RO EN
The cart is empty

Let's talk HR: Companiile au probleme atat in recrutarea, cat si in retentia angajatilor

Piata muncii in IT este una dintre cele mai active din Romania, fiind in Top 5 industrii angajatoare. La nivel national, sunt intre 130.000 - 135.000 de angajati in companii care au ca activitate principala software si servicii IT, conform celui mai recent studiu ANIS, „Studiu privind impactul industriei de software si servicii IT in economia Romaniei" (2021). Chiar si asa, angajatorii se confrunta cu fluctuatia si deficitul de personal, atata timp cat cererea de forta de munca, de peste 20.000 de joburi noi/an, depaseste oferta reprezentata de cei aproximativ 10.000 de specialisti noi, anual.
„Angajatorii au probleme atat in recrutare, cat si in retentia angajatilor. Este o piata dictata de catre candidati si angajati. Acestia au mereu optiuni, au de unde sa aleaga. Iar optiunile sunt, de cele mai multe ori, bune sau chiar foarte bune. Fiecare candidat din IT, interesat sa schimbe jobul, are cel putin trei oferte pe care le ia in considerare la momentul deciziei de schimbare. Fiecare angajat din IT primeste zilnic minim trei propuneri de job pe LinkedIn. In aceasta situatie, angajatorul are cel putin trei competitori - alte companii - care il oferteaza pe acelasi candidat. In plus, din cauza deficitului de personal calificat si specializat, companiile trebuie sa renunte de multe ori la unele criterii de angajare, doar pentru a avea oameni cu care sa livreze. Potrivit Salesforce Research, aproape 70% dintre recrutori percep procesul de recrutare in IT, in 2022, ca pe o provocare mult mai mare fata de acum cinci ani", a declarat Laura Ciornei, fondatoare si managing partner Let's talk HR.
 
Companiile din afara tarii, o problema spinoasa pentru angajatorii din Romania
Odata cu lucrul remote din ultimii doi ani, specialistii romani au acces la o varietate mare de oferte de job, oferite de companii din afara tarii, mai ales pe macro-sectorul Informatii si Comunicatii per ansamblu. Diferenta? Bineinteles salariala: companiile acelea ii vor plati cu sumele din afara, prin urmare se creeaza o discrepanta foarte mare intre ceea ce poate oferi o companie din Romania si ce poate oferi una straina.
„De foarte multe ori, asteptarile salariale ale candidatilor depasesc bugetul companiei. Astfel, acestea ajung adesea sa mareasca bugetele agreate initial, doar pentru ca nu gasesc resursele de care au nevoie, cu sumele din grila de salarizare a companiei. O alta solutie pe care o folosesc este reorientarea spre candidati care nu intrunesc intru totul cerintele stabilite initial, insa care au potential si ar putea indeplini cu succes activitatea respectiva, in conditiile unui buget rezonabil. Angajatorii din IT au inceput sa fie deci mai flexibili, poate chiar mai putin pretentiosi in privinta asteptarilor de la candidati, iar recrutarea a devenit un subiect care 'arde' pe lista de prioritati a echipelor de management si HR", afirma Laura Ciornei.
O alta provocare din sfera recrutarii tehnice este diferentierea fata de alte companii. Multi angajatori din IT nu au acel EVP (employer value proposition) cu care sa se diferentieze fata de alte companii din industria de IT. Marea majoritate a ofertelor in domeniu sunt oferte bune din punct de vedere financiar (deci devine o provocare tot mai mare sa ofertezi un candidat cu o suma mai atractiva), dar nu doar financiar. Candidatii sunt „bombardati" cu propuneri care presupun salarii mari, proiecte de multe ori interesante, tehnologii de multe ori asa cum isi doresc (de actualitate, provocatoare tehnic, diverse) si un pachet de beneficii extra-salariale pe masura.
Pentru ca nevoia de profesionisti in IT va creste in continuare, nu doar recrutarea va da batai de cap companiilor, ci si retentia. IT-ul, alaturi de productie si vanzari, se numara printre familiile de joburi cu cea mai mare fluctuatie de personal din 2021: 23%. Dificultatile in a pastra angajatii provin si din carentele ce pot aparea in cultura organizationala, in conditii de lucru remote: este o adevarata provocare sa construiesti o echipa in adevaratul sens al cuvantului, daca anual 1 din 4 angajati parasesc organizatia si daca echipa este distribuita100% remote. Mai mult decat atat, odata resimtite oarecare nemultumiri la adresa locului de munca, un angajat din IT are oricand optiunea de a accepta participarea la un interviu, intrucat recrutarea in IT inseamna headhunting si specialistii sunt cautati in permanenta de catre alte firme. Indiferent de nivelul de experienta, putem vorbi de o piata in care angajatii isi selecteaza angajatorul, atat prin alegerea jobului, cat si prin decizia de a ramane intr-o organizatie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter