RO EN
The cart is empty

CIROM: Crestere anuala de 2%-3% estimata pe piata locala a cimentului

Piata locala a cimentului a inregistrat o scadere de -9,8% in primele trei luni ale acestui an, in special din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, conform datelor INS preluate de CIROM, Organizatia Patronala din Industria Cimentului. "Este vorba de termeni relativi, care nu sunt de natura a indica un trend real al pietei. Asa cum am mai declarat, nu sunt proiecte noi de infrastructura demarate si, practic, piata se bazeaza in mare parte pe constructiile rezidentiale, care in trimestrul intai al acestui an au inregistrat o scadere de aproximativ 25% comparativ cu anul precedent. Ca sa ramanem intr-o nota optimista, estimam o crestere usoara a pietei in 2018, de circa 2%-3% comparativ cu 2017", a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM.
In perioada ianuarie-martie 2018, consumul de ciment din Romania s-a situat la circa 1,05 milioane de tone, iar in 2017 volumul pietei locale a ajuns la 8,6 milioane de tone, potrivit datelor statistice. La nivelul anului trecut, in tara noastra s-a inregistrat, astfel, un consum mediu de ciment de circa 440 kg/ locuitor.
"Atat in anul trecut, cat si in primele luni din 2018, principalele proiecte au fost cele private si, in special, rezidentiale, care in 2017 au crescut cu circa 70% fata de anul anterior. Estimam ca si in acest an vectorul care sustine piata vor fi tot investitiile private, cu precadere cele rezidentiale. In ceea ce priveste lucrarile de infrastructura, inca nu s-au deschis santiere noi si doar se finalizeaza si se platesc lucrari incepute in anii anteriori. Nu avem date privind ponderea acestora in totalul lucrarilor de constructii, dar apreciem ca aceasta cota nu este mai mare de 10%-12%", a precizat presedintele CIROM.
In continuare, operatorii de pe piata de constructii din Romania si, implicit, producatorii de materiale, se vor confrunta cu riscuri precum instabilitatea legislativa, finantarea cu sincope a marilor proiecte, neobtinerea din timp de autoritatile de stat a avizelor necesare, neangajarea proiectelor conform master planului de transport, slaba absorbtie a fondurilor UE (cu pericolul chiar de a pierde unele sume), plata cu intarziere a facturilor la lucrarile de stat (care duce chiar la insolvente), lipsa fortei calificate de munca si, mai nou, chiar a inginerilor constructori.
 
Intensificare a initiativelor de CSR ale producatorilor de ciment
In ultima perioada au luat amploare initiativele de responsabilitate sociala (CSR) ale producatorilor de ciment din Romania, fonduri importante fiind alocate pentru pregatirea fortei de munca din domeniu si nu numai. Astfel, cei trei producatori majori de ciment din tara noastra (Holcim, HeidelbergCement si CRH Ciment) aloca fonduri pentru sustinerea scolilor si programelor practice (ucenicie la locul de munca) - pregatirea studentilor in fabrici -, programe scolare de educatie civica in protectia mediului si securitatea transportului, dotarea spitalelor din zone fabricilor etc.
La nivel de asociatie, CIROM se implica, pe termen scurt, in implementarea strategiilor locale de management al deseurilor (prin colectarea selectiva si utilizarea deseurilor in cuptoarele de ardere, la fabricarea cimentului), in gestionarea deseurilor din constructii si demolari, precum si in actualizarea legislatiei privind minele si redeventele miniere. Pe termen mediu, organizatia are in plan derularea de actiuni pentru constientizarea si limitarea efectelor schimbarilor climatice, dar si in ceea ce priveste eficienta energetica, economia circulara si realizarea de constructii durabile.
Patronatul CIROM s-a constituit in anul 1991, fiind implicat in evolutia pietei locale a cimentului inca de la privatizarea acesteia (1995-1999).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter