RO EN
The cart is empty

ACCENTURE: 5,7 milioane de locuri de munca pot fi create in Europa pana in 2030

Pana la 5,7 milioane de noi locuri de munca ar putea fi create in toata Europa pana in 2030 ca urmare a investitiilor accelerate in domeniul digital si al sustenabilitatii, insa liderii companiilor europene estimeaza ca redresarea dupa criza provocata de pandemie va dura cu sase luni mai mult fata de estimarile companiilor din America de Nord sau Asia, conform unui nou raport de cercetare Accenture (NYSE: ACN) realizat in colaborare cu BusinessEurope.
Raportul intitulat “Europe’s new dawn - Reinventing industry for future competitiveness” arata ca Europa este bine pozitionata pentru a valorifica oportunitatile de dezvoltare viitoare datorita punctelor sale forte in industriile cheie, iar cele mai multe joburi vor fi create in domenii precum cel al echipamentelor industriale, high-tech, software, utilitati, comunicatii / mass-media si industria auto.
Pentru a crea aceste locuri de munca, Europa va trebui sa isi consolideze pozitia de lider global in industria auto, a bunurilor si serviciilor de larg consum, a utilitatilor si a produselor chimice si sa se bazeze pe potentialul industriilor in care companiile europene sunt deja bine pozitionate, cum ar fi industria aerospatiala si de aparare, stiintele vietii si comunicatii / mass-media. Oportunitati exista si in alte industrii, inclusiv in domeniul echipamentelor industriale, tehnologie si software, dar vor fi necesare in continuare investitii in inovatie, in transformarea digitala, cat si in transformarea sustenabila.
„Asistam la aparitia unei noi paradigme in ceea ce priveste dezvoltarea si competitivitatea la nivel global, iar companiile europene sunt bine pozitionate”, a declarat Jean-Marc Ollagnier, CEO Accenture in Europa. „Desi lansarea comparativ lenta a vaccinului in Europa ar putea tempera sperantele companiilor de a se redresa rapid, pozitia de lider a regiunii in materie de sustenabilitate - combinata cu investitii in cele mai promitatoare tehnologii si in ecosisteme interindustriale emergente, cum ar fi mobilitatea - ar putea creste competitivitatea, ar putea determina aparitia liderilor globali si la crearea de milioane de noi locuri de munca in intreaga regiune pe termen lung.”
Pentru ca industriile europene sa isi mentina pozitia sau sa creeze lideri globali, acestea vor trebui sa investeasca in anumite tehnologii si in domenii cu crestere ridicata. Conform raportului, care include un sondaj efectuat printre 700 de directori executivi din toata Europa, investitiile in tehnologie ar trebui sa se concentreze pe inteligenta artificiala, mentionata de 66% dintre respondenti, 5G si 6G (58%), cloud (52%) si baterii de noua generatie (34%).
In privinta zonelor de crestere identificate de lideri de afaceri europeni, categoria “smart manufacturing” se afla pe primul loc cu (55%) urmata de “digital health” (50%), “smart mobility” (46%) si “energy transition” (33%).
Investitii in tehnologie, sustenabilitate si angajati
Noua din 10 companii europene (88%) intentioneaza sa isi creasca investitiile in transformarea digitala si practicile de sustenabilitate anul acesta, in timp ce doar 58% si-au marit investitiile in aceste domenii in 2020.
Companiile europene pun, de asemenea, un accent deosebit pe recalificarea fortei de munca. Peste trei sferturi (86%) dintre companiile europene intentioneaza sa perfectioneze / recalifice pana la 25% dintre angajati in urmatorii trei ani pentru a tine pasul cu nevoile companiei lor. In general, aproximativ sapte milioane de angajati din regiune ar putea beneficia de initiative de perfectionare / recalificare.
"Desi criza generata de pandemia de COVID-19 nu a trecut, exista o nevoie urgenta ca firmele sa nu se pregateasca doar pentru revenire, ci si sa se reinventeze pentru a ramane sau a deveni lideri globali", a spus Ollagnier. „Exista o oportunitate unica pentru Europa de a conduce in economia post-pandemica, dar pentru a realiza acest lucru va fi nevoie de investitii chiar acum in tehnologiile si ecosistemele potrivite - si, cel mai important, in oameni. Astfel vor fi generate viitoarele cresteri si noi locuri de munca.”
Guvernele si institutiile UE au un rol critic in aparitia liderilor globali din Europa
Pentru ca din industriile europene sa apara liderii globali care sa sprijine oportunitatea crearii de locuri de munca in regiune, se asteapta ca guvernele europene si institutiile UE sa joace un rol esential.
Raportul identifica cinci domenii de actiune pe care companiile europene le asteapta de la guvernele si institutiile UE. Acestea includ:
- Crearea unei forte de munca de generatie urmatoare: acest lucru presupune modernizarea sistemelor de educatie si formare prin promovarea incubatoarelor de talente si asigurarea alinierii cu cele mai necesare competente, facilitand in acelasi timp alfabetizarea digitala, invatarea pe tot parcursul vietii si educatia profesionala.
- Accelerarea transformarii digitale si tranzitia catre o economie sustenabila: include planificarea si implementarea unei infrastructuri tehnologice comune (5G, Cloud, IoT, AI) si sprijinirea eforturilor de decarbonizare. De asemenea, se asteapta crearea unui cadru de reglementare favorabil investitiilor si inovarii, de exemplu prin reducerea fragmentarii juridice si a birocratiei si prin dezvoltarea in continuare a mediilor de testare a tehnologiile emergente.
- Sprijinirea dezvoltarii industriilor cu potential ridicat: in special prin investitii in cercetare si inovare revolutionare, adoptarea de politici pentru a sprijini dezvoltarea ecosistemelor industriale inovatoare si crearea de parteneriate public-privat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter