RO EN
The cart is empty

WIZROM: Noi provocari pe piata muncii: balanta se inclina in favoarea angajatilor

Exista o multime de provocari cu care companiile se confrunta in acest moment. De la lipsa fortei de munca si a competentelor, la „Marea Demisie” (Great Resignation) si cresterea costului vietii, toate creeaza provocari economice pentru companii. Aceste aspecte au facut ca balanta sa se incline in favoarea angajatilor care isi exprima clar nevoile si asteptarile pe care le au din partea angajatorilor: flexibilitate, program previzibil si sentimentul de apartenenta la un colectiv sau o serie de valori comune.
Pe masura ce imprevizibilitatea continua si in 2023, liderii de resurse umane trebuie sa caute solutii pentru a face fata cu succes pietei ale muncii aflate in continua schimbare.
 
1. „Quiet hiring”
In ciuda ingirjijorarilor cu privire la recesiune, datele ne arata ca majoritatea liderilor HR se asteapta ca piata muncii sa devina tot mai competitiva. Astfel, continua sa se propage fenomenul „quiet hiring”, adica situatia in care angajatii primesc mai multe responsabilitati care depasesc fisa actuala a postului.
 
2. Flexibilitatea si sistemul hibrid castiga tot mai mult teren
Pe parcursul pandemiei, felul in care muncim s-a schimbat. Potrivit lui McKinsey, pandemia a accelerat transformarea digitala in organizatii cu trei pana la patru ani. Drept urmare, companiile care au rezistenta la flexibilitate se vor pune intr-o pozitie dezavantajata din punct de vedere competitiv. Mai mult decat atat, 64% dintre angajati ar lua in considerare renuntarea la locul de munca daca angajatorii le-ar cere sa se intoarca la birou cu norma intreaga.
Ca tendinte si previziuni in HR pentru 2023, ne asteptam ca specialistii in resurse umane sa stabileasca un set de reguli clare despre unde, cum si cand se lucreaza. De asemenea, acolo unde acestea nu exista deja, ei vor lucra la stabilirea unor obiective de performanta, pasi de urmat pentru pentru a obtine o promovare si criterii de crestere a salariului.
 
3. Asumarea responsabilitatii pentru bunastarea angajatilor din partea companiilor
Aproape 3 din 5 angajati au raportat efecte negative ale stresului la locul de munca in urma pandemiei. Pentru anul 2023, companiile isi vor asuma mai multa responsabilitate pentru sanatatea angajatilor prin crearea de initiative de contracarare sau evitare a epuizarii (burnout-ului) angajatilor.
Cateva dintre aspectele pe care se va concentra departamentul HR: sanatate mintala si emotionala, promovarea comunicarii eficiente, delimitarea vietii personale de locul de munca, dar si cultivarea unor relatii sanatoase intre manageri si angajati, bazate pe respect reciproc.
 
4. In cautare de soft skills vs. hard skills
Companiile sunt „fortate” sa-si extinda si diversifice cautarile de resure umane pentru a acoperi si categora angajatilor care aleg sa urmeze cariere neliniare. Astfel, companiile devin tot mai confortabile evaluand candidatii in functie de capacitatea lor de a indeplini un rol, mai degraba decat acreditarile sau experienta anterioara.
Mai mult decat atat, angajatorii cauta mai degraba soft skills decat hard skills, alaturi de empatie, rabdare si amabilitate. Categoria „hard skills” a trecut pe locul doi deoarece acestea pot fi oricand invatate, pe cand softs skills precum adaptabilitatea si flexibilitatea sunt naturale si mai dificil de deprins.
 
5. Crearea pachetelor salariale atractive
Confortul financiar al angajatilor nu este de neglijat, mai ales in contextul in care inflatia, preturile si creditele cresc de la o zi la alta. Mai mult ca oricand, angajatii iti doresc confort si din punct de vedere financiar, iar daca acesta nu este asigurat in mod sustinut, vor pleca.
 
6. Invatarea la locul de munca
Printre tendintele anului 2023 se numara si reinventarea strategiilor de dezvoltare a angajatilor. Conform raportului McKinsey, pe fondul „Marii Demisii” (Great Resignation), lipsa unui plan de dezvoltare al carierei si avansarii este motivul principal pentru care angajatii renunta la un loc de munca. Asadar, anul 2023 aduce sub lupa invatarea strategica, dezvoltarea de abilitati aliniate cu capacitatile de care compania are nevoie pentru a fi competitiva.
 
