.
Ea este de parere ca inflatia va fi o consecinta colaterala a acestei cresteri puternice a presiunii fiscale, deoarece, pentru a rezista in piata, antreprenorii vor scumpi serviciile. Sub presiunea cresterii poverii fiscale, IMM-urile profitabile isi vor reduce sau chiar amana investitiile.
"Companiile care au venituri peste pragul de 300.000 lei si care au o rata a rentabilitatii de peste 30% vor datora impozit pe profit de 16% incepand cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita. Cu alte cuvinte, sunt penalizate microintreprinderile profitabile, antreprenoriatul local fiind astfel descurajat sa efectueze noi investitii", a spus Mitroi.
Potrivit acesteia, pe agenda Guvernului se gasesc si masuri care descurajeaza investitiile individuale multiple in mai multe afaceri mici, intr-o schema de impozitare "care sfideaza logica fiscala".
"Antreprenorii care au afaceri mici, dar diversificate (in mai mult de o microintreprindere), vor ajunge sa plateasca impozit pe profit 16% daca detin mai mult de 25% in capitalul social - pana acum fiind permisa detinerea in cel mult 3 microintreprinderi. Cu alte cuvinte, vor ramane cu regimul fiscal de microintreprindere doar pentru o singura afacere. In acelasi timp, aceiasi antreprenori cu afaceri diversificate vor deveni de asemenea platitori de impozit pe profit, chiar daca realizeaza o cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro, in cazul in care veniturile cumulate ale microintreprinderilor detinute depasesc acest plafon si daca acestea sunt considerate intreprinderi legate, ajungand in situatia in care nu vor putea aplica regimul de microintreprindere nici macar pentru o companie", a completat ea.
Nu in ultimul rand, antreprenorii ar putea fi obligati sa plateasca impozitele in avans, pana la inchiderea anului financiar, pentru ultimul trimestru, in conditiile in care de curand fusese aliniata plata impozitului pentru microintreprinderi cu data pentru plata impozitului pentru celelalte companii, respectiv 25 iunie a anului urmator, masura care risca sa inglodeze in datorii afacerile mici si chiar sa le arunce in faliment, atrage atentia presedintele Sucursalei CONAF Bucuresti.
"O alta sarcina suplimentara pentru antreprenorii care isi desfasoara activitatea in regim de microintreprinderi este plata de avans a impozitului aferent ultimului trimestru al anului, respectiv pana pe 25 decembrie, prin estimarea lunii decembrie la nivelul celei precedente. Toate aceste masuri afecteaza posibilitatea microintreprinderilor de a-si continua derularea afacerilor, pentru ca extragerea brusca de disponibilitati banesti prin impozite conduce la o eventuala imposibilitate a acestora de a se dezvolta prin investitii, avand in vedere posibilitatile limitate a unor surse de finantare pentru acestea. Putem asista astfel la o reducere a numarului microintreprinderilor care isi desfasoara activitatea pe piata romaneasca cu efecte asupra sustenabilitatii mediului economic din Romania", subliniaza Mihaela Mitroi.
Intensificarea presiunii fiscale asupra afacerilor mici si mijlocii are, deja, un impact negativ in piata fortei de munca: oportunitatile de angajare sunt reduse, iar numarul angajatilor s-a micsorat, deoarece companiile si-au redus investitiile si, in plus, si-au ajustat necesarul de personal, a observat Cristina Chiriac.
"Romania este singurul stat din Uniunea Europeana care a inregistrat, la finalul celui de-al doilea trimestru, o scadere a numarului de persoane ocupate fata de aceeasi perioada din 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. Trebuie sa observam ca aceasta scadere a populatiei ocupate cu 1,9% nu poate fi efectul unei reduceri a personalului bugetar, care, desi anticipata, nu a avut inca loc. O eventuala inasprire a fiscalitatii IMM-urilor si microintreprinderilor, in contextul dificil al incetinirii economiei, al inflatiei persistente, al intensificarii presiunilor de cresteri salariale si al creditarii scumpe si limitate descurajeaza crearea de noi locuri de munca si afecteaza cresterea economica. Atunci cand afacerile mici si mijlocii se lupta sa-si gestioneze povara fiscala, concedierile fac parte din strategia de supravietuire a afacerii", a mai observat Cristina Chiriac, presedinta CONAF.
"In esenta", avertizeaza Cristina Chiriac, "Romania nu-si poate asigura o crestere economica viguroasa cu majorari de impozite si taxe pentru a sustine cheltuieli bugetare uriase, in timpuri dominate de crize multiple si simultane. Dimpotriva, intensificarea poverii fiscale asociata afacerilor mici si mijlocii, aplicata in acest an, a avut deja un efect negativ: economia a incetinit si peste 160.000 de oameni s-au retras din piata muncii. Mai mult, sub presiunea fiscalitatii excesive abilitatea antreprenorilor de a accesa banii europeni se reduce drastic. Si atunci, o masura impusa de nevoia de a consuma banii europeni se dovedeste a fi de fapt doar o noua bariera ridicata in calea accesarii fondurilor europene. Un efect de ricoseu probabil neluat in calcul. Un deficit excesiv nu poate fi rezolvat printr-o fiscalitate excesiva, deoarece apare riscul alunecarii economiei in recesiune. Winston Churchill a descris cat se poate de clar capcana fiscalitatii excesive si inoportune: 'Ideea ca o natiune poate ajunge la prosperitate cu ajutorul taxelor este una dintre cele mai rudimentare iluzii care a incurcat vreodata mintea umana'".
Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternica confederatie din Romania ce reuneste interesele antreprenorilor in spiritul european al egalitatii de gen si egalitatii de sanse. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter