RO EN
The cart is empty

ManpowerGroup: Intentiile de angajare pesimiste continua in industria de constructii

Angajatorii romani raporteaza planuri optimiste privind activitatea de angajare pentru perioada iulie - septembrie 2021. 26% dintre angajatori prevad o crestere a numarului total de angajati, 7% prognozeaza o scadere si 64% nu prevad nicio schimbare, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare de +19%.
Sondajul a fost realizat in circumstante exceptionale, in timpul pandemiei COVID-19. Este foarte probabil ca rezultatele sondajului pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021 sa fie notabil diferite fata de trimestrul anterior, dat fiind impactul situatiei de urgenta generata la nivel mondial.
Dupa ajustarea datelor pentru eliminarea variatiilor sezoniere, Previziunea este de +12%. Intentiile de angajare raman neschimbate comparativ cu trimestrul precedent, si se imbunatatesc cu 26 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand pandemia COVID-19 a avut prima data impact asupra sentimentului de angajare.
Pe parcursul acestui raport folosim termenul “Previziune Neta de Angajare”. Valoarea acestuia se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care prognozeaza o crestere a numarului total de angajati din locatia lor in trimestrul urmator si procentul de angajatori care prevad o scadere a numarului total de angajati in urmatoarele trei luni. Procentul rezultat din aceasta scadere reprezinta Previziunea Neta de Angajare.
De aici inainte toate cifrele prezentate in text se refera la date ajustate sezonier, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.
Comparatii la nivel regional
Cresteri ale numarului total de angajati sunt anticipate in toate cele opt regiuni ale Romaniei in perioada iulie - septembrie. Cel mai puternic climat de angajare este anticipat in regiunea Nord-Est, unde Previziunea Neta de Angajare este de +22%. Intentiile favorabile de angajare sunt raportate in regiunea Nord-Vest, cu o Previziune de +20%, in timp ce Previziuni de +16% si +15% sunt raportate in regiunea Centru si, respectiv, in regiunea Bucuresti si Ilfov. Pe de alta parte, angajatorii din regiunea Sud se asteapta la un climat de angajare moderat, cu o Previziune de +10%, iar in regiunea Sud-Vest sunt reflectate unele planuri de angajare, cu o Previziune ce se situeaza la +7%. Atat in regiunea Sud-Est, cat si in regiunea Vest, angajatorii anticipeaza o activitate modesta de angajare cu Previziuni de +6%.
Comparativ cu trimestrul precedent, sentimentul de angajare se consolidează în patru din cele opt regiuni. Angajatorii din regiunea Sud-Est raportează cea mai notabilă îmbunătățire, de 9 puncte procentuale, în timp ce intențiile de angajare pentru regiunea Sud Vest sunt cu 8 puncte procentuale mai puternice. Atât în regiunea Nord-Est, cât și în regiunea Nord-Vest, angajatorii raportează prespective de angajare care se îmbunătățesc cu 6 puncte procentuale. Cu toate acestea, Previziunea pentru regiunea Vest slăbește ușor, fiind mai restrânsă cu 2 puncte procentuale.
Angajatorii din sapte din cele opt regiuni raporteaza perspective de angajare mai puternice in comparatie cu aceeasi perioada acum un an - primul trimestru in care pandemia COVID-19 a avut un impact asupra intentiilor de angajare. Perspectivele de angajare pentru regiunea Bucuresti si Ilfov sunt mai robuste cu 42 de puncte procentuale, iar angajatorii din regiunea Sud raporteaza si ei o imbunatatire de 37 de puncte procentuale. Planurile de angajare se consolideaza cu 29 si 28 de puncte procentuale in regiunea Sud-Est si, respectiv, in regiunea Nord-Est, in timp ce intentiile de angajare pentru regiunea Nord-Vest se imbunatatesc cu 23 de puncte procentuale. Cu toate acestea, in regiunea Sud-Vest sentimentul de angajare slabeste cu 6 puncte procentuale.
Bucuresti si Ilfov
Angajatorii din regiune se asteapta ca sentimentul optimist de angajare sa continue in urmatoarele trei luni, raportand o Previziune Neta de Angajare de +15%, pentru al doilea trimestru consecutiv. In comparatie cu aceeasi perioada acum un an, planurile de angajare se consolideaza considerabil, cu 42 de puncte procentuale.
Centru
Cei aflati in cautarea unui loc de munca se pot astepta la intentii de angajare favorabile in perioada iulie - septembrie, potrivit angajatorilor care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +16%. Planurile de angajare raman relativ stabile in comparatie cu trimestrul anterior si se imbunatatesc cu 22 de puncte procentuale de la an la an.
Nord-Est
Cea mai robusta piata a muncii din ultimii doi ani este prognozata pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021. Angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +22%, intentiile de angajare se consolideaza cu 6 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul anterior si cu 28 de puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada anului trecut.
Nord-Vest
Pentru trimestrul urmator, angajatorii din regiune se asteapta la cel mai puternic climat de angajare raportat in ultimii doi ani, cu o Previziune Neta de Angajare de +20%. Perspectivele de angajare sunt cu 6 puncte procentuale mai puternice in comparatie cu trimestrul II/2021, respectiv cu cu 23 de puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada in urma cu un an.
Sud
Se preconizeaza ca ritmul de angajare optimist va continua in urmatoarele trei luni, angajatorii raportand o Previziune de +10%, pentru al doilea trimestru consecutiv. Comparativ cu al treilea trimestru al anului 2020, sentimentul de angajare este mai puternic cu 37 de puncte procentuale.
Sud-Est
Cresteri moderate ale numarului total de angajati sunt asteptate in trimestrul urmator, angajatorii raportand o Previziune Neta de Angajare de +6%. Planurile de angajare se imbunatatesc atat trimestrial, cat si de la an la an, cu 9, respectiv cu 29 de puncte procentuale.
Sud-Vest
Cei aflati in cautarea unui loc de munca se pot astepta la unele oportunitati de angajare in perioada iulie - septembrie, potrivit angajatorilor care raporteaza o Previziune Neta de Angajare +7%. Intentiile de angajare se consolideaza cu 8 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul anterior, dar se restrang cu 6 puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada din 2020.
Vest
Cu o Previziune Neta de Angajare de +6%, angajatorii anticipeaza un ritm conservator de angajare pentru trimestrul urmator. Planurile de angajare slabesc cu 2 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul anterior, dar sunt cu 17 puncte procentuale mai puternice in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Comparatii la nivel de sectoare de activitate
Angajatorii din sase din cele sapte sectoare de activitate se asteapta la cresteri ale numarului total de angajati pentru trimestrul urmator. Cel mai puternic sentiment de angajare este raportat de angajatorii din sectorul Servicii financiare si de afaceri, cu o Previziune Neta de Angajare de +23%. Angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare prognozeaza cresteri solide ale numarului total de angajati, cu o Previziune care se situeaza la +21%, in timp ce Previziuni optimiste, de +17% si +15%, sunt raportate in sectorul Alte servicii, respectiv, in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul. Angajatorii din sectorul Hoteluri si restaurante se asteapta un climat favorabil de angajare, raportand o Previziune Neta de Angajare de +14%, iar Previziunea pentru sectorul Alte industrii se situeaza la +10%. Cu toate acestea, angajatorii din sectorul Constructii se asteapta la restrangeri de personal, raportand o Previziune Neta de Angajare de -3%.
Intentiile de angajare se consolideaza in toate cele sapte sectoare de activitate in comparatie cu 10 Comert cu ridicata si cu amanuntul Alte servicii Hoteluri si restaurante Servicii financiare si de afaceri Alte industrii Industrie prelucratoare Constructii 10 -5 0 5 15 20 25 30 35 Previziune Neta de Angajare Previziune Neta de Angajare Ajustata Sezonier 23 Valoarea zero a Previziunii Nete de Angajare nu va fi reprezentata grafic. 10 10 17 21 -3 23 20 24 20 15 14 34 trimestrul anterior, in special cu 8 puncte procentuale in sectorul Alte industrii. Pe de alta parte, sunt raportate imbunatatiri de 6 puncte procentuale pentru sectorul de Hoteluri si restaurante, iar planurile de angajare sunt cu 4 puncte procentuale mai puternice in alte doua sectoare - Industrie prelucratoare si Servicii financiare si de afaceri.
In comparatie al treilea trimestru al anului 2020 - primul trimestru in care COVID-19 a avut un impact asupra sentimentului de angajare - planurile de angajare se imbunatatesc in toate cele sapte sectoare de activitate. O crestere considerabila, de 64 de puncte procentuale, este raportata in sectorul Hoteluri si restaurante, in timp ce intentiile de angajare sunt cu 41 si 36 puncte procentuale mai puternice in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul si, respectiv, sectorul Servicii financiare si de afaceri. Planurile de angajare se imbunatatesc cu 34 de puncte procentuale in sectorul Alte servicii si cu 18 puncte procentuale in sectorul Industrie prelucratoare.
Constructii
Se estimeaza ca piata a muncii va continua sa fie restransa pentru acest sector de activitate si pentru trimestrul urmator, angajatorii raportand a treia luna consecutiv intentii de angajare pesimiste, cu o Previziune Neta de Angajare care se situeaza la -3%. Perspectivele de angajare se imbunatatesc cu 3 puncte procentuale fata de trimestrul trecut, si raman relativ stabile in comparatie cu aceeasi perioada in urma cu un an.
Industrie prelucratoare
Cea mai robusta piata a muncii din ultimii doi ani este preconizata pentru perioada iulie - septembrie, cu o Previziune Neta de Angajare de +21%. Intentiile de angajare se imbunatatesc cu 4 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul anterior, respectiv cu 18 puncte procentuale fata de trimestrul III/2020.
Alte industrii
Cu o Previziune Neta de Angajare de +10%, angajatorii anticipeaza cel mai puternic climat de angajare din ultimii doi ani pentru urmatoarele trei luni. Planurile de angajare se imbunatatesc cu 8 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul anterior si sunt cu 15 puncte procentuale mai puternice de la an la an.
Servicii financiare si de afaceri
Angajatorii prognozeaza o cea mai robusta piata a muncii pentru al treilea trimestru al anului 2021, cu o Previziune Neta de Angajare de +23%. Perspectivele de angajare sunt cu 4 puncte procentuale mai puternice comparativ cu trimestrul anterior, si se imbunatatesc cu 36 de puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Hoteluri si restaurante
Cei aflati in cautarea unui loc de munca vor beneficia probabil de un climat favorabil de angajare in trimestrul urmator, potrivit angajatorilor care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +14%. Intentiile de angajare se imbunatatesc cu 6 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul anterior, respectiv cu 64 de puncte procentuale, in comparatie cu al treilea trimestru al anului 2020.
Alte servicii
Cea mai puternica piata a muncii din ultimii doi ani este prognozata pentru perioada iulie - septembrie, angajatorii raportand o Previziune Neta de Angajare +17%. Planurile de angajare raman relativ stabile in comparatie cu trimestrul II/2021 si se consolideaza cu 34 de puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior.
Comert cu ridicata si cu amanuntul
Se preconizeaza un climat favorabil de angajare, dat fiind ca angajatorii din sector raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +15% pentru urmatoarele trei luni. Sentimentul de angajare ramane relativ stabil de la trimestru la trimestru si se imbunatateste considerabil, cu 41 de puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior.
Comparatii in functie de dimensiunea organizatiei
Angajatorii care participa la studiu sunt clasificati in patru tipuri, in functie de dimensiunea organizatiei: micro-organizatii, definite ca structuri cu mai putin de 10 angajati, organizatii mici, adica organizatii cu 10-49 de angajati, organizatii medii (mijlocii), care au intre 50 si 249 de angajati si organizatii mari, cu 250 sau mai multi angajati.
Cresteri ale numarului total de angajati sunt anticipate in toate cele patru categorii de organizatii clasificate in functie de dimensiunea organizatiei, pentru urmatoarele trei luni. Cele mai puternice perspective de angajare sunt raportate de angajatorii de dimensiuni mari, cu o Previzune Neta de Angajare de +20%. Angajatorii din organizatii de dimensiuni mijlocii raporteaza planuri de angajare respectabile, cu o Previziune de +12%, in timp ce pentru categoriile de organizatii de dimensiuni mici si micro-organizatii, Previziunile se situeaza la +10%, respectiv +5%.
In comparatie cu trimestrul anterior, angajatorii din micro-organizatii raporteaza imbunatatiri ale planurilor de angajare cu 8 puncte procentuale. De asemenea, sunt raportate consolidari ale intentiilor de angajare cu 5 si 4 puncte procentuale, pentru organizatiile de dimensiuni mari, respectiv organizatiile de dimensiuni mici. Cu toate acestea, angajatorii din organizatii de dimensiuni medii raporteaza planuri de angajare care se restrang cu 6 puncte procentuale.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut - trimestrul III/2020, cand pandemia COVID-19 a avut prima data impact asupra sentimentului de angajare - Previziunile se consolideaza in toate cele patru categorii de organizatii clasificate in functie de dimensiunea organizatiei. O imbunatatire considerabila, de 30 de puncte procentuale, este raportata de angajatorii din organizatii de dimensiuni mijlocii, in timp ce perspectivele sunt cu 28 si 26 de puncte procentuale mai puternice pentru organizatiile de dimensiuni mari si, respectiv, mici. Pe de alta parte, angajatorii din micro-organizatii raporteaza intentii de angajare care se imbunatatesc cu 17 puncte procentuale.
Intentii de angajare in 42 din cele 43 de tari si teritorii analizate
ManpowerGroup a intervievat peste 45,000 de angajatori din 43 de tari si teritorii pentru a prognoza activitatea* de pe piata muncii pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021. Toti participantii au fost intrebati: “Cum anticipati ca vor evolua angajarile totale din locatia dumneavoastra in cele trei luni pana la sfarsitul lunii septembrie 2021, in raport cu luna in curs?” Sondajul a fost realizat in circumstante exceptionale, in timpul pandemiei COVID-19. Este posibil ca rezultatele sondajului pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021 sa reflecte impactul generat de situatia de urgenta existenta la nivel mondial, cat si de restrictiile economice existente in multe dintre tarile analizate.
Angajatorii din 42 din cele 43 de tari si teritorii analizate de ManpowerGroup pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021, se asteapta la cresteri ale numarului total de angajati si la o activiate de angajare stagnanta in una.
In comparatie cu cel de-al doilea trimestru al anului 2021, angajatorii raporteaza planuri de angajare mai puternice in 31 din cele 43 de tari si teritorii, in timp ce perspectivele slabesc in opt si raman neschimbate in patru. Comparativ cu perioada de acum un an - cand COVID-19 a avut un impact pentru prima data asupra sentimentului de angajare - angajatorii din 42 din cele 43 de tari si teritorii raporteaza planuri de angajare consolidate, si neschimbate in una. Pentru urmatoarele trei luni, cele mai puternice piete ale fortei de munca sunt asteptate de angajatorii in SUA, Taiwan, Australia, Grecia, Irlanda si Singapore, in timp ce angajatorii din Hong Kong, Argentina, Panama si Africa de Sud, formuleaza cele mai slabe intentii de angajare.
Angajatorii se asteapta la cresteri ale numarului total de angajati in toate cele 26 de tari participante la studiu din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) in decursul trimestrului urmator. In comparatie cu trimestrul anterior, intentiile de angajare se consolideaza in 22 din cele 26 de tari analizate din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), si slabesc in doua. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, planurile de angajare se consolideaza in toate cele 26 de tari EMEA. Cea mai puternica activitate de angajare este asteptata in Grecia, Irlanda si Croatia, in timp ce angajatorii din Africa de Sud, Republica Ceha si Spania prognozeaza cele mai slabe intentii de angajare.
Se anticipeaza cresteri ale numarului total de angajati in sase din cele sapte tari si teritorii analizate din Asia Pacific in perioada iulie - septembrie, si o activitate de angajare stagnanta in una - Hong Kong. In comparatie cu trimestrul anterior, planurile de angajare se imbunatatesc in trei tari si teritorii, si slabesc in trei. Comparativ cu aceeasi perioada in urma cu un an, sentimentul de angajare se consolideaza in sase tari si teritorii din Asia Pacific si ramane neschimbat in una. Cele mai puternice planuri de angajare pentru urmatoarele trei luni sunt raportate in Taiwan si Australia, in timp ce cea mai slaba piata a muncii este asteptata in Hong Kong.
Cresteri ale numarului total de angajati sunt preconizate in toate cele 10 tari ale regiunii americane pentru perioada iulie - septembrie 2021. Comparativ cu trimestrul anterior, intentiile de angajare se imbunatatesc in sase din cele 10 tari ale regiunii americane si se restrang in trei. In comparatie cu aceeasi perioada in urma cu un an, perspectivele de angajare se consolideaza in toate cele 10 tari ale regiunii americane.
Cel mai puternic ritm de angjare pentru trimestrul III/ 2021 este raportat de Statele Unite, in timp ce angajatorii din Costa Rica, Guatemala si Mexic formuleaza intentii optimiste de angajare. Cele mai slabe piete ale fortei de munca pentru trimestrul urmator sunt anticipate in Argentina si Panama.
Studiul complet poate fi accesat aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter