RO EN
The cart is empty

KADRA: Focusul trebuie sa fie pe reabilitarea spitalelor cu capacitati mari de tratare

Sub presiunea crizei sanitare, preocuparea pentru transformarea spitalelor din tara intr-un mediu curat, sigur si confortabil se intensifica. La recenta editie a Conventiei Romane a Spitalelor ROHO, tema principala a fost „Spitalul Nostru”, cum transformam aceste institutii in adevarate spitale ale viitorului, care sa ofere acte medicale de calitate in spatii sigure. In cele doua zile ale Conventiei, discursurile a 135 de vorbitori din domenii variate s-au concentrat doar in aceasta directie. Andreea Strugaru, cofondator Kadra, a evidentiat punctul vulnerabil al modului in care se proiecteaza spitalele din Romania, dar totodata si strategia optima de a evita risipa de fonduri, cu obtinerea celor mai bune rezultate.
"Avem cladiri medicale bolnave in care ne ocupam de sanatatea pacientilor. Avand in spate 27 de ani de experienta in ingineria de acces si mii de proiecte pentru o circulatie libera si sigura in spitale, suntem pregatiti sa ajutam cu know-how-ul acumulat, inca din faza de proiectare. De-a lungul a aproape 3 decenii, Kadra a demonstrat ca poate fi parte a solutiei de a aduce spitalele din Romania in actualitate, de a avem un sistem medical mai sanatos", mai spune cofondatorul Kadra.
In 2020, au functionat 685 de spitale si unitati asimilate spitalelor, cu un total de 135.000 de paturi pentru internare pe termen mai indelungat si de zi. Dintre acestea, 120.000 de paturi sunt in spitalele publice. 60% dintre spitale sunt in sistemul de sanatate de stat, iar 40% in cel privat, desi primele 20 de spitale private au in total 3.400 de paturi - cat trei spitale mari de stat din Bucuresti. In aceste conditii, chiar daca marile spitale regionale sunt un deziderat pentru toata lumea, focusul trebuie sa fie pe reabilitarea unitatilor de stat care au capacitatea cea mai mare de tratare a pacientilor si conditiile cele mai precare, mai spune Andreea Strugaru.
 
 
Criza sanitara din Romania a mobilizat autoritatile locale sa urgenteze proiectele de renovari, de reabilitari de spitale
Santiere deschise cu ani in urma au devenit active in aceasta perioada, cand numarul mare de pacienti infectati cu coronavirus au condus aproape de blocaj sistemul medical.
"Chiar daca se spune ca e mai usor sa construiesti un spital de la zero decat sa renovezi o constructie veche, din anii '70, care e departe de standardele actuale, e important sa privim si partea plina a paharului si sa salutam aceste interventii care panseaza, pentru moment, rana infrastructurii din Sanatate. Insa, dezideratul ramane sa avem mult asteptatele spitale noi, regionale", mai spune Andreea Strugaru.
Deschiderea vechilor santiere nu este singura reactie pozitiva la provocarile ridicate de pandemie, ci si faptul ca tot mai multi manageri opteaza pentru tehnologii moderne, pliate pe cele mai inalte standarde de calitate specifice acestui domeniu si cauta solutii pentru crearea unor fluxuri corecte in spitale, atat de importante pentru siguranta pacientilor si medicilor, cum au dovedit-o experientele traite in pandemie. Doar de la debutul acesteia, in ultimul an si jumatate, 30 de mari spitale din tara - de la cel judetean de urgenta, din Oradea, pana la Centrul medical Transilvania si spitale din Craiova, Bacau si Roman, Cluj, Mededinti, Sibiu, Iasi, Botosani si multe altele - au integrat solutii de acces performante, cu tehnologii de ultima ora furnizate de Kadra. De la usi ermetice pentru blocul operator, la cele cu protectie la radiatii si solutii de acces pentru ambulante, pana la sisteme de management a parcarilor de spitale si automatizari pentru protectia la foc (usi rezistente la foc, sisteme de desfumare si aport de aer), multi manageri de spitale au inteles ca integrarea solutiilor medicale adaptate secolului 21 inseamna mai multa siguranta pentru pacienti si conditii mai bune de lucru pentru personalul spitalelor.
 
 
Cum ajunge (re)constructia subbugetata de spitale sa fie mai costisitoare decat o investitie initiala mai mare
Fluxuri incorect stabilite inca din faza de proiectare, cu consecintele dramatice pe care care si nespecialistii le-au aflat din mass media, solutii nepotrivite pentru protectia pacientilor si personalului in caz de incendii sau alte situatii de urgenta, importante cai de circulatie blocate, care conduc la intarzieri in desfasurarea activitatii sunt doar cateva dintre problemele intalnite in spitalele din Romania. Toate acestea pot fi evitate cand sunt consultati specialisti din toate domeniile implicate in (re)constructia unui spital.
"Din experienta noastra, am invatat ca atunci cand se pun la aceeasi masa, de la inceput, din faza de proiectare sau chiar dinainte de SF, toti factorii implicati intr-un proiect de (re)constructie de spital, lucrurile merg mai bine si mai repede si se evita risipa de fonduri", mai spune cofondatorul Kadra. Mai mult decat atat, daca de la inceput se opteaza pentru integrarea celor mai performante solutii medicale, aceasta poate insemna, pe termen lung, o economie. "Suma investita initial intr-un spital este mai putin importanta decat cea pe care o implica operarea sa pe termen lung, de 20, 30 de ani", explica Andreea Strugaru. Altfel spus, sa construiesti ieftin si ineficient este mai scump pe termen lung in comparatie cu o investitie initiala mai mare. La aceasta se adauga si elemente care nu pot fi cuantificate financiar - siguranta pacientilor si medicilor si starea lor de bine.
 
 
Peste 5.000 de usi livrate de Kadra pentru spitalele din Romania
Cu o experienta de 27 de ani in domeniu, Kadra a furnizat peste 5.000 de usi de spital pentru mai mult de 80 de unitati spitalicesti din Romania si a participat la zeci de proiecte de reabilitare la toate proiectele de spitale publice noi, printre care se afla spitalele Gomoiu, Mioveni, UPU Oradea, UPU Craiova, care sunt constructii noi si a oferit solutii de acces si unor importante unitati spitalicesti private, ca Regina Maria sau Polisano.
Cu o expertiza semnificativa in domeniu, specialistii Kadra sustin ca doar prin colaborarea tuturor celor implicati spitalele pot fi dotate cu solutii actuale, potrivite necesitatilor specifice, de la functionalitate si tehnologie de ultima ora la aspecte care tin de design si arhitectura interioara. "Propunem solutii adaptate, ultramoderne, eficiente si sigure pentru toate caile de circulatie din spital, de la parcare, la zona de transfer a pacientilor din ambulante, coridoare si saloane, pana la blocurile operatorii, laboratoare, cabinete de imagistica si altele. Aceasta pentru ca ne dorim sa participam activ la solutionarea problemelor reale - scaderea riscului epidemiologic, minimizarea riscului de pierdere a vietilor omenesti din cauza incendiilor, cresterea calitatii vietii pacientilor atata timp cat sunt in spitale, la confortul si siguranta personalului medical, dar si la organizarea eficienta a traficului", spune Andreea Strugaru.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter