RO EN
The cart is empty

COMPET: 85% din noile locuri de munca sunt create de IMM-uri

In contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, a avut loc reuniunea informala a ministrilor responsabili pentru competitivitate si crestere.
Evenimentul, ce a fost prezidat de catre Ministrul Economiei, Niculae Badalau, a reunit demnitari din state membre ale UE, precum si reprezentanti ai SME United (Asociatia Europeana a IMM-urilor), ai Business Europe (Confederatia Intreprinderilor Europene), ai Comitetului Regiunilor si ai statelor membre AELS (Asociatia Europeana a Liberului Schimb). O particularitate a reuniunii informale a Consiliului COMPET desfasurate la Bucuresti a fost aceea ca ministrii statelor membre au fost insotiti de cate un antreprenor de succes. Antreprenorii europeni au avut oportunitatea de a participa la un eveniment de interconectare, in seara zilei de 2 mai, iar in data de 3 mai au avut o sesiune paralela de lucru cu ministrii responsabili pentru competitivitate si crestere, in care au dezbatut modalitatile prin care Europa poate fi mai bine conectata prin intermediul antreprenoriatului.
Reuniunea ministrilor UE a inclus doua sesiuni tematice de mare actualitate pe agenda europeana pentru autoritati si pentru mediul de afaceri, prima fiind dedicata contributiei antreprenoriatului, IMM-urilor, companiilor de tip start-up si scale-up, la competitivitatea UE. A doua sesiune a fost concentrata pe abordarea integrata a Pietei Unice in sprijinul industriei si pentru o mai buna punere in aplicare si asigurare a respectarii cadrului legislativ. Dejunul de lucru al demnitarilor a fost dedicat foii de parcurs a industriilor europene energo-intensive.
In cadrul primei sesiuni de dezbateri, ministrii COMPET au solicitat consolidarea eforturilor si punerea in aplicare rapida a prioritatilor politice in ceea ce priveste digitalizarea industriei, cu un accent deosebit pe sprijinirea initiativelor precum Centrele de Inovare Digitala si a altor initiative aflate in cadrul platformei europene pentru digitalizarea industriei care sprijina IMM-urile in transformarea lor digitala. Totodata, acestia au incurajat intreprinderile start-up si scale-up, IMM- urile si companiile inovatoare sa contribuie si sa beneficieze de dezvoltarea si utilizarea pe scara larga a Inteligentei Artificiale in economie.
„IMM-urile reprezinta coloana vertebrala a economiei europene, cu 24 de milioane de IMM-uri angajand peste 90 de milioane de persoane. In prezent, peste 85% din noile locuri de munca au fost create in ultimii 5 ani de catre IMM-uri, acestea reprezentand 67% din totalul ocuparii fortei de munca din UE in sectorul afacerilor non-financiare. Necesitatea cresterii productivitatii intreprinderilor pentru competitivitatea industriei europene si contributia internationalizarii IMM-urilor la cresterea economica sunt deosebit de importante. Pentru Presedintia Romana identificarea celor mai adecvate solutii care sa conduca la cresterea si dezvoltarea competitivitatii economiei europene este o prioritate. De asemenea, doresc sa evidentiez importanta pe care o are dezvoltarea clusterelor si integrarea IMM-urilor in lanturile valorice europene si internationale pentru cresterea competitivitatii economiei UE.”, a declarat Ministrul Economiei Niculae Badalau.
In cadrul celei de a doua sesiuni, ministrii COMPET au discutat despre Piata Unica, respectiv despre modalitatile pe care le considera cele mai adecvate pentru imbunatatirea respectarii si punerii in aplicare a regulilor Pietei Unice care sa sustina competitivitatea la nivel global a companiilor europene. Demnitarii prezenti la Bucuresti au reiterat faptul ca o Piata Unica puternica, aprofundata si functionala reprezinta piatra de hotar pentru baza industriala integrata, durabila si competitiva a UE si contribuie la succesul acesteia la nivel mondial. Piata Unica faciliteaza integrarea si dezvoltarea lanturilor valorice europene contribuind la asigurarea mentinerii in UE a industriei si a serviciilor asociate. In acest sens, Piata Unica este cruciala pentru IMM-uri oferindu-le oportunitati de dezvoltare, de integrare in lanturile valorice, acolo unde este necesar, si de extindere.
„Cei peste 25 de ani de functionare a Pietei Unice au dovedit ca aceasta reprezinta cel mai mare avantaj al Europei in generarea de crestere si inovare, atragerea investitiilor si stimularea competitivitatii companiilor europene pe pietele globalizate. De asemenea, beneficiile sale sunt clare si pentru cetateni. Adoptarea Regulamentului privind supravegherea pietei si conformitatea produselor este un pas important in consolidarea protectiei consumatorilor europeni, in special in contextul noilor pericole si riscuri la care acestia sunt expusi, avand in vedere accesul larg al produselor neconforme pe piata Uniunii, datorita cresterii intense a vanzarilor online. In acest context, doresc sa evidentiez importanta standardelor armonizate si a procedurilor de evaluare a conformitatii pentru a avea produse conforme si certificate pe Piata Interna”, a declarat Ministrul roman al Economiei, Niculae Badalau.
In cadrul dezbaterii la dejunul de lucru, ministrii COMPET au evidentiat rolul industriilor energo-intensive pentru competitivitatea economiei europene si faptul ca aceste sectoare reprezinta facilitatori importanti pentru tehnologiile curate, jucand astfel un rol semnificativ in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera atat in UE cat si la nivel mondial. Industriile energo-intensive sunt influentate semnificativ de politicile climatice si energetice, fapt ce evidentiaza interdependenta puternica dintre politica industriala si politicile climatice/energetice. Ministrii responsabili pentru competitivitate si crestere au discutat despre necesitatea ca politicile europene sa fie convergente si sa asigure incredere pe termen lung, permitand industriei sa isi pregateasca investitiile semnificative in tehnologiile cu emisii scazute, astfel incat inovarea si investitiile sa aiba loc mai intai in Europa.
In incheierea reuniunii informale a Consiliului COMPET, Ministrul Niculae Badalau a declarat: „Am deplina incredere in faptul ca discutiile pe care le-am avut la Bucuresti vor aduce contributii semnificative in pregatirea si adoptarea urmatoarei agende strategice a UE. Antreprenoriatul, Piata Unica si competitivitatea industriei europene reprezinta cei trei piloni esentiali pentru dezvoltarea economiei europene si pentru asigurarea prosperitatii Uniunii si a bunastarii cetatenilor sai”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter