RO EN
The cart is empty

Constructplus: Finantari de 150 mil. euro in 2023 pentru producatorii de materiale

Guvernul a discutat in sedinta de joi, in prima lectura, noua schema de ajutor de stat destinata dezvoltarii productiei interne a materialelor de constructii - "Constructplus", pentru care ar urma sa se aloce, pentru anul acesta, un buget de maxim 150 de milioane de euro, urmand sa fie functionala in ultimul trimestru al anului, a anuntat ministrul Economiei, Radu Oprea.
"Am avut in prima lectura noua schema de ajutor de stat, noul program national pentru dezvoltarea productiei interne a materialelor de constructii 'Constructplus'. (...) Este vorba despre ordonanta de urgenta. Ca principiu, ne dorim sa reducem deficitul comercial. Ne-am uitat cu foarte mare atentie, Romania, astazi, importa anual de opt miliarde de euro materiale de constructii. Aproape 70% din materialele pe care le punem in opera astazi in tot ceea ce inseamna sector de constructii sunt din import. De aceea, ne dorim sa stimulam investitiile in acest domeniu, sa avem capacitati noi de productie si, daca se poate, cu atat mai mult in zonele care sunt mai putin dezvoltate", a declarat Oprea, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria.
El a precizat ca ordonanta de urgenta propune, in forma actuala, ca limita maxima a ajutorului de stat sa fie cea prevazuta de HG 311/2022 referitoare la intensitatea ajutorului de stat in regiuni.
"Sunt diferite (ajutoarele de stat) in diverse regiuni ale Romaniei, cu un bonus in acele sase judete (...) care beneficiaza de Just Transition Fund, de alte fonduri europene. Limita maxima a unui astfel de proiect este definita tot in aceasta HG si care spune ca trebuie sa fie 50 de milioane valoarea maxima a cheltuielilor eligibile, insa tipul acesta de proiecte foarte rar ajunge la o astfel de valoare maximala", a explicat Radu Oprea.
Potrivit ministrului Economiei, programul se adreseaza tuturor celor care produc diverse componente, materiale de constructii pentru constructiile civile, industriale, care au finantare de la bugetul de stat sau din fonduri europene.
"Stim foarte bine ca sunt proiecte mari de infrastructura, au ajuns chiar la ponderea de 22% astazi in totalul constructiilor si avem nevoie de materiale de constructii, de otel, beton, de tablier, de toata partea electrica, de toate materialele care intra in componenta marilor proiecte de infrastructura, dar avem celelalte proiecte bugetate de catre stat, cum este 'Anghel Saligny', unde avem nevoie de toate materialele de finisaje. De asemenea, toate materialele de constructii care intra in componenta unui ansamblu rezidential sau al unei cladiri de birouri. Aici ne gandim la toate materialele de finisaje, la materialele de instalatii, la materialele electrice. Spun aceste lucruri, pentru a vedea cat de mare este aceasta plaja si adresabilitate", a transmis Oprea.
Bugetul schemei pentru anul acesta, discutat deocamdata informal cu ministrul Finantelor, va fi de maxim 150 de milioane de euro, a indicat el.
"Bugetul pentru anul acesta, am convenit, deocamdata, informal cu ministrul Finantelor Publice, se va exprima asupra propunerii din ordonanta de a fi de maxim 150 de milioane de euro, pentru ca acest lucru inseamna o notificare simpla catre Comisia Europeana si putem sa speram ca in ultimul trimestru al anului vom avea aceasta schema functionala. Are un efect multiplicator si de locuri de munca. Astazi sunt 420.000 de locuri de munca in industria constructiilor si a materialelor de constructii. Estimam un plus de 20.000 de locuri de munca, deci impactul este, evident, foarte benefic", a mentionat Radu Oprea.
Conform acestuia, popularizarea schemei "Constructplus" va incepe imediat ce va fi gata. "Avem un proces, in acest moment, de avizare. Astazi va fi in transparenta pe site-ul ministerului, va intra in acest proces de avizare intern al Guvernului, vom avea pozitiile colegilor din Ministerul Finantelor Publice, din Ministerul Fondurilor Europene, din celelalte ministere. (...) Astazi este prevazut ca mecanismul sa fie definit printr-o hotarare de guvern, pentru ca am avut intentia sa scurtam timpul de a putea informa Comisia Europeana, care trebuie sa-si exprime acordul asupra oricaruia dintre schemele de ajutor de stat, insa este foarte posibil, ca urmare a dialogului, sa avem si cateva modificari asupra ordonantei de urgenta. Imediat ce lucrul acesta se va intampla si imi doresc sa fie o saptamana, maxim doua partea de discutii cu mediul de afaceri, sa avem o forma prin care sa stim exact raspunsul la toate intrebarile ", a declarat Oprea.
El a informat ca vineri va avea loc o prima intalnire cu mediul de afaceri. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter