Comisia Europeana considera ca, asa cum este conceputa in prezent initiativa legislativa privind trecerea terenului de 46 de hectare de la Romexpo din proprietatea statului catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), aceasta este foarte probabil sa implice ajutor de stat la nivelul CCIR, tinand cont de activitatea economica pe care aceasta o desfasoara. Potrivit unei adrese transmise de Consiliul Concurentei catre Parlament pe aceasta tema, au fost deja trimise Comisiei Europene o serie de documente primite din partea celor doua camere ale Parlamentului, insa acestea nu raspund concret problematicii ridicate de forul european, motiv pentru care acesta a revenit cu o noua solicitare, la care asteapta un raspuns pana la data de 24 decembrie 2021. Cu toate acestea, proiectul de modificare a Legii camerelor de comert nr. 335/2007, prin care terenul de la Romexpo poate fi trecut in proprietatea CCIR pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar de aproape 3 miliarde euro, a fost inscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor (for decizional) pentru sedinta din 20-21 decembrie 2021.
"In urma discutiilor purtate in cadrul videoconferintei din 12 octombrie 2021, ale caror concluzii au fost reluate in adresa din 2 decembrie 2021, Comisia Europeana considera ca, prima facie, asa cum este conceputa initiativa legislativa in prezent, aceasta este foarte probabil sa implice ajutor de stat, la nivelul CCIR, tinand cont de activitatea economica pe care aceasta o desfasoara, mai ales prin prisma activitatilor legate direct de Romexpo SA, atragand totodata atentia asupra transferarii posibilului ajutor si la nivelul investitorilor privati cu care CCIR se va asocia in vederea realizarii proiectelor de dezvoltare durabila, in masura in care acestia nu sunt selectati prin licitatie publica", se arata in adresa Consiliului Concurentei.
Potrivit documentului, Comisia Europeana a indicat autoritatilor romane sa aiba in vedere conceperea unei modalitati de transfer al terenului astfel incat sa nu fie incidente regulile nationale si europene in materia ajutorului de stat (prin organizarea unei proceduri competitive, deschise, transparente si neconditionate sau prin mandatarea CCIR de catre stat sa asigure operatiunile de revitalizare a terenului proprietate publica). In cazul in care cele doua optiuni nu sunt convenabile pentru autoritatile romane, masura trebuie sa fie conceputa in asa fel incat transferul terenului cu titlu gratuit sa fie considerat ajutor compatibil cu regulile in materia ajutorului de stat, respectiv sa aiba in vedere satisfacerea unei nevoi sociale, precum dezvoltarea de activitati culturale. Insa, daca scopul este dezvoltarea imobiliara pe o mare parte a terenului, atunci nu poate exista temei de compatibilitate a masurii.
Pe terenul Romexpo, care a generat propunerea de modificare si completare a Legii nr. 335/2007, CCIR si compania Iulius au in vedere o investitie de 2,87 miliarde euro in transformarea centrului expozitional intr-un complex imobiliar mixt, ce va include constructia a 20 de cladiri, cu regimuri diferite de inaltime, cu pana la 41 de etaje. Acesta ar urma sa includa cel mai mare business district din Romania, unde vor lucra peste 30.000 de persoane, 12.000 de locuri pentru parcare, facilitati pentru antreprenorii locali, muzee si o sala multifunctionala de evenimente, un nou parc si conexiuni urbane verzi, solutii de fluidizare a traficului, precum si zone de retail si petrecere a timpului. Conform documentatiilor, constructiile vor avea o suprafata totala de 1,3 milioane mp.