RO EN
The cart is empty

Deloitte: Cumpararea unei locuinte, intre scumpirea creditelor si TVA redus

Dupa intrarea in vigoare a legii care extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, fata de cea standard de 19%, pentru achizitia de locuinte de pana la 700.000 de lei, autoritatile au publicat recent si norme de implementare. Calificarea locuintelor pentru cota redusa de TVA a fost de-a lungul anilor un subiect de interes atat pentru dezvoltatorii imobiliari, cat si pentru persoanele fizice interesate de o casa noua. Dar ramane de vazut in ce masura noua regula va avea efectul scontat asupra preturilor.
Piata locuintelor este influentata de numerosi factori la acest inceput de an. Pe de o parte, avem semnalul de scumpire a creditelor transmis de Banca Nationala a Romaniei prin majorarea dobanzii de politica monetara peste asteptari, care ar putea avea ca efect temperarea cererii, si largirea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA pentru achizitia de locuinte, care ar trebui sa conduca la scaderea preturilor, cel putin pe segmentul vizat de aceasta masura. Pe de alta parte, presiunile inflationiste, tensiunile din piata muncii, dar si cererea ridicata pun sub semnul intrebarii directia preturilor pe aceasta piata in perioada urmatoare.
Revenind la majorarea plafonului pentru aplicarea TVA de 5% de la 450.000 de lei la 700.000 de lei, trebuie mentionat faptul ca masura este aplicabila pentru o singura achizitie. Cu alte cuvinte, orice persoana fizica, individual sau in co-proprietate cu o alta persoana fizica, poate sa cumpere o singura locuinta cu TVA 5%, daca pretul de achizitie este cuprins intre 450.000 de lei si 700.000 de lei (fara TVA). Nu este relevant daca respectiva persoana a mai cumparat locuinte cu cota redusa si in anii anteriori, cand plafonul maxim era de 450.000 de lei.
 
Cum se verifica aplicarea corecta a facilitatii?
Pentru a tine evidenta acestor tranzactii, autorii legii au prevazut infiintarea registrului achizitiilor de locuinte cu cota de TVA 5%, iar modelul acestuia a fost publicat oficial la inceputul lunii februarie.
Registrul se completeaza si se verifica de catre notarii publici la data autentificarii contractelor de vanzare-cumparare ce au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuinte cu cota redusa de TVA. Acesta se completeaza atat pentru locuintele cu o valoare mai mica de 450.000 de lei, fara TVA (caz in care nu este relevant numarul achizitiilor efectuate), cat si pentru cele cu o valoare cuprinsa intre 450.000 de lei si 700.000 de lei, fara TVA (unde intervine limitarea la o singura achizitie).
Accesul la registru este permis online, in baza unui certificat digital, intrucat acesta va fi organizat in format electronic si gestionat cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Ministerul Finantelor.
Facilitatea fiscala oferita pe acest segment de pret are potentialul de a impulsiona achizitiile, atat ca locuinta personala, cat si in scop investitional. Aici intervine, insa, si efectul scumpirii creditelor, care ar putea afecta cererea, dat fiind ca, pe acest segment de pret, finantarea prin credit ipotecar este mai prezenta.
In concluzie, actualul context macroeconomic este dominat de inflatie, cu efect inclusiv asupra preturilor materialelor de constructie, si de deficit de forta de munca. Dar cazul Romaniei nu este singular, situatii similare se regasesc in majoritatea economiilor lumii, in sectorul imobiliar. Pe de alta parte, in Romania, cererea de locuinte este pe un trend ascendent de mai multi ani, iar oferta este subdimensionata, asa ca ramane de vazut cum va evolua piata in perioada urmatoare.
 
Material de opinie de Adrian Teampau, Director, si Raluca Ciociia, Senior Consultant, Taxe Indirecte, Deloitte Romania
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter