RO EN
The cart is empty

MMSS: 96 de accidente pe santiere de constructii cladiri, in primul semestru din 2023

In primele sase luni din 2023, pe santierele de constructii de cladiri din Romania au fost inregistrate accidente de munca soldate cu un numar total de 96 de accidentari, din care 4 mortale, potrivit unui raport al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS). In total, in perioada ianuarie - iunie 2023, la nivelul intregii economii a fost inregistrat un numar de 2.010 persoane accidentate, cu 403 mai putin decat in aceeasi perioada a anului 2022, dintre care 21 accidentati mortal. Indicele de frecventa (numarul de accidentati care revine la 1.000 de lucratori) a fost 0,71‰ pentru totalul persoanelor accidentate si 0,01‰ pentru accidentatii mortal.
Numarul accidentelor de pe santierele de constructii de cladiri au reprezentat 4,8% din totalul accidentatilor in economia nationala (a doua cea mai ridicata rata dupa comertul cu amanuntul). Sectorul a consemnat, totodata, cea mai ridicata rata de mortalitate, cei 4 accidentati mortal reprezentand 19,1% din cele 21 de accidente mortale inregistrate in primul semestru in Romania.
Din punct de vedere regional, cele mai multe accidente de munca din intervalul analizat s-au inregistrat in Bucuresti (424 de accidentati, reprezentand 21,1% din totalul accidentatilor pe tara. Capitala este urmata, la distanta, de judetele Brasov (131 accidentati), Timis (104), Constanta (83), Maramures (81), Prahova (71) si Alba (60 de accidentati).
In ceea ce privese numarul accidentatilor mortal, din totalul celor 21 de persoane decedate in accidente de munca in primul semestru al acestui an, cele mai multe, 4, au fost inregistrate in judetul Gorj, urmat de Bacau si Tulcea (cate 2 accidentati mortal) si cate unul in judetele Alba, Arges, Bihor si Bistrita-Nasaud.
Cele mai multe accidente au fost suferite de persoane cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani (57% din total), in timp ce 70,3% din persoanele accidentate au avut o vechime de pana in cinci ani la locul de munca (1.413 lucratori).
Printre cauzele cele mai frecvente ale accidentarilor s-au aflat efectuarea necorespunzatoare a operatiilor de munca (43,5% din totalul accidentelor), caderile de la acelasi nivel/ de la inaltime (35,8%), diverse omisiuni - neutilizarea mijloacelor de protectie din dotare; neefectuarea in timp util a unor operatii indispensabile securitatii muncii etc. (14,5%) si expunerea, in afara sarcinii de munca, la factori periculosi sau nocivi (3,5%).
 
Amenzi de peste 58 milioane lei, acordate de ITM
In primele sase luni din 2023, Inspectia Muncii (ITM) a realizat un numar total de 35.801 controale, ce au vizat indeplinirea cerintelor legale privind incadrarea in munca, legalitatea clauzelor stipulate in contractele individuale de munca, respectiv executarea acestora, timpul de lucru si timpul de odihna, precum si drepturile salariale acordate. In urma verificarilor, au fost sanctionati 7.710 angajatori si au fost aplicate 11.884 sanctiuni contraventionale, valoarea totala a amenzilor depasind 58,3 milioane de lei. Totodata, au fost dispuse 48.062 de masuri, ca urmare a neconformitatilor depistate.
In ceea ce priveste identificarea muncii nedeclarate, inspectorii de munca au realizat, in primul semestru al acestui an, 34.143 de controale si au sanctionat 1.452 de angajatori, fiind depistate 3.927 de persoane care lucrau ilegal. Cele mai multe dintre acestea nu aveau forme legale de angajare (2.779), pentru 977 de lucratori nu au fost transmise contractele de munca in REVISAL cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, 50 de angajati aveau contractele de munca suspendate, iar 121 erau la lucru in afara programului stabilit in contractul individual de munca cu timp partial.
Valoarea totala a amenzilor aplicate pentru munca nedeclarata a fost de aproape 43,2 milioane de lei. Totodata, inspectorii au dispus si 2.766 de masuri ca urmare a neconformitatilor depistate in timpul controalelor.
Pentru atingerea obiectivelor activitatii in domeniul securitatii si sanatatii in munca, respectiv reducerea in mod constant si semnificativ a numarului de accidente de munca si de imbolnaviri profesionale si imbunatatirea continua a nivelului de securitate si sanatate al fiecarui loc de munca, in perioada ianuarie - iunie 2023, Inspectia Muncii a desfasurat 22.025 de controale cu caracter preventiv la toate categoriile de angajatori. Au fost constatate 30.283 neconformitati si au fost aplicate 25.778 sanctiuni contraventionale si 2.198 de amenzi, cu o valoare totala de 11,81 milioane de lei. S-a dispus sistarea activitatii pentru 92 de unitati si au fost oprite din functiune 128 de echipamente.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter