RO EN
The cart is empty

CALOR: Piata de instalatii HVAC pentru constructii a crescut cu circa 20% in 2022

Piata instalatiilor HVAC pentru constructii a crescut cu aproximativ 20% in 2022, raportat la nivelul din anul anterior, potrivit evaluarii realizate de Bogdan Popescu, directorul general al companiei Calor, distribuitor de echipamente de incalzire, climatizare, aer conditionat, alimentari cu apa, sanitare, piscine si instalatii. Managerul spune, insa, ca previziunile pentru anii sunt dificil de realizat, avand in vedere crizele suprapuse existente, cu potential de extindere (criza economica, sociala, sanitara, geopolitica, climatica etc.).
"Inflatia a facut ca puterea de cumparare sa scada foarte mult, dobanzile afecteaza investitiile, razboiul din vecinatatea Romaniei reprezinta un pericol de extindere si exemplele care conduc catre o viziune nu tocmai optimista pot continua. Este de asteptat ca, in perioada 2023-2025, din cauza cresterii preturilor echipamentelor pentru constructii sa scada cererea, intrucat din ce in ce mai putine persoane si societati isi vor permite investitii in constructii, in conditiile in care veniturile nu pot tine pasul cu inflatia", a precizat Bogdan Popescu.
Totodata, piata se va schimba considerabil in anii urmatori, avand in vedere sistarea livrarilor de gaze naturale din Rusia in Uniunea Europeana, context in care trebuie urgentate proiectele de dezvoltare de unitati de productie a energiei din surse alternative, inclusiv in Romania.
"Este previzibil ca in urmatoarele ierni sa nu mai fie suficient gaz disponibil, mai ales daca sezonul hibernal viitor va fi friguros, nu ca iarna 2022-2023. Si energia electrica s-a scumpit foarte mult, dar aici, spre deosebire de gaz, ar exista posibilitatea construirii unor centrale nucleare care produc curent electric mult mai ieftin decat cel produs de sistemele fotovoltaice sau cele eoliene. Din acest motiv, este necesar ca Romania sa dezvolte cat mai rapid instalatii alternative si complementare de producere a energiei electrice", a subliniat Bogdan Popescu.
 
Pompele de caldura, o solutie eficienta, dar care necesita investitii
Pompele de caldura pot realiza incalzirea cladirilor in locul centralelor termice uzuale, insa este nevoie ca unitatile terminale interioare (radiatoare, ventiloconvectoare etc.) sa fie redimensionate in multe cazuri, deoarece pompele de caldura functioneaza cu agent termic ce are temperaturi mai scazute decat cazanele, a explicat reprezentantul Calor. Totusi, acestea sunt mari consumatoare de energie electrica, iar utilizarea lor devine fiabila la scara larga numai in cazul in care sistemul energetic va fi dimensionat pentru o crestere foarte mare a consumului.
 
 
"Premisele dezvoltarii pietei locale de HVAC sunt reprezentate de fondurile europene nerambursabile, de PNRR, respectiv inclusiv de programele sustinute de statul roman, precum programul Anghel Saligny sau Casa Verde. Piata de inlocuiri reprezinta aproximativ 20% din total, motiv pentru care dezvoltarea se poate realiza doar daca sunt edificate constructii noi", a adaugat Bogdan Popescu.
 
Crestere de 22,6% a afacerilor, in 2022
Compania Calor a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 17,12 milioane de lei, in crestere cu 22,6% fata de nivelul de aproape 14 milioane de lei inregistrat in 2021. Pentru anul in curs, managerul companiei si-a propus o noua majorare a businessului, insa spune ca aceasta va fi dificil de realizat.
"La prima vedere, in 2022 am realizat o crestere de 22,6%, dar, daca socotim inflatia de 16% raportata de BNR, evolutia este mult mai redusa. La multe produse comercializate de noi cresterile de preturi au fost intre 15% si 60%, de unde rezulta ca, in domeniul constructiilor, inflatia a fost mai mare decat media calculata de BNR. In ceea ce priveste anul 2023, speram sa obtinem o noua crestere a cifrei de afaceri, dar va fi greu, deoarece semnalele din piata indica o cerere probabila mai scazuta in viitor. Ne bazam, in principal, pe contractele si proiectele in derulare care trebuie finalizate de catre dezvoltatori, motiv pentru care suntem inca optimisti pentru acest an", a precizat Bogdan Popescu.
In continuare, intre obiectivele Calor se afla extinderea activitatii cu o prezenta mai puternica in domeniul sistemelor solare fotovoltaice si al pompelor de caldura, produse a caror cota de piata creste constant in Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter