RO EN
The cart is empty

eJobs: Peste 80% dintre companii au in plan majorari salariale in 2022

Peste 25% dintre angajatorii aflati in cautare de talente spun ca principala provocare cu care se confrunta in acest moment este slaba pregatire a candidatilor care aplica la joburi, arata datele celui mai recent sondaj eJobs, liderul pietei de recrutare din Romania. In acelasi timp, 15,1% dintre respondenti precizeaza ca pretentiile salariale ale candidatilor sunt prea mari in raport cu nivelul lor de experienta. Alte provocari pe care angajatorii le intampina in acest moment in timpul recrutarilor sunt lipsa de seriozitate a celor care nu se prezinta la interviu, faptul ca aplicarile pe care le primesc nu sunt potrivite cu rolurile pe care au nevoie sa le acopere, dar si numarul scazut de candidati versus joburile disponibile.
Ca sa contrabalanseze penuria de talente, 8 din 10 angajatori spun ca au in plan cresteri salariale in 2022. Cei mai multi dintre acestia (46,6%) au planificate salarii cu 10% mai mari, 22,9% vizeaza majorari de 5%, iar 7,6% dintre ei vor creste bugetele salariale cu mai putin de 5 procente. Mai mult decat atat, un numar considerabil de angajatori prevad cresteri salariale consistente: 10,4% vor majora salariile cu peste 15%, 9% dintre ei cu 20%, iar 3,5% dintre angajatori vor avea salarii mai mari chiar si cu 25% in acest an.
„Daca in prima parte a pandemiei, stabilitatea angajatorului devenise primul criteriu pentru candidati atunci cand isi cautau un job nou, acum, intr-un deficit de talente galopant, vedem ca salariul a revenit pe primul loc. 31% dintre companii recunosc chiar ca este singurul care conteaza si ca nu reusesc sa-i mai motiveze cu alte beneficii. E nevoie deci de strategii de recrutare complexe in acest moment si, neaparat, adaptate categoriei de candidati de care compania are nevoie. Vom vedea din nou o serie de compromisuri pe piata muncii, insa, de aceasta data, ele vor fi din partea angajatorilor”, spune Roxana Draghici, Head of Sales eJobs Romania, cea mai mare platforma de recrutare din tara.
Intrebati ce-si doresc candidatii de la un loc de munca, pe langa un salariu in acord cu nevoile lor, 41,3% dintre ei au spus ca, in continuare, exista un interes crescut pentru beneficiile extrasalariale traditionale (bonuri de masa, abonament medical, acces la centre sportive). Pe de alta parte, 31% dintre ei spun ca salariul este singurul criteriu dupa care candidatii isi aleg un loc de munca, ceea ce va duce la cresteri salariale chiar si mai mari decat cele previzionate, dupa cum se asteapta un sfert dintre respondenti.
Cand vine vorba de compromisuri pentru bifarea obiectivelor de recrutare, 70% dintre angajatori spun ca sunt dispusi sa angajeze persoane fara experienta, pe care sa le formeze intern. De altfel, 36,5% dintre respondenti mentioneaza ca tinerii vor fi anul acesta cei mai cautati candidati de pe piata muncii. Acestia vor fi urmati de muncitorii calificati, specialisti, IT-isti, muncitori necalificati si manageri.
Alte compromisuri pe care companiile sunt deschise sa le faca pentru a acoperi deficitul de forta de munca sunt angajarea persoanelor sub nivelul de pregatire pe care-l cauta, recrutarea persoanelor care au trecut printr-un proces de reconversie sau oferirea de cursuri de specializare in-house.
In ceea ce priveste domeniile ce vor scoate la bataie cele mai multe locuri de munca in 2022, in top, conform sondajului eJobs Romania, se afla Vanzarile, Productia si Constructiile. Planurile de recrutare sunt si mai ambitioase. 45,3% dintre respondenti au spus ca anul acesta vor sa recruteze sub 10 colegi noi, 37,4% intre 10 si 50 persoane, iar 17,3% peste 50 de angajati.
„Ne asteptam ca in 2022 sa existe un volum de angajare istoric, peste 2021 si chiar peste nivelul prepandemic, iar acest lucru se reflecta deja in cifrele primelor luni. Intr-adevar, puterea va fi de partea candidatilor, mai ales a celor bine pregatiti. Mai mult, 2022 va fi dominat de sistemul hibrid de lucru, care va inlocui incet-incet munca remote. Liderii de echipe au nevoie sa aiba oamenii aproape, chiar si cateva zile pe saptamana. In acest mod, este mult mai usor pentru ei sa gestioneze proiectele si sa mentina oamenii motivati si proactivi la job”, mai spune Roxana Draghici.
In acest moment, peste 63,3% dintre companiile respondente lucreaza exclusiv de la birou, 28,9% in sistem hibrid si doar 7,8% sunt 100% remote. Dintre cei care nu au revenit complet sau deloc la birou, o treime planifica sa revina in 2022 exclusiv la sediu.
Studiul a fost derulat in perioada 25 ianuarie-11 februarie a acestui an, pe un esantion de circa 350 de companii, respondentii fiind oameni de HR, manageri si antreprenori.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter