Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta din data de 5 iulie 2018, printr-o hotarare, regulamentul privind controlul de stat al calitatii in constructii, care stabileste cadrul normativ general, obiectivele, continutul, organizarea si modul de exercitare a controlului de stat privind calitatea in constructii, informeaza un comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in subordinea caruia functioneaza, ca institutie publica cu personalitate juridica, Inspectoratul de Stat in Constructii - ISC.
Potrivit comunicatului, controlul de stat al calitatii in constructii se aplica tuturor constructiilor, inclusiv instalatiilor aferente acestora, indiferent de forma de proprietate, destinatie, categorie si clasa de importanta sau sursa de finantare. Exceptie fac locuintele unifamiliale cu un singur nivel (parter) si anexele gospodaresti din proprietatea persoanelor fizice, situate in mediul rural si in satele apartinatoare municipiilor si oraselor, precum si constructiile provizorii si lucrarile de constructii care se pot executa fara autorizatie de construire sau desfiintare, dupa caz, potrivit legii.
Controlul de stat al calitatii in constructii urmareste, in principal, respectarea prevederilor legale privind: performanta si conformitatea produselor pentru constructii; atestarea si autorizarea specialistilor in domeniul constructiilor; acreditarea sau autorizarea laboratoarelor de analiza si incercari in constructii; certificarea sistemelor de management al calitatii in constructii; certificarea performantei energetice si auditarea energetica a cladirilor; reglementarile tehnice in constructii; verificarea si expertizarea tehnica a proiectelor; verificarea calitatii lucrarilor executate, expertizarea tehnica a executiei constructiilor, auditul energetic al cladirilor; asigurarea activitatii metrologice in constructii; receptia la terminarea lucrarilor si receptia finala la expirarea perioadei de garantie; comportarea in exploatare a constructiilor si interventiile in timp asupra acestora; post-utilizarea constructiilor.
Controlul de stat al calitatii in constructii se exercita de catre personalul cu atributii de control si inspectie din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) si din cadrul institutiilor prevazute la art. 34 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii (republicata, cu modificarile ulterioare), prin structurile proprii de control ale acestora, se mai precizeaza in comunicat.
In conditiile in care se constata incalcarea dispozitiilor legale si a cerintelor privind asigurarea calitatii in constructii, personalul cu atributii de control si inspectie poate dispune masuri de remediere, poate aplica sanctiuni sau, dupa caz, poate dispune chiar oprirea executarii lucrarilor realizate necorespunzator.
Actul normativ adoptat la data de 5 iulie 2018 va intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, concluzioneaza specialistii ministerului de resort.
***
Potrivit legii, ISC este organul tehnic specializat care exercita controlul de stat cu privire la aplicarea unitara a prevederilor legale in domenii precum: calitatea in constructii, amenajarea teritoriului si urbanismul, autorizarea executarii lucrarilor de constructii, supravegherea pietei produselor pentru constructii, respectiv avizarea, in conditiile legii, a documentatiilor tehnico-economice pentru investitiile finantate din fonduri publice. Informatii suplimentare, la www.mdrap.ro