RO EN
Coșul este gol

AHK: Schimburile comerciale romano-germane sunt puternic afectate de actuala criza

Conform cifrelor publicate de Institutul Federal de Statistica (Destatis), volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Germania a scazut puternic pe fondul actualei crize provocate de coronavrius. Minimele au fost atinse in luna aprilie, exporturile germane catre Romania coborand cu 36,5% fata de aceeasi luna a anului precedent; importurile au scazut si mai puternic (-53%). In total, exporturile catre Romania s-au ridicat la 11,5 mld. EUR (-8,8%) in primele noua luni ale acestui an, in timp ce importurile au fost de doar 9,8 mld. EUR, cu 18% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Dupa scaderea schimburilor comerciale in aprilie si mai, a inceput o redresare semnificativa a schimburilor comerciale in luna septembrie. Exporturile au trecut pe plus, fiind cu 6,52% mai mari fata de aceeasi luna a anului precedent, in timp ce importurile din Romania au scazut „doar” cu 7,7%. Per total, T3 indica o redresare a comertului exterior, dar pentru T4 incertitudinile sunt inca mari din cauza cresterii cazurilor de coronavirus si a noilor restrictii, aplicate atat in Romania, cat si in Germania. „Ne aflam intr-un an extrem de dificil, nu doar pentru relatiile comerciale romano-germane, ci si pentru economie in general. Dar suntem increzatori ca vom face fata provocarilor generate de criza Corona", spune Sebastian Metz, director general AHK Romania.
In ansamblu, volumul schimburilor comerciale bilaterale a scazut cu 13,4% in perioada ianuarie-septembrie 2020 fata de aceeasi perioada a anului trecut la 21,3 mld. EUR. „Ne asteptam la o scadere a schimburilor bilaterale cu acelasi procent pe intregul an 2020, ceea ce inseamna ca in loc de 33 de mld. EUR cat a fost in 2019, volumul schimburilor comerciale bilaterale va fi de 28 de mld. EUR in acest an. O buna parte din evolutia viitoare a relatiilor comerciale romano-germane va depinde de modul si, mai ales, de cat de repede se va redresa economia germana", declara directorul general al AHK, Sebastian Metz.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter