RO EN
The cart is empty

COVID-19: Statele europene relaxeaza prudent restrictiile impuse de pandemie

Dupa mai multe saptamani de restrictii menite sa limiteze raspandirea noului coronavirus, unele state europene incep sa transmita semnale optimiste, in sensul relaxarii graduale, prudente, a unora dintre limitari, in paralel cu intensificarea actiunilor de sustinere a economiei, arata cea mai recenta editie a Deloitte COVID-19 European measures, care sintetizeaza masurile generale, economice si sociale adoptate in contextul pandemiei de COVID-19 de catre multiple tari europene.
Cele mai multe dintre deciziile care vizeaza sprijinirea economiei se adreseaza in principal companiilor mici si mijlocii, care au resimtit imediat efectele crizei, si includ posibilitatea amanarii platii taxelor si/sau a ratelor bancare, precum si facilitati de finantare, prin garantii de stat la contractarea creditelor, dobanzi preferentiale pentru sectoarele grav afectate etc. Totusi, unele state au anuntat sau au adoptat deja masuri de sprijinire si pentru companiile mari. Printre acestea se numara Germania, care ofera companiilor mari garantii pentru creditele acordate de KFW Bank, banca detinuta de stat, Lituania, care pune la dispozitie un fond special pentru asigurarea lichiditatii, Slovacia, unde se asteapta noi masuri dedicate acestui segment de companii, precum si Polonia sau Slovenia.
In ceea ce priveste semnalele de relaxare a restrictiilor, unele dintre acestea provin din Cehia, care permite, incepand din data de 7 aprilie, efectuarea de activitati sportive individuale in aer liber, alte activitati in parcuri, in natura si in alte locuri publice accesibile, dar cu anumite limitari, menite sa asigure protectia, cum ar fi purtarea de masti si mentinerea distantei. De asemenea, incepand din 14 aprilie, cehii pot calatori in strainatate pentru „activitati esentiale”, cum ar fi deplasari in interes de serviciu, controale medicale sau vizitarea familiei, cu mentiunea ca fiecare calatorie va fi urmata de 14 zile de carantina obligatorie.
Alte state au anuntat ca vor relaxa restrictiile in perioada urmatoare, pentru a permite reluarea activitatilor economice, cum este cazul Austriei, al Spaniei si al Poloniei, ori ca iau in calcul aceasta optiune, cum este cazul Germaniei, unde urmeaza consultari intre cancelarul Angela Merkel si landurile federale.
Indiferent de regiunea in care se afla sau de modelul economic pe care se bazeaza, statele europene au un element comun cand vine vorba de abordare: prudenta, in linie cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care a subliniat ca, desi controlul raspandirii virusului pare sa dea unele semne de progres, este prea devreme pentru a renunta la masurile de protectie. Tarile europene fac pasi mici si precauti in aceasta directie, insa, poate mai important decat amploarea deciziilor este chiar mesajul de optimism pe care il transmit.
Romania nu a atins inca varful pandemiei - drept dovada in acest sens, decretul pentru prelungirea starii de urgenta cu inca 30 de zile tocmai a fost semnat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial, acesta continand totodata noi masuri menite sa raspunda unor carente in defensiva statului impotriva raspandirii pandemiei si a efectelor acesteia, inclusiv in domeniul economic si social. De asemenea, mediul de business inca face eforturi pentru a se adapta la situatia nou creata, in speranta ca lucrurile vor reveni la normal in curand. Companiile care par sa reuseasca in acest demers sunt cele care au inceput sa priveasca situatia in care se afla drept „noua normalitate” si, in consecinta, se reinventeaza. Starea generala ramane, insa, caracterizata de atentia sporita la noile reglementari si la facilitatile anuntate de stat pentru a sprijini economia, precum si de viteza de reactie pentru a asigura conformarea si, mai ales, supravietuirea businessului.
 
Material de opinie de Andreea Artenie, Partener Reff & Asociatii, societatea de avocati membra a retelei Deloitte Legal

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter