RO EN
The cart is empty

eJobs: Raspunsul angajatorilor la Marea Demisioneala: cresterea joburilor remote

In primul trimestru al anului, angajatorii au publicat peste 118.000 de oferte de munca, cu 59% mai multe fata de T1/2021 si cu 26% in crestere fata de T4/2021. Doar in luna martie, numarul joburilor postate pe eJobs.ro, liderul pietei de recrutare din Romania, a ajuns la circa 45.000, cu 34% mai multe comparativ cu luna februarie a acestui an. In acelasi timp, 3,5% dintre locurile de munca noi postate in luna martie au fost dedicate cetatenilor ucraineni.
Primele 5 sectoarele care au scos cele mai multe joburi noi la bataie in primul trimestru al anului sunt: Retail, Prestari Servicii, Call Center/BPO, Productie si Industria alimentara. Odata cu ridicarea restrictiilor din 9 martie, se resimte si mai acut nevoia de personal, mai ales in domeniile care nu au functionat pana acum la capacitate maxima sau care au fost limitate ori blocate de conditiile pandemice. Cel mai bun exemplu in acest sens este Turismul, care, in luna martie, a urcat pe locul 3 la oferta de joburi, de pe locul 8, pe care se situa in luna anterioara. Doar in martie 2022 acest sector a avut deschise peste 4.700 de locuri de munca noi.
„Eliminarea restrictiilor a adus cu sine revenirea in forta a unor domenii care, timp de 2 ani, nu au functionat la capacitate normala, cum e cazul Turismului, iar acest lucru se reflecta in oferta impresionanta de joburi noi din aceste sectoare. In acelasi timp, pregatirea pentru sezonul estival contribuie si ea la o crestere spectaculoasa a numarului de joburi pe multe domenii de activitate, de la Servicii si Transporturi, la Industria alimentara”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania, cea mai mare platforma de recrutare din tara.
O premiera absoluta pe care o aduce cu sine luna martie consta in faptul ca, dupa 2 ani de pandemie, e prima oara cand oferta de joburi remote se echilibreaza cu cererea candidatilor pentru acestea. Daca pana in luna martie, procentul aplicarilor la joburile care pot fi facute de acasa era dublu fata de oferta de astfel de joburi (aproximativ 12% versus 6%), in luna martie a acestui an este prima oara cand cele doua se echilibreaza aproape perfect. Astfel, joburile remote au reprezentat in luna martie 11,9% din oferta totala de locuri de munca, in timp ce aplicarile pentru acest tip de joburi au fost 12,3% din numarul total de aplicari ale lunii trecute. In cifre absolute, in primul trimestru din 2022 au fost publicate peste 11.000 de locuri de munca remote dintr-un total de 118.000, aproape jumatate dintre acestea fiind publicate pe eJobs.ro doar in luna martie.
„Desi s-a lucrat de la distanta si in perioada restrictiilor, abia dupa ridicarea acestora oferta de joburi remote s-a aliniat cu cererea din partea candidatilor. Acest lucru e o premiera imbucuratoare si ne arata ca, desi asteptarile erau sa vedem tot mai multe echipe la birou, numarul angajatorilor care inteleg ca nevoia de flexibilitate a angajatilor nu dispare odata cu ridicarea restrictiilor e tot mai mare. Acestea sunt companiile care, pe termen lung, vor avea numai de castigat in ochii angajatilor si care vor acumula bile albe la brandul de angajator”, spune Bogdan Badea.
La fel de fierbinte este piata muncii si din perspectiva candidatilor, care au depus in primul trimestru din 2022 circa 3 milioane de aplicari. Doar in luna martie au fost inregistrate peste 1.000.000 de candidaturi pentru joburile din tara si din strainatate. Totodata, nevoia candidatilor de a se bucura de flexibilitate se observa si in cresterea interesului fata de locurile de munca in sistem freelance/project based. Numarul de aplicari pentru aceste oportunitati au fost de peste 13.000 in luna martie, in crestere cu 30% fata de luna anterioara.
Pe langa interesul constant al candidatilor pentru joburile remote, se observa si o crestere si a aplicarilor pentru joburile in strainatate. Astfel, in primul trimestru din 2022, 1,8% dintre aplicari au fost pentru locuri de munca in afara, in crestere fata de primul trimestru al anului trecut, cand reprezentau 1,1% din oferta totala de candidaturi depuse.
Domeniile care au atras cele mai multe aplicari in T1 sunt Retail, Prestari Servicii, IT/Telecom, Call Center/BPO si Financiar/Banking. In ce priveste cei mai activi candidati, pe primul loc ramane grupa de varsta 25-35 de ani, urmata, de 2 ani incoace, de segmentul 18-24 ani, segment care, anterior pandemiei, era pe ultimul loc la numarul de aplicari. Aceste grupe de varsta sunt urmate, in topul aplicarilor de categoria 35-45 ani. In acelasi timp, pe ultimele locuri la aplicari se situeaza extremele: candidatii de peste 45 de ani si tinerii care au intre 16-18 ani. Daca pentru cei din urma nevoia de joburi nu este una atat de mare, pentru candidatii 45+ aceasta este una cat se poate de reala, insa este temperata de frici si prejudecati cu care acestia spun ca se confrunta in continuare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter