RO EN
The cart is empty

SKANSKA: Angajatii au asteptari mai mari privind sanatatea la locul de munca

Pandemia remodeleaza asteptarile si atitudinile angajatilor in ceea ce priveste munca la birou, dupa cum arata cel de-al treilea sondaj realizat de Skanska la nivelul Europei Centrale si de Est. In fata noii realitati generate de pandemie in care modul preferat de lucru este cel hibrid, mai mult de jumatate dintre oameni lucreaza deja doar de la birou, iar angajatii asteapta mai mult sprijin din partea companiilor cand vine vorba de sanatatea mintala si starea de bine la locul de munca. Studiul arata care sunt preferintele angajatilor din Romania, Polonia, Ungaria si Republica Ceha referitor la noul context profesional si care sunt aspectele curente de care angajatorii ar trebui sa tina cont, din perspectiva angajatilor.
Skanska a realizat un nou studiu in cele patru tari din regiunea Europei Centrale si de Est (Romania, Polonia, Ungaria si Republica Ceha) pentru a evalua atitudinea angajatilor fata de munca la domiciliu dar si cea de la birou, in contextul pandemiei.
Astfel, la nivel de regiune, peste jumatate dintre respondenti (52%) sustin, la momentul desfasurarii studiului, ca lucreaza doar de la birou, procentele inregistrand o crestere comparativ cu rezultatele din luna mai 2021, care aratau ca doar 48% dintre angajati faceau acelasi lucru. In Romania, 45% dintre angajatii chestionati sustin ca lucreaza doar de la birou.
Dupa cum arata rezultatele studiului, relatiile sociale si profesionale, precum si integrarea in echipe a noilor angajati sunt puternic influentate de timpul petrecut la birou. Activitatile suplimentare care sa incurajeze socializarea, intalniri cu oameni interesanti, masajele si posibilitatea de desfasurare a activitatilor sportive la locul de munca i-ar motiva pe oameni sa lucreze mai des de la birou.
Printre alte aspecte care capata din ce in ce mai multa importanta pentru angajati, mai ales pentru cei din Romania, se numara aspectele legate de sanatatea mintala si well-being.
 
Modelul ideal de lucru: hibrid
Conform rezultatelor, 45% dintre angajatii romani lucreaza doar de la birou (fata de 48% in mai 2021), in timp ce 20% lucreaza exclusiv de acasa. 16% dintre angajati considera modelul ideal de lucru ca fiind cel hibrid, cu 3-4 zile pe saptamana lucrate de la birou si restul de la domiciliu. Doar 10% dintre angajatii romani ar opta sa petreaca 1-2 zile lucrand la birou si restul de acasa.
In ceea ce priveste posibilitatea de alegere a zilelor lucrate de la birou si de acasa, fiecare al treilea angajat la nivel de regiune sustine ca modelul hibrid este impus de angajator cu posibilitati limitate de modificare. Romania insa, alaturi de Ungaria, este cea mai flexibila tara din regiune in ceea ce priveste modelul de lucru impus de angajator. O treime dintre respondentii romani sunt liberi sa decida zilele de lucru la birou si de la domiciliu.
Datele arata ca Romania este tara cel mai bine organizata in ceea ce priveste sistemele de planificare a muncii de birou - 42% dintre respondenti sustin ca in compania lor exista un instrument de planificare care ajuta la organizarea activitatii. Acestea arata cat de importante si eficiente sunt platformele care permit gestionarea muncii de zi cu zi.
Efectele lucratului de acasa
Pentru angajatii romani, zilele limitate de lucru la birou au un impact negativ semnificativ asupra unor aspecte precum integrarea in echipe a noilor angajati (44%), relatiile sociale si profesionale dintre angajati (41%), lucrul in echipa (37%) si implicarea in activitati comune dupa terminarea programului (37%). In acelasi timp, efectele negative se resimt si atunci cand vine vorba de recrutarea noilor angajati (31%).
Referitor la lucratul de acasa, romanii il asociaza pozitiv cu sentimentul de libertate (32%), confortul din timpul programului de lucru (26%) si o stare de multumire (26%). Le ofera, de asemenea, satisfactie (20%) si sentimentul de securitate (20%).
Pe de alta parte, insa, angajatii romani percep lucratul de la domiciliu mai negativ decat altii si sunt, mai mult decat ceilalti, afectati de sentimentul de singuratate (29%), frustrare (25%) si nesiguranta locului de munca (25%), dor/lipsa (20%), tristete (19%) si dezamagire (19%).
 
Echilibriul dintre viata profesionala si viata personala
Printre aspectele masurate, lucratul de acasa are un impact mai pozitiv in ceea ce priveste echilibrul dintre viata profesionala si cea personala, mai ales pentru romani si maghiari. Daca rezutatele studiului anterior aratau ca lucratul de acasa are un impact mai degraba negativ asupra acestui aspect, 52% dintre angajatii din CEE si 47% dintre romani sustin acum ca lucratul de acasa le permite o mai buna organizare a timpului petrecut cu familia.
Acest lucru arata necesitatea de a lua in considerare si de a implementa la locul de munca solutii care ajuta la economisirea timpului in zilele de lucru.
Chiar daca angajatii au invatat sa isi gestioneze mai eficient echilibrul dintre viata profesionala si cea personala, rezultatele arata ca lucratul de acasa poate avea un impact negativ atat asupra sentimentelor pe care le experimenteaza angajatii, dar si asupra lucratului in echipa si a relatiilor sociale profesionale. Biroul joaca, in continuare, un rol important cand vorbim despre integrare, construirea culturii si consolidarea echipelor.
 
Sanatatea mintala si well-being-ul, tot mai importante pentru angajati
La nivel de grup, peste 40% dintre respondenti considera ca munca de acasa are un efect pozitiv asupra sanatatii lor mintale. Insa, potrivit nolui sondaj, angajatii se confrunta deseori cu sentimente de singuratate, frustrare si nesiguranta la locul de munca. Lucratul de acasa le aduce angajatilor sentimentul de libertate si pace, ceea ce inseamna ca angajatorii ar trebui sa acorde o atentie deosebita sanatatii mintale si sa creeze un loc de munca adaptat nevoilor lor.
Romanii se afla printre cei mai preocupati cand vine vorba de acest aspect. Angajatii romani (83%) alaturi de angajatii maghiari (85%) sunt cei mai convinsi de faptul ca angajatorii ar trebui sa le ofere angajatilor mai mult sprijin in ceea ce priveste sanatatea mintala.
In randul romanilor, concediul platit in caz de burnout profesional (47%) si intalnirile individuale gratuite cu un psiholog (44%) sunt cele mai dorite solutii din partea companiilor pentru a sprijini sanatatea mintala a angajatilor din birouri. 32% dintre angajatii romani si-ar dori sa aiba parte de sesiuni de training in ceea ce priveste sanatatea mintala la locul de munca si 26% simt nevoia de a avea acces la un mediator in cazul in care apar conflicte intre angajati.
Rolul activitatilor suplimentare la birou
Activitatile extra sunt acum mai rar organizate de angajatori decat inainte de pandemie, insa aproape jumatate dintre cei chestionati se asteapta la facilitati suplimentare la locul de munca. Intalnirea unor oameni interesanti, masajele, mesele comune la birou si evenimentele in afara sediului sunt cele mai incurajatoare in ceea ce priveste lucratul mai des de la birou.
70% dintre romani ar prefera evenimentele din afara sediului cu costuri suportate de angajator, 69% vor sa intalneasca mai multi oameni interesanti, 67% sustin ca mesele luate impreuna cu colegii reprezinta un motivator de a lucra mai des de la birou si 58% si-ar dori sa poata avea acces la masaj la locul de munca. Un alt motivator pentru a petrece mai mult timp la birou pentru 27% dintre romani il reprezinta o bucatarie comuna bine echipata cu gustari sanatoase, fructe si legume proaspete, sandwich-uri si o gama variata de ceai si cafea.
„Pandemia a generat mult mai multa constientizare in ceea ce priveste starea de bine si sanatatea mintala, in primul rand in viata personala si cu atat mai mult in cea profesionala. Biroul joaca in continuare un rol important, iar atunci cand vorbim despre el, trebuie sa vorbim in primul rand despre oamenii care isi petrec aici o mare parte din timp. Spatiile de lucru trebuie sa evolueze odata cu ei si sa se adapteze constant noilor nevoi si dorinte. Astfel, siguranta fizica nu mai este singurul aspect de care trebuie sa tina cont companiile - noile locuri de munca trebuie sa devina un spatiu sigur atat pentru starea de bine cat si pentru sanatatea mintala a angajatilor”, spune Anne-Marie Diaconu, Leasing & Asset Director pentru divizia de dezvoltare comerciala a Skanska in CEE.
Daca timpul petrecut in drumul spre birou nu mai este un impediment atat de des mentionat de angajati fata de luna mai 2021, bariera care ii impiedica acum pe romani sa petreaca mai mult timp lucrand de la birou este frica de a contacta un virus, acesta fiind un motiv de ingrijorare pentru 38% dintre romani si pentru ¼ dintre angajatii din CEE. Rezultatele arata ca standardele sanitare inalte, adica certificate precum Well Health & Safety Rating, pot incuraja munca in birouri, in timp ce lipsa acestora provoaca teama de a contracta virusul.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter