RO EN
The cart is empty

VDMA: Lanturile de aprovizionare din industrie se afla la limita rezistentei in 2022

Productia si capacitatea de livrare a companiilor din domeniul ingineriei mecanica si echipamentelor din Germania sunt tot mai ingreunate de blocajele de aprovizionare cu materiale si de lipsa de muncitori calificati. Potrivit unui sondaj fulger realizat de VDMA, 87% dintre companii isi vad in prezent lanturile de aprovizionare afectate semnificativ, iar 78% se confrunta cu o veritabila penurie de specialisti. La cercetarea realizata in intervalul 21 – 23 iunie a.c. au participat 520 de companii din domeniu, a caror importanta este relevata nu doar de prezenta globala, ci si de relatiile complexe cu furnizorii, care au de suferit din cauza razboiului din Ucraina sau blocajelor din China. Situatia s-a inrautatit vizibil de la ultimul sondaj, iar sperantele de imbunatatire rapida se diminueaza corespunzator. Daca in luna aprilie a.c. opt din zece respondenti raportau lipsuri grave in aprovizionare, in prezent ponderea a sporit la noua din zece. Blocajele pe segmentul componentelor electronice sunt foarte serioase, iar sansele de redresare mai devreme de a doua jumatate a anului urmator sunt foarte scazute. 
 
Securitatea aprovizionarii este din ce in ce mai accentuata
Avand in vedere persistenta problemelor cu furnizorii, jumatate din companii i-au schimbat deja strategia de achizitie pentru materiile prime critice sau intentioneaza sa faca acest lucru in viitorul apropiat. Firmele pun un accent mai puternic pe securitatea aprovizionarii, in acest scop, 83% dintre ele implementand deja masuri de extindere a retelei de furnizori intr-o maniera tintita. De asemenea, 77% isi sporesc capacitatile de stocare, iar 58% cauta  alternative viabile la actualele materii prime. In plus, 30% dintre societati fac deja pregatiri concrete pentru deficitul previzibil de aprovizionare cu gaze. In ceea ce priveste forta calificata de munca, lipsa acesteia se acutizeaza si devine un risc, cu care se confrunta deja 78% dintre cei intervievati. Peste 60% dintre acestia percep aceasta provocare ca fiind majora, situandu-se din punct de vedere al impactului peste inflatie sau politica monetara restrictiva. Multe companii vad digitalizarea si automatizarea, precum si dezvoltarea lanturilor de aprovizionare rezistente, ca pe o mare oportunitate. Din acest punct de vedere, expertii VDMA considera ca industria de profil va avea un rol central. De aceea, in pofida provocarilor, 2022 ar trebui sa se finalizeze cu o crestere pentru 79% dintre companii, cu toate ca o parte in aceasta va fi determinata de inflatie. Pentru informatii suplimentare, click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter