RO EN
The cart is empty

RANDSTAD: 49% dintre angajati vor sa ramana la munca intr-un rol care le place

Editia 2024 a  studiului Workmonitor  Romania,  realizat de compania de resurse umane Randstad Romania, releva faptul ca talentele din tara noastra acorda prioritate echitatii, flexibilitatii si echilibrului dintre viata profesionala si cea privata, in vreme ce evolutia in cariera trece in plan secund. Un procent impresionant de 71% dintre angajati se considera ambitiosi in ceea ce priveste cariera lor, iar 41% afirma ca isi doresc sa-si asume mai multe responsabilitati manageriale. Doar jumatate din romani considera ca un rol full-time va fi formula de lucru ideala pentru ei, in viitor. O treime nu se concentreaza deloc pe evolutie profesionala, iar 49% sunt fericiti sa ramana intr-un rol care le place, chiar daca nu exista loc pentru promovare sau dezvoltare.
"In 2024, a fi un partener echitabil pentru talente este un obiectiv inteligent pentru lideri, pentru a mentine aproape forta de munca valoroasa. Cand prioritatile oamenilor sunt satisfacute, acestia se simt mai impliniti la locul de munca - iata o paradigma foarte actuala in managementul resurselor umane. Datorita Randstad Romania Workmonitor 2024 putem observa o dinamica interesanta in ceea ce priveste ambitia angajatilor, o mare parte fiind mai putin interesati de evolutia carierei si mai preocupati de satisfactia la locul de munca. O alta paradigma pentru a conduce resursele umane cu intelepciune in 2024 este trateaza-l pe fiecare membru al echipei ca pe o personalitate unica, care provine din medii si circumstante adesea foarte specifice, ce ii pot influenta preferintele, dorintele si rolul intr-o echipa", spune Mihaela Maranca, Country Manager, Randstad Romania.
 
Top 7 cei mai importanti factori pentru angajatii romani 
Asigurarea unui echilibru stabil intre viata profesionala si cea privata motiveaza talentele, uneori mai mult decat salariul si siguranta locului de munca. Iata care sunt primii 7 cei mai importanti factori pentru angajatii romani, in ceea ce priveste un loc de munca (prezent sau viitor):
  • Echilibrul dintre viata profesionala si cea personala - 96% (93% global),
  • Salariul - 96% (93% global),
  • Siguranta locului de munca - 93% (89% global),
  • Sprijin pentru sanatatea mintala - 88% (83% global),
  • Zile de concediu anual - 87% (83% global),
  • Asigurari de sanatate/beneficii medicale - 87% (78% global),
  • Flexibilitatea programului de lucru - 84% (81% global).
Cercetarea indica faptul ca, desi nu isi doresc neaparat o evolutie in cariera, angajatii sunt interesati sa se dezvolte. Oportunitatile in acest sens nu sunt negociabile pentru talente, peste o treime spunand ca nu ar accepta un loc de munca care nu le ofera formare pentru a-si actualiza cunostintele si abilitatile. AI a schimbat prioritatile anterioare privind domeniile in care angajatii sunt cei mai interesati sa se dezvolte - tehnologia ocupa in acest an un loc important. Iar impactul existentei oportunitatilor de invatare intr-o companie este inca o dovada ca talentele se asteapta la un parteneriat de la angajatorul lor: aceste oportunitati au adesea o influenta semnificativa asupra deciziei de a accepta un nou rol intr-o organizatie.
Angajatii sunt cei mai interesati de urmatoarele oportunitati de invatare si dezvoltare (top 5): IT si tehnologie - 43% (29% global), abilitati de comunicare si prezentare - 34% (22% global), gandire creativa si analitica - 24% (15% global), AI - 22% (29% global), abilitati de management si leadership - 22% (21% global), wellbeing si mindfulness - 21% (23% global).
 
Dezbaterea privind revenirea la birou continua in 2024 
Randstad Romania Workmonitor 2024 indica faptul ca dezbaterea dintre angajatori si angajati cu privire la intoarcerea la birou va continua in acest an. Peste doua treimi (74%) dintre angajati au luat decizii de viata, precum mutarea in alta casa sau ingrijirea unui animal de companie, pe baza presupunerii ca munca de acasa va deveni normalitate. 38% ar lua in considerare renuntarea la locul de munca daca angajatorul le-ar cere sa petreaca mai mult timp la birou, iar 40% spun ca munca de acasa nu este negociabila pentru ei. In ciuda acestui fapt, 39% au fost rugati sa vina la birou mai des decat in urma cu sase luni, ceea ce arata ca exista o nepotrivire intre ceea isi doresc talentele si ceea ce primesc. 
 
Munca echitabila, la ordinea zilei 
Talentele cauta parteneriate cu oameni care gandesc similar, in fata carora sa se poata manifesta pe deplin si alaturi de care sa lucreze pentru a aduce schimbari pozitive.
Top 5 cele mai importante aspecte pentru care romanii ar pleda, in initiativele sau politicile de echitate si diversitate ale unui angajator potential sau actual, sunt: 
  • echitatea salariala intre femei si barbati - 72% (65% global); 
  • concediu de crestere a copilului pentru toti angajatii - 52% (45% global);
  • forta de munca diversa - 48% (42% global);
  • medii diverse in leadership - 37% (37% global);
  • politici de nediscriminare (pe site / in anunturile de angajare) - 29%  (30% global).
In ceea ce priveste diferentele dintre generatii, doar un sfert (25%) dintre angajati simt ca nu sunt intelesi, din cauza diferentelor de varsta, procent care ajunge la 34% in cazul generatiei Z. Aproape jumatate (45%) din forta de munca declara ca trebuie sa ascunda unele lucruri despre ea la locul de munca.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter