RO EN
The cart is empty

EOS: Productia de lemn de esenta tare in Romania a scazut cu 6% in 2022

Organizatia Europeana a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializarii Lemnului (EOS) estimeaza ca productia totala de cherestea a tarilor care fac parte din organizatie a fost de 92,3 milioane de metri cubi in 2022. A fost inregistrata o scadere de 4% fata de anul precedent, se arata in Raportul Anual 2022-2023 al organizatiei.
Productia de lemn din rasinoase a scazut cu 4%, pana la 86,6 milioane de metri cubi in 2022, dar a fost inca la al doilea cel mai inalt nivel anual de inainte de criza financiara din 2008. Productia de lemn din rasinoase a crescut aproape continuu intre 2013 si 2021.
Productia de lemn de esenta tare a scazut cu 6%, pana la 5,7 milioane de metri cubi in 2022. Spre deosebire de lemnul de esenta moale, productia de cherestea de esenta tare din aceste tari a scazut intre 2015 si 2019 si a crescut doar pentru scurt timp in 2021.
Pentru 2023, EOS a estimat ca productia totala de cherestea va scadea cu inca 2%, pana la 90,1 milioane de m3.
In ceea ce priveste lemnul de esenta tare, EOS observa ca cele mai mari trei tari producatoare de cherestea din Europa – Romania, Franta si Germania – au raportat toate scaderi semnificative in 2022. Acest lucru a fost determinat mai mult de constrangerile privind oferta de busteni decat de scaderea consumului.
Tarile membre EOS sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Letonia, Norvegia, Romania, Suedia si Elvetia. Raportul anual include date despre productia si consumul de lemn pentru cele 11 tari membre EOS, alaturi de Regatul Unit si Italia. Producatorii EOS reprezinta aproximativ 77% din productia europeana de cherestea.
EOS arata ca legislatiile nationale si legislatia europeana limiteaza disponibilitatea materiilor prime, in timp ce multe specii de lemn de esenta tare raman subtilizate. Calitatea unor specii, cum ar fi fagul, este, de asemenea, in scadere, ceea ce reprezinta un nou set de provocari pentru industrie, mai ales in Germania.
 
Consumul de lemn a scazut
Consumul total de lemn taiat din cele 13 tari a scazut cu 13%, pana la 63,8 milioane de metri cubi in 2022, si este de asteptat sa scada cu inca 2% in acest an. Consumul de lemn de rasinoase a scazut cu 14%, ajungand la 58,7 milioane de metri cubi in 2022, si se estimeaza ca va scadea cu 2% in acest an. Consumul de lemn de esenta tare a scazut cu 10%, pana la 5,2 milioane de metri cubi in 2022, si se estimeaza ca va scadea cu inca 1% in acest an.
Raportul EOS arata ca productia de lemn de esenta tare in Romania in 2022 a fost de 1,45 milioane de metri cubi, cu 15% mai putin decat anul precedent. In ciuda declinului, Romania a ramas anul trecut cel mai mare producator de lemn de esenta tare din Europa.
Exporturile de lemn de esenta tare din Romania au scazut cu 12% la 451.000 de metri cubi in 2022, inclusiv 331.000 de metri cubi de fag (-19%), 74.000 de metri cubi de stejar (+10%) si 45.000 de metri cubi de alte specii (+29%). Exporturile au scazut dramatic catre cele doua destinatii principale; China (-32% la 171.000 de metri cubi) si Egipt (-18% la 92.000 de metri cubi).
„Anul 2022 a fost pentru Romania, din cauza crizei energetice, a razboiului din Ucraina si a unor blocaje din perioada pandemiei, un an cu provocari deosebite atat in zona resurselor, cat si in productia si comercializarea lemnului si a produselor pe baza de lemn”, se arata in Raport.
„Dupa perturbarea cauzata de pandemie, un nou soc a avut efecte importante pentru industria europeana a lemnului: razboiul din Ucraina. Cand cererea de cherestea a fost din nou puternica, la inceputul anului 2022, razboiul din Ucraina si sanctiunile impotriva Rusiei si Belarusului au adus schimbari semnificative in piata. Inflatia ridicata si cresterea ratelor ipotecare au dus la incetinirea pietelor constructiilor, iar cererea pentru lemnul taiat a scazut considerabil in a doua jumatate a anului 2022. Acest lucru a impins preturile in jos si a afectat profitabilitatea fabricilor de cherestea”, scrie Herbert Jöbstl, presedintele EOS, in deschiderea Raportului. Raportul Anual EOS poate fi consultat aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter