RO EN
The cart is empty

BNS: 53% este nivelul de insertie pe piata muncii a absolventilor de invatamant dual

Referitor la declaratia premierului Citu cu privire la invatamantul dual, recomandam premierului sa verifice mai atent informatiile care vin de la surse mari consumatoare de bani publici, care isi clameaza rezultate inexistente.
Am luat act cu surprindere de declaratia Dlui. Prim-ministru Florin Citu, referitoare la invatamantul dual, facuta cu ocazia participarii sale la conferinta „Professional Dual Summit”, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor publice si ai marilor companii din Romania, organizata de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
„Companii mari din tara mi-au transmis ca si-au rezolvat problemele privind forta de munca prin investitii in anumite clase, in anumite licee. Au gasit aceasta solutie a invatamantului dual. Acum intrebarea este cum extindem acest sistem la nivel national. Practic acest sistem este singurul care nu scoate someri de pe bancile scolii. Prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), avem prevazute 400 milioane de euro pentru invatamant profesional si dual. Sper sa avem o concluzie care sa fie implementata rapid, intrucat avem nevoie de forta de munca bine calificata.”,a declarat Florin Citu. (aceasta declaratie a fost preluata de mass-media)
Inainte de toate o necesara corectie: prin PNRR sunt prevazute 338 milioane de euro (diferenta pana la 400 de milioane este totusi semnificativa). Aici ar mai trebui subliniat ca acesti bani vor deveni (cand vor deveni) disponibili unor consortii nu atat de precis definite, dar care vor include (in mod paradoxal) si universitati!
Oare sa fi pierdut atat de net universitatile din Romania competitia cu mediul universitar european si international, incat sa fie obligate sa apeleze si la resursele alocate invatamantului profesional si tehnic dual?
Dar sa ne intoarcem la „singurul sistem care nu scoate someri de pe bancile scolii”!
Il anuntam pe premierul Citu ca poate citi, pe site-ul Ministerului Educatiei, Raportul „Insertia pe piata muncii a absolventilor de invatamant dual - Promotia 2020” [data publicarii 18.12.2020], conform caruia ponderea operatorilor economici implicati in dual, deveniti angajatori partiali ai absolventilor de invatamant dual este de 53%, adica doar putin peste jumatate din angajatorii care au devenit parteneri invatamant dual au recrutat doar o parte din absolventii acestor programe. deci nu toti absolventii! Conform Raportului citat, din 236 operatori economici implicati in dual la nivel national, 111 nu au facut angajari din randul absolventilor de dual. Asadar si invatatul dual poate produce absolventi care devin persoane neocupate si din pacate acestia sunt foarte multi, caci rata de succes comunicata pe acest tip de programe este o rata nu numai nesatisfacatoare, ci chiar ridicola. Iar daca nu recunoastem aceasta problema e greu de presupus ca sistemul dual va produce cu adevarat beneficii pentru economie si pentru forta de munca din Romania.
Invatamantul dual poate fi o solutie, atata vreme cat este corect abordat, revizuit pe masura ce sunt constatate unele disfunctii, iar implicarea partilor interesate in acest proces este echitabila si etica. In nici un caz nu va evolua si nu va reprezenta o solutie eficienta, viabila si corecta, daca este promovat si prezentat in mod festivist, fara dreapta masura, fara nicio nuanta de gandire critica si, in fond, fara preocuparea reala de ajunge la solutii impartasite si transparente.
Riscam sa transformam actual sistem de invatamant dual intr-un sistem consumator de bani publici fara eficienta si mai ales de irosire a destinelor umane!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter