RO EN
The cart is empty

CE analizeaza un posibil tratament discriminatoriu fata de muncitorii din afara UE

FPSC a participat la intalnirea Comitetului de Dialog Social pentru Constructii organizata de catre Comisia Europeana (CE) in data de 01 iunie 2022, la care a fost invitata si Autoritatea Europeana a Muncii (AEM). In cadrul intalnirii reprezentantii CE (DG EMPL) au confirmat ca au primit notificari din partea tuturor statelor membre privind transpunerea in legislatia fiecarei tari a prevederilor Directivei 2018/957/EU privind detasarea lucratorilor. Comisia Europeana va face un raport privind aplicarea prevederilor directivei si va contracta un studiu privind circulatia transfrontaliera a lucratorilor. In ceea ce priveste implementarea Directivei 2014/67/EU (care abordeaza probleme precum abuzul si eludarea normelor de detasare, raspunderea comuna in lanturile de subcontractare si schimbul de informatii intre tarile UE), CE a transmis adrese de notificare catre 24 din statele membre, in special legat de transpunerea art. 9- Cerinte administrative si masuri de control, art. 11 - Apararea drepturilor-facilitarea plangerilor-platile restante, art. 12-Raspunderea in materie de subcontractare si art. 20 - Sanctiuni. Comisia considera ca problemele identificate impiedica libertatea de a furniza servicii pe piata unica europeana, de exemplu prin adaugarea unei sarcini administrative sau prin discriminare fata de furnizorii de servicii straini.
 
Studiu pentru monitorizarea aplicarii directivelor
CE a contractat un studiu care urmareste monitorizarea aplicarii directivelor privind detasarea lucratorilor si sa analizeze daca ar fi necesare intreprinderea unor actiuni suplimentare. Domeniul de aplicare al studiului este foarte larg, acopera in principiu toate statele membre dar se concentreaza in principal pe situatia din 7 state si acopera cazurile lucratorilor care se muta pentru contracte pe termen scurt, precum si lucratorii din tari terte cand se muta in interiorul UE.
De asemenea, Comisia Europeana (DG GROW si DG EMPL) in cooperare cu Autoritatea Europeana a Muncii lucreaza la un formular comun, in format electronic (eDeclaration), pentru declararea detasarii lucratorilor. Acest formular digital unic ar putea fi introdus initial pe baza voluntara conform Comunicarii CE din 5/5/2021 „Actualizarea noii strategii industriale 2020”. Scopul este de a simplifica colectarea datelor si de a reduce sarcina administrativa si se asteapta ca pana in 2023 formularul comun final (structura, campuri, format) sa fie gata, precum si lista statelor membre participante, iar implementarea tehnica va putea incepe.
 
FIEC a transmis CE observatii primite de la organizatiile membre
Intrebarile participantilor au vizat interesul Comisiei Europene fata de potentialele dificultati cu care se confrunta firmele de constructii atunci cand utilizeaza sistemul de notificare a detasarii din alte state membre si daca aceasta declaratie electronica ar inlocui schemele nationale existente sau ar veni in completarea acestora. FIEC a transmis CE la inceputul anului 2022 o serie de observatii primite de la organizatiile membre privind informatiile propuse sa fie solicitate prin declaratia electronica, intr-un prim exercitiu al CE de dialog cu partenerii sociali.
In ceea ce priveste Cardurile de identitate sociala in constructii (ID Cards in Construction) directorul general al DG EMPL, dl. Joost Korte, s-a declarat foarte interesat de acest aspect in cadrul unei intalniri la care a participat FIEC si urmare a acestei intalniri a fost elaborata o nota conceptuala pentru un posibil nou proiect al partenerilor sociali privind cardurile de identitate sociala in sectorul constructiilor.
Dl. Cosmin Boiangiu, director executiv al AEM a mentionat ca pentru institutia pe care o conduce este esential sa lucreze cu partenerii sociali si a declarat ca sectorul constructiilor este unul esential in agenda AEM, multe initiative fiind legate de acesta, munca nedeclarata si detasarea lucratorilor aflandu-se printre prioritati. In cadrul AEM au fost constituite mai multe grupuri de lucru pentru a implementa atributiile sale, respectiv: pe informare, pe inspectii comune, pe mediere si, mai recent, pe munca nedeclarata. Acesta din urma, in care FIEC este membru, este despre integrarea in AEM a activitatilor Platformei UE de combatere a muncii nedeclarate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter