RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Peste 50.000 de locuri de munca pierdute in doua luni, in constructii

Peste 50.000 de contracte de munca din domeniul constructiilor au fost incetate in cele doua luni in care Romania s-a aflat in stare de urgenta, conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (MMPS). Cifra este surprinzatoare in contextul in care santierele de constructii au ramas deschise, singura explicatie plauzibila fiind ca acesti lucratori privind din sectoarele de productie a materiilor prime / materialelor de constructii, in special din randurile exportatorilor, ale caror comenzi au fost cele mai afectate in aceasta perioada. Conform unor date oficiale prezentate de Guvern, in perioada starii de urgenta au fost incetate, in total, aproximativ 300.000 de contracte de munca. La acestea se adauga alti circa 250.000 - 350.000 de romani care au revenit din tarile in care lucrau, inclusiv in zona de constructii, si care se afla, la randul lor, in cautarea unui loc de munca.
Executivul estimeaza, astfel, o crestere a numarului de persoane aflate in cautarea unui loc de munca la 650-700 de mii de cetateni in plus fata de cei care se aflau in plata ajutorului de somaj. Ca atare va fi nevoie de o politica activa de ocupare a fortei de munca, derulate la nivel national.
In pofida celor 50.000 de disponibilizari indicate de autoritati, sectorul de constructii are, in continuare, nevoie de lucratori, calificati si necalificati, avand capacitatea de a atrage cel putin forta de munca din randul cetatenilor intorsi din tarile vestice in contextul pandemiei de coronavirus, tinand cont de faptul ca nivelul de salarizare in domeniu poate concura cu salariile pe care acestia le aveau in strainatate. "Inainte de a intra in aceasta criza de coronavirus, pot spune categoric ca era nevoie de forta de munca in sectorul constructiilor, lucru de altfel evidentiat de toate asociatiile patronale si antreprenoriale de profil. Acum, ca urmare situatiei create de pandemia de coronavirus, avem informatii ca multi cetateni romani intorsi acasa si care activau in domeniul constructiilor in tari ca Italia, Spania, Belgia pot opta sa lucreze pe santierele Romaniei, tinand cont ca nivelul de salarizare in constructii este unul bun, putand concura cu salariile pe care acestia le aveau in strainatate. Ma gandesc ca in perioada post-criza firmele de constructii vor putea sa-si reorienteze politica de recrutare de personal catre forta de munca locala, prin identificarea acelor persoane intoarse din tarile vestice pe care sa le atraga pe santierele noastre", a declarat Mariana Ionita, directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), unul dintre cei mai mari ordonatori de credite din sectorul de constructii.
Exista insa si companii care au demarat procese de recrutarea muncitorilor din constructii, prin agentiile de ocupare a fortei de munca, dar si pe retelele de socializare si prin intermediul platformelor online private de angajare.
Dupa aplicarea OUG nr. 114 /2018, numarul angajatilor din sectorul de constructii a crescut la aproape 360.000 de lucratori in 2019.
O analiza detaliata asupra pietei muncii in constructii este disponibila in editia Mai a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter