RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Tarifele impuse asupra aluminiului si otelului vor destabiliza cotatia

La data de 9 martie 2018, presedintele SUA, Donald Trump, a semnat ordinul prin care va impune taxe vamale mai mari asupra importurilor de aluminiu si otel, in pofida reactiilor negative consemnate pe plan mondial si avertismentelor ca, prin aceasta masura, „se va declansa un adevarat razboi comercial”. Totusi, inainte de a autoriza in mod oficial noile tarife, Donald Trump a declarat ca „se va arata multa flexibilitate si cooperare fata de natiunile prietene ale SUA, cu care exista parteneriate comerciale si militare corecte”.
Dupa o saptamana intensa de lobby din partea membrilor Congresului (inclusiv ai Partidului Republican), a unor lideri ai unora din cele mai puternice state industrializate si a altor factori interesati, presedintele SUA a acceptat sa excluda Canada si Mexic de la plata noilor tarife (mai ales ca se asteapta incheierea unui acord ALENA in conditii mai favorabile pentru SUA - n.r.), cu posibilitatea ca, ulterior, sa fie exceptata si Australia. Insa, dupa cum relateaza analistii publicatiei britanice The Independent, ordinul de majorare a tarifelor pentru otelul si aluminiul exportat in SUA, ce va intra in vigoare in circa 15 zile de la semnare, va afecta direct tari precum Coreea de Sud, China, Japonia, Germania, Turcia si Brazilia. La randul lor, reprezentantii industriei britanice a otelului (una din cele mai dezvoltate de pe mapamond) au precizat ca noile tarife vor avea „un impact profund negativ” asupra afacerilor, aspect care va fi adus in atentia lui Donald Trump de premierul Regatului Unit.
La ceremonia de semnare a decretului emis de Casa Alba au asistat mai multi producatori americani de aluminiu si otel, cei mai multi precizand ca „preturile de dumping practicate la aluminiul si otelul importat (in SUA) le-a afectat locurile de munca si chiar familiile”.
„Masura pe care o luam astazi (la 9 martie a.c. - n.r.) nu reprezinta o alegere, ci constituie o necesitate, o garantie a securitatii pentru SUA. Inca din campania electorala am promis lucratorilor din industria americana a otelului ca voi rezolva problema importurilor practicate la pret de dumping, iar la alegeri acestia m-au sustinut, drept pentru care imi respect promisiunea facuta. In trecut, lucratorii din fabricile americane de aluminiu si otel au fost tradati, dar acum aceasta situatie a luat sfarsit”, a declarat Donald Trump.
Secretarul de stat la Departamentul Comertului, Wilbur Ross, a explicat pentru CNBC ca aceste tarife sunt de fapt menite sa contracareze importul din China, efectuat prin intermediul unor tari terte. „Producatorii chinezi de aluminiu si otel sunt foarte priceputi la a-si exporta marfurile prin intermediul altor tari, precum si la a crea mari dezechilibre intre cerere si oferta in alte state, ceea ce duce la aparitia unor preturi de dumping pe piata americana. Trebuie sa ne asiguram ca avem la dispozitie o paleta larga de actiuni pentru a descuraja aceasta forma de comert transfrontalier netransparent, precum si pentru a gestiona fluctuatiile stocului la asemenea materii prime”, a subliniat Wilbur Ross.
Insa, dupa cum relateaza agentia Reuters, seful agentiei pentru comert si dezvoltare a ONU (UNCTAD), secretarul general Mukhisa Kituyi, a aratat ca decizia de a impune tarife suplimentare de 25% la otel si 10% la aluminiu va destabiliza natiunile sarace (sau aflate in curs de dezvoltare), putand avea ca efect preluari ostile in industriile miniere. „(Statele sarace - n.r.) sunt victime ale acestui proces si, mai mult, nu au mijloace de contracarare a masurilor impuse de SUA, deoarece tarile aflate in curs de industrializare, cele cu economii aflate in tranzitie si cu atat mai putin statele subdezvoltate nu dispun de instrumentele necesare pentru a intreprinde actiuni de natura comerciala impotriva SUA”, a subliniat Mukhisa Kituyi.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter