RO EN
The cart is empty

UPT: Marii consumatori de energie din vestul tarii isi regandesc productia in fabrici

Companiile din industria automotive se numara printre cei mai mari consumatori de energie din vestul tarii. Este vorba de fabrici care au nevoie de energie electrica si gaz pentru a pune in functiune utilaje si roboti industriali care produc piese pentru industria auto modiala. Multe dintre ele au anuntat investitii importante in ultimii ani, inainte de instabilitatea din domeniul energiei, asa ca rectorul Universitatii Politehnica Timisoara a dorit sa afle daca aceste planuri vor fi puse in practica sau companiile si-au revizuit bugetele de investitii.
„Din fericire companiile nu au renuntat la investitii. Dimpotriva, au reevaluat unele solutii tehnice, astfel incat noile fabrici au solutii de a produce energie electrica sau incearca sa foloseasca o resursa mult prea putin folosita: incalzirea cu apa geotermala. De exemplu, o companie isi extinde productia in Timis si construieste o noua fabrica ce va avea un sistem de incalzire cu apa geotermala, practic vor exista 90 de foraje prin care vor extrage apa din sol si ulterior o vor reintroduce la mare adancime. De asemenea, pe o suprafata de 7.000 de metri patrati din acoperisul cladirii vor fi montate panouri fotovoltaice pentru a produce energie electrica. Vorbim de o investitie de 20 de milioane de euro in cladire si alte 40 de milioane euro in utilaje, ce va crea 500 de noi locuri de munca in urmatoarele 18 luni”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
De asemenea, sunt firme care sunt intr-un amplu proces de reabilitare a fabricilor. O alta companie din domeniul automotive a inceput inca din 2018 sa eficientizeze energetic cladirile unde lucreaza cateva sute de angajati. Hala de productie a fost izolata cu materiale de inalta calitate pentru a nu face risipa de energie, iar in interior au fost luate masuri pentru a diminua consumul de electricitate. O alta companie din domeniul IT&C reutiliza deja de cativa ani caldura din data center pentru incalzirea birourilor cladirii.
 
Companiile apeleaza la specialistii Universitatii Politehnica Timisoara pentru a gasi solutii de economisire a energiei
In ultimii ani, mai multe facultati din cadrul UPT au introdus cursuri de bune practici in constructii la specializarile din domeniu. De asemenea, cadrele didactice au urmat cursuri de pregatire in ceea ce priveste implementarea tehnologiei „Smart Grid”, eficientizarea instalatiilor de distributie a energiei electrice, recuperarea caldurii de la utilizarea utilajelor, precum si metode de constructie nZEB (nearly zero energy buildings).
„Nu doar companiile din zona de vest a tarii apeleaza la specialistii nostri pentru a gasi solutii pentru eficientizare energetica, ci si administratiile locale . Au fost destul de multe solicitari in ultima vreme si putem spune ca exista un interes crescut pentru eficientizarea energetica. Economie nu se poate face doar prin reabilitarea cladirii, ci si prin cogenerarea de energie. Avem si proiecte ale institutiilor, in special implementate prin fonduri europene, privind constituirea unor capacitati de cogenerare de inalta eficienta pentru productia de energie termica si electrica sau de iluminat electric in tehnologie LED”, a incheiat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Potrivit Institutului National de Statistica, in primele opt luni ale acestui an Romania a consumat cu 5% mai putina energie electrica decat in aceeasi perioada a anului trecut. Scaderea provine si din cauza faptului ca multi consumatori industriali si-au redus capacitatea de productie din cauza cresterilor de preturi.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter