RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Certificarea in constructii este afectata de recesiune

Lipsa de informatii cu privire la legislatia armonizata ce impune certificarea activitatii firmelor si/sau a produselor de constructii, mentalitatea potrivit careia aceste operatiuni sunt justificate doar in cazul participarii la licitatii publice sau in cel al exportului, faptul ca multi manageri ai firmelor din bransa considera diversele forme de atestare ca fiind doar un cost suplimentar si nejustificat sunt numai cateva dintre impedimentele ce greveaza acest domeniu de activitate pe plan autohton. In plus, institutele specializate sunt afectate si de recesiunea economica survenita intr-un moment in care toate eforturile specialistilor se indreptau spre derularea pe scara larga a implementarii sistemelor de management (tip ISO) la nivelul cat mai multor firme de constructii, precum si catre aplicarea marcajului CE sau acordarea de agremente tehnice la diverse grupe de produse, indiferent de modul in care acestea erau reglementate.
Renuntarea la SMI nu este recomandata
Pe fondul acutizarii efectelor crizei economice, tot mai multe societati de constructii au renuntat sa-si certifice sau sa-si mentina sistemele de management integrat (SMI) al calitatii, mediului, sanatatii si securitatii ocupationale, cu toate ca acestea sunt considerate drept o stare de normalitate pentru a defini activitatea din domeniu. Pe masura ce tot mai multe familii de produse au fost cuprinse in standardele UE, fabricantii si furnizorii din tara noastra au apelat la metoda de atestare in cascada (in cazul marcajului CE), iar activitatea de agrementare tehnica a devenit sporadica si aproape ca lipseste cu desavarsire. De asemenea, tot mai putine firme solicita incercarea produselor, folosind rezultatele unor teste efectuate de partenerii de afaceri ce le furnizeaza componente sau materii prime pentru configurarea produselor. Cu toate acestea, pentru domeniul nearmonizat, exista obligativitatea emiterii sau prelungirii valabilitatii agrementelor tehnice in constructii, iar in cazul in care familia de produse face obiectul unui standard armonizat, trebuie parcurse toate etapele ce permit elaborarea declaratiei de performanta (fosta declaratie de conformitate), potrivit regulamentului UE nr. 305/2011, valabil de la 1 iulie 2013. Toate produsele pentru constructii ce pot fi utilizate in Romania trebuie sa fie inscrise in registrul unic (RNPC) aflat sub coordonarea secretariatului tehnic al Consiliului Tehnic Permanent pentru Constructii (CTPC), din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP). Desi unele laboratoare de incercare si institutii de certificare indica o diminuare a activitatii in domeniul agrementarii tehnice, in perioada 31 ianuarie – 19 septembrie 2013 la CTPC au fost (re)inscrise 787 de asemenea documente, emise in principal de Icecon, INCD Urban Incerc, Laboratorul Central, Procema Cercetare, IEST, Cestrin si altele.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter