RO EN
The cart is empty

ARISTON: Veniturile nete ale grupului au crescut cu aproape 20% anul trecut

Consiliul de administratie al Ariston Holding N.V. s-a intrunit si a aprobat raportul anual pentru anul financiar incheiat la 31 decembrie 2022.
„Rezultatele primului an dupa IPO demonstreaza inca o data soliditatea modelului nostru de afaceri, cresterea organica fiind completata de o achizitie strategica”, a precizat Paolo Merloni, presedintele executiv al Grupului Ariston - “Odata cu achizitia Centrotec Climate Systems, cifra de afaceri a grupului va depasi 3 miliarde de euro, cu un profit solid”.
„Am obtinut rezultate excelente, inregistrand cresteri pe pietele noastre principale de solutii regenerabile si de inalta eficienta, in special in Europa” - a adaugat Laurent Jacquemin, CEO al Grupului Ariston - „De asemenea, am traversat cu bine un context extrem de complex al lantului de aprovizionare, adaptandu-ne la un ecosistem in schimbare rapida si ramanand fideli crezului nostru de a ne servi clientii”.
 
Rezultatele consolidate ale anului financiar 2022
Venitul net s-a ridicat la 2.378,8 milioane de euro, in crestere cu 19,7% fata de cele 1.987,3 milioane de euro inregistrate in 2021. Cresterea a fost mai puternica la divizia Confort termic in comparatie cu celelalte doua divizii si a fost concentrata in Europa si Asia/Pacific & MEA.
Tabelele de mai jos prezinta veniturile nete, defalcate in functie de divizie si zona geografica:
Cursul de schimb a contribuit cu un efect pozitiv (+3,9%); extinderea perimetrului de consolidare corespunde companiei Chromagen, achizitionata in ianuarie si consolidata pentru intregul an.
EBITDA s-a situat la 283,5 milioane de euro, o crestere de 14,8% fata de cele 246,9 milioane de euro inregistrate in anul precedent, in timp ce EBIT s-a ridicat la 193,7 milioane de euro, in crestere cu 13,2% fata de cele 171,2 milioane de euro din 2021.
Aceste marje sunt prezentate, de asemenea, intr-o forma ajustata, care este mai potrivita pentru evaluarea tendintei operatiunilor comerciale normale, cu excluderea costurilor sau veniturilor nereprezentative pentru acestea; cele mai semnificative ajustari pentru 2022 sunt costurile extraordinare generate de o viitura aparuta in luna septembrie la doua fabrici (excluzand rambursarea preliminara a asigurarii), cheltuielile legate de restructurare si M&A si - doar la EBIT - amortizarea alocarii pretului de cumparare.
EBITDA ajustat s-a ridicat la 305,3 milioane de euro, cu o crestere de 10,3% fata de cele 276,8 milioane de euro inregistrate in 2021, cu o scadere a marjei la veniturile nete de la 13,9% la 12,8%.
 
 
EBIT ajustat s-a ridicat la 222,6 milioane de euro, in crestere cu 9,4% fata de 203,4 milioane de euro din 2021. Marja corespunzatoare veniturilor nete a trecut de la 10,2% la 9,4%. Diluarea rezultata din fuziuni si achizitii, o crestere a cheltuielilor comerciale, generale si administrative pentru a sustine cresterea, o marire a preturilor materiilor prime inregistrata imediat dupa invazia rusa in Ucraina, precum si o noua crestere a preturilor la energie au fost atenuate de efectul de levier operational si de initiativele de stabilire a preturilor, in special in ultima parte a anului.
Profitul net al anului a ajuns la 140,3 milioane de euro, cu 2,9% mai mare decat cel de 136,3 milioane de euro din 2021. Rata de impozitare consolidata corespunzatoare a fost de 22,0%, fata de un nivel neobisnuit de scazut de 17,6% in anul precedent, o consecinta a unui beneficiu fiscal exceptional.
Fluxul de numerar liber in acest an s-a ridicat la 63,4 milioane de euro, fata de 88,3 milioane de euro pentru 2020. Scaderea anuala a fost legata de un nivel mediu mai ridicat al capitalului circulant net la vanzari, dar, asa cum se anticipa, ultimul trimestru al anului a fost puternic pozitiv (+125,7 milioane de euro).
Indatorarea financiara neta (calculata in conformitate cu orientarile ESMA 32-382-1138) a trecut de la 149,0 milioane de euro numerar net la 31 decembrie 2021 la 60,2 milioane de euro numerar net la 31 decembrie 2022, reflectand fluxul de numerar liber, dar si plata pentru Chromagen, achizitia partii ramase din HTP, dividendele catre actionari si achizitionarea a 1,5 milioane de actiuni de trezorerie pentru servisarea planurilor de stimulente pe termen lung (LTIP) in anii urmatori.
In scopuri comparative, aplicand metoda de calcul utilizata inainte de adoptarea orientarilor ESMA, pozitia financiara neta a trecut de la 184,8 milioane de euro numerar net la 98,9 milioane de euro numerar net. Principala diferenta consta in includerea de catre ESMA – la pasive - a optiunilor de vanzare si de cumparare legate de achizitii si a componentei pozitive a raportarii la piata a instrumentelor derivate.
 
Propunere de dividende
Consiliul de administratie va propune adunarii generale un dividend de 13 eurocenti pe actiune. Dividendul, daca va fi aprobat de adunarea generala, va fi platit la 24 mai 2023, cu 23 mai 2023 ca data de inregistrare si 22 mai 2023 ca data ex-dividend.
In scopuri fiscale, acolo unde este cazul, dividendul va fi retras din profitul net din 2022.
 
Evenimente semnificative dupa sfarsitul perioadei
La 2 ianuarie 2023, Ariston a achizitionat Centrotec Climate Systems (marcile Wolf, Brink, Ned Air si Pro-Klima). Pretul de achizitie platit la inchidere a fost de 635,05 milioane de euro in numerar plus 41.416.667 de actiuni Ariston Holding N.V. emise cu o majorare de capital dedicata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter