RO EN
The cart is empty

CIROM: Consumul de ciment a crescut cu 15% in trimestrul intai

Consumul de ciment din Romania a crescut cu 15% in primele trei luni ale anului in curs fata de aceeasi perioada din 2015, evolutia fiind sustinuta si de vremea deosebit de favorabila din acest an, potrivit datelor Patronatului din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii (CIROM). "In ceea ce priveste datele la sase luni, ritmul de evolutie a incetinit. Din observatiile de pe piata si ca urmare a vremii deosebit de ploioase, estimam ca piata cimentului va creste cu 5%-6% fata de prima jumatate a anului trecut", a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM.
In 2015, piata cimentului s-a revigorat vizibil, inregistrand un plus de circa 10,8% fata de anul anterior, pana la 8,15 milioane de tone.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 3,7% in primele patru luni din 2016 fata de aceeasi perioada din 2015, constructiile noi reprezentand un plus de circa 2%. Totodata, lucrarile de intretinere si reparatii s-au majorat cu 19%, in timp ce volumul lucrarilor de reparatii capitale a regresat cu 12%. Pe elemente de constructii, in intervalul ianuarie - aprilie 2016, sectorul lucrarilor la cladiri rezidentiale au crescut cu 5,4%, la cele ingineresti cu 8,6%, in timp ce pe piata cladirilor nerezidentiale s-a raportat o contractie de 4,5% fata de nivelul din primele patru luni din 2015. "Desi se constata o usoara crestere pe segmentul proiectelor de infrastructura, acestea reprezinta doar lucrari in continuare si reparatii pe zonele deteriorate de autostrada (Orastie - Sibiu) si nu sunt de natura a aduce cresteri semnificative la consumul de ciment. Estimam ca cimentul din infrastructura nu reprezinta mai mult de 20%-25% din totalul livrarilor. Avand in vedere lipsa proiectelor noi, nu vedem posibil ca ponderea cimentului in infrastructura sa se modifice. Contam si in acest an pe lucrarile private rezidentiale si nonrezidentiale", a explicat Mihai Rohan.
Referitor la noile riscuri de pe piata constructiilor, presedintele CIROM a mentionat intrarea in insolventa a unor constructori si intrarea in vigoare a legii privind darea in plata. "Desigur ca riscuri inca exista in insolventa unor constructori ale caror lucrari nu sunt finantate, in special in ceea ce priveste proiectele publice. Legea privind darea in plata poate pune probleme la creditele pentru locuinte, ceea ce ar putea frana, pentru un timp, dezvoltarea de proiecte noi. De obicei, perioadele electorale dadeau un impuls in domeniul investitiilor publice, ceea ce nu se vede si in acest an", a precizat Mihai Rohan.
***
Patronatul CIROM s-a constituit in anul 1991, fiind implicat in evolutia pietei locale a cimentului inca de la privatizarea acesteia (1995-1999), pana in prezent. In aceasta perioada, CIROM este implicata in dezvoltarea strategiei miniere, in negocierile privind alocarea certificatelor de CO2 in perioada post 2020, in elaborarea planului national de gestionare a deseurilor si in stabilirea strategiei energetice a Romaniei. Potrivit organizatiei, problema cea mai stringenta este legata de gestionarea deseurilor din ambalaje, care afecteaza toti producatorii de materiale de constructii.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter