RO EN
The cart is empty

DOMENIUL constructiilor ramane cel mai expus la accidentele grave de munca

Faptul ca domeniul constructiilor – prin natura sa – continua sa fie unul din cele mai expuse la accidentele grave de munca, in pofida protocoalelor din sfera SSM care s-au imbunatatit in ultimul timp, nu reprezinta o noutate absoluta, insa studii recente au confirmat faptul ca fenomenul respectiv este mai vizibil in tarile aflate in curs de dezvoltare decat in statele puternic industrializate.
De pilda, o echipa de experti ai CNBC – Africa de Sud au realizat un studiu potrivit caruia s-a confirmat ca, la nivel mondial, industria constructiilor angajeaza aproximativ 7% din forta de munca activa, dar este responsabila pentru 30% pana la 40% din toate decesele legate de accidentele de munca. Aceste cote sunt mult mai mari in tarile aflate in curs de dezvoltare, din cauza faptului ca organizatiile contractante (antreprenorii de constructii) din aceste tari nu au o cultura legata de siguranta si securitatea muncii (SSM). Sistemele de sanatate si management al securitatii muncii sunt, de asemenea, mai putin robuste decat in statele dezvoltate.
Aceasta problema trebuie sa-si gaseasca solutii adecvate, pentru ca, pe langa pierderea vietii umane, exista si un efect economic nedorit, accidentele de orice natura perturband activitatile pe santiere. Proiectele nu se mai deruleaza la termenele stabilite initial, ceea ce duce la cresterea costurilor, afectand productivitatea si reputatia industriei in ansamblu.
In Africa de Sud, industria constructiilor reprezinta aproximativ 8% din totalul fortei de munca formale (legal incadrate) si aproximativ 17% din totalul fortei de munca informale (lucratori angajati „la negru”). Este, de asemenea, cel de-al treilea cel mai periculos sector de activitate, dupa transporturi si pescuit. In cadrul studiului, pornind de la aceste aspecte, s-a constatat ca performanta in materie de sanatate si siguranta a muncii se afla sub standardele prestabilite in industria constructiilor din Africa de Sud, intrucat „nu exista o uniformitate in privinta programelor si practicilor de gestionare a sanatatii si sigurantei in industria constructiilor”.
„Managementul sanatatii si sigurantei in industria constructiilor nu s-a dezvoltat in acelasi ritm ca in alte industrii. In plus, managerii nu au tinut pasul cu progresele tehnologice actuale, precum robotica, imprimarea 3D si analiza datelor. Aceste tehnologii inovatoare au fost deja adoptate cu succes in industria auto si in alte industrii productive, diminuand expunerea angajatilor la sarcini periculoase. De asemenea, ca si in alte tari aflate in curs de dezvoltare, legislatia ce reglementeaza managementul sanatatii si securitatii in industria constructiilor se concentreaza pe proiecte individuale. Astfel, antreprenorii nu au nicio obligatie sa puna in aplicare sisteme unitare de gestionare a sanatatii si sigurantei muncii care sa fie valabile pentru toate proiectele in care se implica. De asemenea, prin lacunele sale, legislatia ii descurajeaza sa mentina competentele din sfera SSM in cadrul organizatiilor respective, pe termen lung”, se arata in studiul citat.
Constructorii din statele dezvoltate au cu totul alte probleme
Desigur ca, in tarile dezvoltate, cum este de pilda Marea Britanie, sistemele SSM sunt mult mai bine puse la punct, insa lucratorii din constructii sunt supusi altor categorii de stres si au, in consecinta, cu totul alte probleme. Potrivit The Guardian, lucrul pe santiere a devenit cea mai mortala profesie din Marea Britanie , dar pericolele nu au nicio legatura cu accidentele suferite, de pilda, de persoanele ce nu respecta normele SSM si cad de la inaltime. „Peste 1.400 de lucratori in constructii s-au sinucis intre anii 2011 si 2015, conform statisticilor nationale britanice, iar in 2016, numarul acestora a ajuns la 450. Rata sinuciderii este de peste trei ori mai mare decat media nationala pentru barbati. Muncitorii necalificati, tencuitorii si operatorii de macara sunt cei mai dispusi sa recurga la astfel de gesturi, dar nu ca urmare a unor suferinte fizice, posibil sa apara in cadrul unor asemenea activitati, ci din cauza unor probleme psihice, cum ar fi anxietatea, stresul si depresia”, subliniaza reporterii de la The Guardian.
„In fiecare zi, pierdem mai mult de un lucrator in constructii prin sinucidere, ceea ce inseamna o statistica groaznica, necrutatoare. Si aceasta pentru ca un lucrator in constructii este supus mai multor factori de risc. De regula, muncitorii petrec perioade indelungate departe de casa, prieteni si familie, intr-un mediu social foarte dur, axat pe vicii, printre care se afla si jocurile de noroc online. Multi constata ca dupa cateva ore de joc si-au pierdut pachetul salarial pe o luna. Bautura, drogurile si jocurile de noroc online au devenit refugii pentru lucratorii singuri si alte statistici arata ca mai mult de 50% dintre lucratorii in constructii sunt angajati pe cont propriu, ceea ce mareste riscul ca, aflati in impas, o mare parte din acestia sa recurga la sinucidere”, a declarat Bill Hill, directorul executiv al organizatiei de caritate Lighthouse Club, care sustine industria britanica a constructiilor.
Avand in vedere factorii de risc si complexitatea problemelor, au inceput sa se ia masuri imediate, inclusiv prin intermediul unui proiect, Hinkley Point, prin care li se atrage atentia angajatorilor ca anumiti lucratori din constructii risca sa li se deterioreze sanatatea mintala.
„Industria britanica de constructii incearca sa schimbe paradigma actuala, asigurandu-se ca niciun lucrator sa nu traverseze de unul singur o criza. Incercam sa oferim tuturor celor care sunt angajati pe cont propriu informatii, sfaturi si indrumari, un serviciu de asistenta de 24 de ore, astfel incat sa primeasca rapid asistenta in domeniul sanatatii mintale chiar la fata locului”, a adaugat Bill Hill.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter