RO EN
Coșul este gol

GUVERN: Se are in vedere deblocarea urgenta a POSCCE

Cu prilejul sedintei Executivului din 19 iunie 2013, prim-ministrul Guvernului Romaniei, Victor Ponta, a anuntat deblocarea majoritatii programelor sustinute din fonduri europene (cu exceptia celui privind cresterea competitivitatii economice), astfel incat, pana la finalizarea actualei etape de finantare, se are in vedere o crestere rapida a gradului de absorbtie, la nivel national. „Din toate programele operationale sectoriale suspendate anterior, mai ramane blocat doar programul privind cresterea competitivitatii economice, iar pentru toate celelalte (de mediu POSDRU, Programul Operational Regional si cel de transporturi) Comisia Europeana si-a exprimat acordul de reluare a platilor. Ramane astfel ca Ministerul Fondurilor Europene sa intensifice dialogul cu partenerii externi pentru deblocarea programului de crestere a competitivitatii economice, ultimul ramas inca in stare de presuspendare, in asa fel incat, practic, sa putem sa intram intr-o formula accelerata de absorbtie a fondurilor europene. Sa speram ca o sa aiba si Comisia Europeana bani pentru decontarea sumelor aferente proiectelor, pentru ca acum, la finalul perioadei actuale de programare, este posibil sa existe mai putine fonduri, indiferent de faptul ca proiectele pe care le depunem vor fi aprobate intr-un ritm mai alert”, a declarat Victor Ponta. Revenind la deblocarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), premierul a explicat este necesara cooperarea mai multor ministere care au proiecte in domeniul respectiv, cum ar fi ministerele Economiei, Comunicatiilor si Societatii Informationale, Cercetarii Stiintifice si Dezvoltarii Tehnologice (prin ministru delegat – n.r.) etc., in vederea elaborarii urgente a unui plan de actiune ce va fi propus oficialilor europeni.
Absorbtia fondurilor ramane deficitara
Dupa cum se cunoaste, perioada actuala de programare se finalizeaza la data de 31 decembrie 2013, iar sumele alocate Romaniei din cele cinci fonduri structurale si de coeziune (incepand cu 2007) totalizeaza 27,46 miliarde euro, majoritatea (12,66 miliarde euro) fiind disponibile prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR). Desi autoritatile au explicat in ultimul timp ca pentru multe componente ale programelor operationale sectoriale rata absorbtiei a sporit semnificativ (dublandu-se in anumite cazuri, cum ar fi cel al dezvoltarii resurselor umane – POSDRU), studiile de specialitate realizate de organizatii independente arata ca Romania se mentine, in continuare, pe ultimul loc din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene, situatie ce influenteaza negativ atractivitatea mediului de afaceri. Conform ministrului de resort, Eugen Orlando Teodorovici, la sfarsitul lunii mai 2013, rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la 15,18%, inregistrand o crestere de 32% fata de inceputul acestui an si de 103% comparativ cu aprilie 2012, iar pana la sfarsitul lunii iulie oficialul guvernamental si-a exprimat speranta ca vor fi trimise Comisiei Europene cereri de rambursare reprezentand 25% din suma destinata tarii noastre. Informatii suplimentare, la www.gov.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter