RO EN
The cart is empty

CSAT: Masuri urgente de combatere a evaziunii cu materiale de constructii

Vulnerabilitatea pietei materialelor de constructii si a unor domenii conexe, respectiv susceptibilitatea autoritatilor de la Bucuresti cu privire la prezumtia de contrabanda si evaziune fiscala ce planeaza asupra firmelor din bransa au fost subliniate in ultima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, se arata ca "principalele domenii de evaziune fiscala sunt cel agroalimentar, al produselor din alcool si tutun, al constructiilor si al produselor energetice". Astfel, piata materialelor de constructii si cea a sistemelor energetice au fost indicate de directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI) drept unele dintre cele mai importante "surse" de evaziune fiscala. Totodata, s-a semnalat "utilizarea pe teritoriul Romaniei a unor firme fantoma, de catre retelele de crima organizata transfrontaliera, cu predilectie in operatiuni de import si achizitii intracomunitare". Pentru combaterea fenomenului, membrii CSAT au hotarat "elaborarea unui plan comun de actiune a institutiilor cu responsabilitati in combaterea evaziunii fiscale si contrabandei, prin constituirea, la nivel judetean, a unor grupuri de lucru operationale formate din ofiteri specialisti si experti". De aceea, inscrierea in registrul operatorilor intracomunitari ramane o prioritate absoluta pentru importatorii de materiale de constructii ce deruleaza relatii comerciale legale cu alte tari membre UE.
Cresterea preturilor, inevitabila pe fondul modificarii TVA
Dupa majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) de la 19% la 24%, masura implementata la data de 1 iulie a.c., aproape 70% din companiile romanesti implicate in comert au luat decizia cresterii preturilor, se arata intr-un studiu elaborat de specialistii firmei Soft Mentor, specializata in furnizarea de solutii de gestiune pentru supermarketuri si depozite, POS, facturare si contabilitate primara. "Dintre cele 205 societati respondente - cu diferite domenii de activitate - circa 31,71% au declarat ca, deocamdata, pretul produselor nu se modifica. Totusi, 78% dintre comerciantii care nu au crescut preturile la 1 iulie 2010 intentioneaza sa le majoreze in momentul in care vor primi marfa mai scumpa de la furnizori", se precizeaza in studiul Soft Mentor. Potrivit documentului, in Capitala, rata de mentinere a preturilor este superioara mediei pe tara, 44,87% dintre respondentii din Bucuresti declarand ca momentan nu au luat decizia scumpirii marfurilor. Situatia poate fi explicata prin faptul ca, pe plan local, exista un mediu concurential relativ accentuat. "Aproape toti reprezentantii firmelor intervievate (97%) sustin ca noile masuri fiscale au fost luate intr-un termen mult prea scurt, motiv pentru care activitatea curenta a fost perturbata timp de cateva zile. „Unul dintre motivele principale de nemultumire a comerciantilor consta in esecul Guvernului de a elabora si publica normele de aplicare ale noilor reglementari fiscale. De altfel, toate firmele si-au manifestat temerea ca, in momentul intrarii in vigoare a normelor de aplicare a modificarii cotei de TVA, fenomenul care a avut loc la 1 iulie se poate repeta, perturbandu-se din nou activitatea curenta", se subliniaza in comunicatul Soft Mentor. Studiul a fost realizat in perioada 29 iunie - 2 iulie a.c. la nivel national, pe un esantion considerat a fi reprezentativ, fiind prilejuit de actualizarea programelor de gestiune si contabilitate primara la noile prevederi legislative referitoare la majorarea cotei TVA. Recent, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), Claudiu Georgescu, s-a referit la impactul modificarii TVA asupra firmelor din bransa. Oficialul organizatiei patronale a declarat ca "majorarea cotei TVA, de la 19% la 24% ar putea duce la o sporire medie de 8% a pretului materialelor de constructii". De asemenea, in noul context economic, s-a a revizuit estimarea cu privire la scaderea pietei de profil (de la -15% la -20%), intrucat diminuarea puterii de cumparare si reticenta beneficiarilor finali vor determina inca un regres al comenzilor. Conducerea APMCR considera ca, in actualul context economic de pe piata autohtona, producatorii de materiale de constructii ar trebui sa se orienteze mai ales catre export. Informatii suplimentare, la www.presidency.ro, www.softmentor.ro, www.apmcr.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter