RO EN
The cart is empty

ASA CONS: Crestere de 4% a afacerilor si noi investitii in retehnologizare

Producatorul de elemente prefabricate din beton Asa Cons, din Turda (judetul Cluj), parte a grupului finlandez Consolis, a inregistrat o cifra de afaceri de 18 milioane de euro in primele noua luni din 2019, cu 4% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Estimarile pentru intreg anul 2019 indica o crestere de 4%-5% fata de rulajul de 25 milioane de euro realizat in 2018, dar cu mult peste bugetul fixat pentru anul acesta de conducerea companiei. In perioada urmatoare, Asa Cons Romania are bugetate investitii de circa 700.000 de euro pentru retehnologizarea fabricii de prefabricate de la Turda.
Interviu cu Andrei Ianos (33 de ani), inginer constructor si director de vanzari al Asa Cons Romania, manager cu o experienta profesionala de 12 ani in cadrul Asa Cons.
 
- Din ce sectoare a provenit cea mai mare parte a cererii din 2019?
- Majoritatea proiectelor noastre din acest an au mers catre segmentul industrial-privat: depozite, centre logistice, dar si unitati de productie. Observam, de asemenea, o crestere a interesului pentru produsele noastre in sectorul rezidential, unde investitorii si firmele de constructii au probleme tot mai mari cu forta de munca, dar si cu viteza si calitatea lucrarilor. Din pacate, nu acelasi lucru se poate spune despre sectorul de infrastructura administrativa si rutiera, unde investitiile publice lipsesc aproape in totalitate.
 
- Ce evolutie au avut, in medie, preturile de materiale de constructii in acest an?
- Anul 2019 a inceput cu o majorare semnificativa (intre 5% si 10%, in functie de tipul materialului) a preturilor materialelor de constructii, indusa de OUG 114. Ulterior, preturile sau stabilizat si urmeaza sa inchidem anul cu aceleasi valori inregistrate in primele luni ale anului in curs. Pentru 2020 preconizam o crestere rezervata a preturilor materialelor de constructii, cotatiile urmand a se ajusta, probabil, la cresterea economica a anului 2019.
 
- Ce investitii aveti planificate pentru perioada urmatoare?
- Bugetul de investitii pentru anul 2020 este unul foarte generos, aproximativ 700.000 de euro urmand a merge in retehnologizarea fabricii. Avem in vedere schimbarea catorva poduri rulante mai vechi cu unele noi si performante, tipare metalice, echipamente noi pentru fasonat armatura, dar si unelte profesionale necesare in procesul de productie. Ca in fiecare an, o parte considerabila din bugetul de investitii merge catre imbunatatirea conditiilor de lucru pentru personalul muncitor, unde sunt prevazute lucrari de renovare a grupurilor sanitare si vestiarelor, sisteme de exhaustare si protectie fonica. Pe langa acest buget de investitii, avem in vedere achizitia, de la una din fabricile din grup, a unei masinarii automatizate de turnare a elementelor prefabricate de planseu tip FGP, care va mari si mai mult capacitatea noastra de productie a elementelor prefabricate tip planseu civil si industrial.
 
- Care sunt cele mai mari dificultati cu care va confruntati in aceasta perioada?
- Din fericire, una din marile probleme a anilor trecuti, si anume lipsa personalului muncitor atat calificat, cat si necalificat, a fost rezolvata odata cu adoptarea OUG 114. Aceasta ne-a ajutat sa ne pastram muncitorii de pe posturile cheie, dar si sa atragem suficient personal pentru a acoperi toate posturile din firma. Intampinam, insa, dificultati din ce in ce mai mari in livrarea elementelor prefabricate pe santier. Dupa cum simtim toti participantii la trafic, in Romania infrastructura rutiera lasa de dorit, autostrazile intarzie sa se deschida, iar numarul autovehiculelor din trafic creste de la un an la altul. Acest fapt duce la intarzieri in livrarea elementelor prefabricate pe santier, care se transforma in intarzierea lucrarilor, respectiv costuri suplimentare de transport si montaj pentru a nu risca depasirea termenelor contractuale de executie.
 
- Ce proiecte aveti in executie?
- In momentul de fata suntem angrenati in realizarea structurii de rezistenta prefabricate pentru trei proiecte de dimensiuni foarte mari, si anume: noua unitate de productie a americanilor de la Universal Alloy Corporation, care se intinde pe o suprafata de peste 80.000 mp la Baia Mare, noul Centru Logistic Dedeman de la Turda, precum si noul stadion al echipe de fotbal OSK Sepsi Sfantu Gheorghe, care va avea o capacitate de peste 9.000 de locuri. In total, in anul 2019 am produs structuri prefabricate din beton pentru peste 50 de proiecte, care insumeaza o suprafata desfasurata de aproximativ 500.000 mp, printre care se afla magazinele Dedeman de la Bucuresti - Ghencea, Slobozia, Onesti, Buzau si Zalau; un magazin Selgros la Baia Mare, cateva unitati de vanzare si depozite Kober, trei noi unitati de productie Dalli la Timisoara, noul depozit logistic Boromir de la Ramnicu Valcea, un depozit logistic WDP la Ploiesti, fabrica de paine Sandy de la Oradea, dar si noua unitate de productie PVC a celor de la Welthouse, in Zalau. Ca livrari la export, am ajutat punctual colegii din Ungaria la cateva proiecte, dintre care cel mai important ar fi un ansamblu rezidential de mari dimensiuni situat la Szeged, aproape de frontiera cu Romania, in zona Arad.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter