RO EN
The cart is empty

SNOFM 2021-2027 vizeaza o rata de ocupare de 75% a populatiei pana in 2027

Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2021-2027 si Planul de actiuni pentru implementarea Strategiei, aprobate de Guvern
Guvernul a adoptat, in sedinta de astazi, Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2021-2027 si Planul de actiuni pe perioada 2021 - 2027 pentru implementarea acestei strategii.
Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2021-2027 (SNOFM 2021-2027) propune, pentru urmatoarea perioada de programare, o viziune integrata asupra politicilor relevante pentru piata muncii, atat din perspectiva dezvoltarii cererii, cat si din perspectiva ofertei de forta de munca.
SNOFM 2021-2027 vizeaza cresterea ocuparii prin masuri de integrare pe piata muncii a persoanelor inactive apte de munca, a somerilor, in special a celor de lunga durata, a tinerilor NEETs, prin asigurarea unor tranzitii rapide si de calitate in ocupare pentru tinerii absolventi, prin dezvoltarea resurselor umane, stimularea culturii si a initiativei antreprenoriale si prin stimularea crearii de noi oportunitati si locuri de munca.
Masurile incluse in SNOFM 2021 – 2027 au drept obiectiv o rata de ocupare de 75% pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 20-64 ani, pana la sfarsitul anului 2027. In acest sens, se va pune accent pe inovare sociala, adica noi modele de servicii publice si private, dezvoltate inclusiv prin parteneriate.
Pentru implementarea Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca 2021 – 2027, Guvernul a adoptat si Planul de actiuni pe perioada 2021 – 2027, care are ca obiective specifice integrarea durabila pe piata muncii a fortei de munca disponibile, cresterea gradului de valorificare a potentialului economic al tinerilor (inclusiv NEETs), modernizarea si consolidarea institutiilor pietei muncii in vederea crearii unui mediu care sa conduca la sustinerea unei piete a muncii flexibile, functionale si reziliente si consolidarea sistemului de formare profesionala a adultilor pentru o mai buna conectare la cerintele pietei muncii.
Implementarea Planului de actiuni se va realiza prin Planuri anuale de actiuni, elaborate de MMPS pe baza contributiilor institutiilor implicate, in acord cu domeniul propriu de activitate, si aprobate prin ordin al ministrului muncii.
Finantarea necesara indeplinirii masurilor prevazute in SNOFM 2021 – 2027 se va realiza de fiecare institutie responsabila cu implementarea planului aferent acesteia, din fondurile aprobate anual in bugetul acestora, dar si prin accesare de fonduri externe nerambursabile.
SNOFM 2021 – 2027 vine intr-un moment economic dificil, avand rolul sa sustina revenirea pietei muncii dupa criza COVID-19 si sa continue eforturile autoritatilor publice in contextul Strategiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca 2014-2020 si a Planului de Implementare a Garantiei pentru Tineret 2017-2020.
Pe termen lung, masurile sectoriale care vor fi implementate in cadrul SNOFM 2021 – 2027 urmaresc realizarea obiectivelor Agendei 2030, transpuse in Strategia nationala pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030.
Pentru monitorizarea implementarii SNOFM 2021 – 2027 se va constitui un Comitet Interinstitutional de Monitorizare si Evaluare, coordonat de MMPS, in componenta caruia vor fi numiti reprezentanti ai ministerelor de resort si ai institutiilor din subordinea acestora: Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Inspectia Muncii, Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Ministerul Educatiei, Autoritatea Nationala pentru Calificari, Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministerul Finantelor, Autoritatea de Management a Programului Operational Capital Uman, Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, Institutul National de Cercetare in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, precum si reprezentanti ai altor entitati cu atributii in implementarea strategiei, inclusiv parteneri sociali reprezentativi la nivel national.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter