Principiile de baza ale proiectului de Buget pentru 2023 sunt transparenta, evitarea risipei banului public, reconsiderarea prioritatilor de finantare in acord cu noile provocari europene, a declarat, marti, ministru Finantelor, Adrian Caciu, in Plenul Parlamentului, la dezbaterea asupra proiectului Legii Bugetului pentru 2023.
"Bugetul anului 2023 a fost conceput intr-un mod echilibrat, realist si coerent, cu importante fonduri directionate catre sustinerea investitiilor, concomitent cu sprijinirea grupurilor vulnerabile afectate de suita crizelor actuale. Principiile de baza ale acestui proiect sunt transparenta, evitarea risipei banului public, reconsiderarea prioritatilor de finantare in acord cu noile provocari europene, accelerarea oportunitatii de utilizare fondurilor europene din Cadrul Financiar 2021 - 2027 si a celor alocate reformelor finantate prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, pentru cresterea rezilientei economiei romanesti, in conditiile in care nu avem de-a face cu fenomene conjuncturale, ci cu tendinte de baza, structurale, in consonanta cu ceea ce se petrece in Uniunea Europeana si pe tot globul", a spus Adrian Caciu.
El a reiterat ca proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o crestere economica de 2,8% prevazuta pentru anul 2023. Bugetul a fost construit avand in vedere un PIB de 1.552,1 miliarde de lei, o inflatie medie anuala de 9,6%, venituri ale bugetului general consolidat de 539,6 miliarde de lei, cu o pondere a veniturilor totale in PIB de 34,8%, cheltuieli ale bugetului general consolidat de 607,9 miliarde de lei.
Deficitul public va fi in valoare nominala de 68,2 miliarde de lei, in scadere de la 80 de miliarde de lei in 2022, sau de 4,4% din PIB in termeni cash si ESA, de la 5,7% din PIB in 2022, respectiv 6,2% PIB in termeni ESA.