7. Oamenii si AI-ul coexista si muncesc impreuna
Obisnuiam sa ne gandim la forta de munca mixta ca fiind o combinatie intre angajatii cu norma intreaga si cei cu norma partiala. Insa utilitatea sporita a automatizarii a schimbat aceasta definitie.
Ba mai mult, organizatiile folosesc din ce in ce mai mult tehnologiile emergente (asistenti AI) pentru a colecta date despre angajati. Asadar, in 2023, pe masura ce avem in vedere viitoarea forta de munca mixta, organizatiile se vor concentra pe crearea unui set de reguli si audituri transparente privind datele angajatilor pentru a se asigura ca datele din spatele algoritmilor sunt impartiale.
 
8. Progrese in privinta DEI
In ciuda vizibilitatii sporite si a atentiei acordate diversitatii, echitatii si incluziunii (DEI), conducerea organizationala este inca prea adesea discriminatorie. Ca previziune pentru 2023, ne asteptam ca printre tendintele anului sa se regaseasca si dezvoltarea unei culturi organizationale incluzive si redefinirea criteriilor pe care liderii le au in vedere cand iau decizii cu impact major asupra angajatilor.
Intr-un loc de munca divers si incluziv, angajatii se simt apreciati datorita faptului ca le sunt respectate trasaturile care ii fac unici si diferiti.
 
9. Crearea de organizatii orientate catre un tel mai larg
Una dintre schimbarile fundamentale care au putut fi observate in ultimii ani este accentul tot mai mare pus pe telul mai larg al companiilor („purpose”). Conectarea telului companiei cu obiective de CSR clare este o modalitate valoroasa a HR-ului de a avea un impact asupra lumii si de a atrage candidati mai buni.
Ba mai mult, cercetarile efectuate de McKinsey arata ca atunci cand angajatii isi considera munca semnificativa, performanta lor se imbunatateste cu 33%. De asemenea, ei, sunt cu 75% mai implicati fata de organizatia lor si cu 49% mai putin predispusi sa plece.
 
10. HR intra in Metaverse
Conform Gartner, pana in 2026, 25% dintre oameni vor petrece cel putin o ora pe zi in metavers. Aceasta inseamna ca organizatiile care se pozitioneaza ca lideri in acest spatiu vor folosi 2023 ca punct de plecare pentru unele dintre aceste activitati, inclusiv evenimente virtuale, integrarea angajatilor, targuri de cariera, dar si intalniri.
De asemenea, nu este de neglijat nici potentialul de a folosi metaversul ca oportunitate de invatare si formare la locul de munca. Meta investeste 150 de milioane de dolari in crearea unui ecosistem de invatare captivant care va face invatarea mai accesibila prin metaverse.
 
11. Automatizarea proceselor HR
Automatizarea proceselor HR reduce erorile si imbunatateste coerenta intr-o companie, arata una dintre cele mai valoroase previziuni in HR pentru anul 2023.
Softurile de resurse umane precum WizOne au evoluat pentru a tine pasul cu schimbarile din ultimii ani: recompense salariale, beneficii, recrutare, pontaj etc. WizOne este un instrument de business complet pentru planificarea si administrarea resurselor umane si are numeroase beneficii pentru facilitarea proceselor companiei. In conditiile in care platforma se ocupa de operatiunile automatizate, angajatii din departamentul de resurse umane au mai mult timp pe care il pot dedica bunastarii angajatilor.
Fara indoiala, anul 2023 se anunta a fi un an al oportunitatilor imense pentru HR. Cu toate acestea, exista o serie de provocari de depasit. In primul rand, redefinirea muncii in sistem remote sau hibrid. In al doilea rand, companiile trebuie sa inteleaga ca aceste tendinte si predictii nu vizeaza doar un departament, ci intregul business.
Este timpul ca HR-ul sa faca un pas in fata, sa capteze oportunitatile pe care le aduce 2023 si sa-si reafirme rolul esential in structura de management al afacerii.
 
* Articol realizat de specialistii de la Wizrom, dezvoltator de aplicatii digitale pentru afaceri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter