RO EN
The cart is empty

RANDSTAD: Determinarea lucratorilor, flexibilitatea conducerii si abilitatile AI in 2024

Expertii Randsatd au observat ca 2023 a fost un an de tranzitie pentru piata muncii. Economia globala a fost marcata de turbulente, iar penuria de talente a continuat, in vreme ce asteptarile potentialilor angajati s-au schimbat. Acestia isi doresc in prezent mai mult decat un salariu, concentrandu-se pe oportunitati de invatare, pe un sentiment de apartenenta si pe echilibrul dintre viata profesionala si cea privata. Pentru a-si pastra avantajul competitiv, angajatorii trebuie sa faca un pas inainte pentru a raspunde cerintelor respective si sa inteleaga ce ii motiveaza pe angajati. In ultimii ani, echilibrul dintre viata profesionala si cea privata, precum si flexibilitatea au crescut in importanta pentru angajati. In 2024, este posibil ca tendinta sa continue, in concordanta cu asteptarile salariale. 
Prima dintre tendintele ce se va instala in urmatoarele 12 luni, in viziunea celor de la Randstad, este aceea ca  inteligenta artificiala (AI) va perturba piata muncii in moduri de neimaginat la momentul actual. Dezbaterile din jurul sigurantei tehnologiei vor continua, guvernele urmand sa introduca reglementari noi, in timp ce companiile vor accelera planurile si strategiile de AI. Estimarile curente sugereaza ca noile tehnologii ar putea indeplini pana la 48% din totalitatea sarcinilor, pana in 2025. Unul dintre beneficiile AI va fi reprezentat de atenuarea impactului deficitului de talente. Cresterea utilizarii sale pentru a sustine activitatea umana poate contribui la majorarea productivitatii si a eficientei, precum si la ocuparea unor posturi greu de acceptat in prezent, sporind in acelasi timp inovatia. Un studiu recent al Randstad a aratat ca aproape un sfert (22%) declara ca au dorit sprijin pentru invatare si dezvoltare pentru a utiliza AI, dar doar 13% au declarat ca l-au primit in ultimele 12 luni. 
O a doua tendinta este legata de faptul ca unele roluri operationale vor continua sa scada in favoarea unor posturi cu inalta calificare. Inovarea si avansarea AI si a altor tehnologii de frontiera vor schimba, fara indoiala, forma curenta a fortei de munca. Acestea vor genera noi locuri de munca si este probabil ca ascensiunea automatizarii sa elimine complet unele roluri umane actuale. Acest lucru inseamna ca, in anii urmatori, in unele cazuri, va avea loc o trecere masiva de la functii operationale simple  la pozitii mai inalt calificate. Fenomenul ar putea fi accelerat si de o orientare tot mai accentuata catre angajarea bazata pe competente. 
Al treilea trend major va fi reprezentat de suportul specializat, ce va fi esential pentru a naviga in lumea in schimbare a muncii. In prezent, talentele sunt putine, iar competentele solicitate tot mai greu de gasit. Acest lucru impune cerinte sporite ale angajatorilor, care variaza de la IMM-uri locale la cele mai mari intreprinderi de pe mapamond. Schimbarile profunde care au loc actualmente pe piata muncii necesita seturi specifice de competente si parteneri specializati in domeniul talentelor. 
O a patra tendinta se refera la flexibilitate. In 2023, tensiunile au sporit pe fondul dezbaterilor ce au avut ca subiect oportunitatea revenirii la munca de la birou. In vreme ce multi lucratori au considerat ca munca hibrida este normala si au facut schimbari in viata avand in vedere aceasta convingere, companiile nu au impartasit opinia respectiva. Productivitatea a fost o preocupare-cheie pentru directorii executivi, unii lideri fiind de parere ca munca la distanta poate duce la scaderea inovatiei. De asemenea, exista opinii conform carora prezenta la birou ii poate ajuta pe tineri sa invete si sa se dezvolte la inceputul carierei. Munca la distanta insa a oferit oportunitatea exploatarii unui bazin de talente global si divers, facilitand potentialul de a face economii la costurile cu forta de munca si cu echipamentele. Totodata, a permis lucratorilor sa atinga un echilibru intre viata profesionala si cea privata ,pe care si-l doreau de mult timp. Pentru multi, acest lucru nu este negociabil. De aceea, este foarte probabil ca in viitor cererea de munca flexibila sa nu dea semne de incetinire. 
In fine, un ultim trend este cel referitor la echitatea la locul de munca. Deficitul de talente a demonstrat ca este un imperativ strategic pentru firme. Comunitatile insuficient deservite continua sa aiba un acces limitat la piata muncii, educatie si perfectionare. Acest lucru a lasat neexploatate segmente mari de talente potentiale. Prognozele Randstad arata, de exemplu, ca printre cele mai solicitate competente se afla judecata etica, care este de peste patru ori mai dificil de gasit decat abilitatile de rezolvare a problemelor. Este de asteptat, considera expertii specialistului HR, ca in perioada urmatoare liderii sa puna accent pe aspectul echitatii, pentru a debloca resurse mai bune atat pentru indivizi, cat si pentru organizatii. Pe langa faptul ca deschide noi bazine de talente, echitatea la locul de munca poate duce, de asemenea, la o oferta mai inovatoare, mai eficienta si mai productiva. Pentru informatii suplimentare, click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter