RO EN
The cart is empty

ANALIZA: Demararea proiectelor POIM va genera noi recorduri pe piata instalatiilor

Piata nationala de sisteme si materiale utilizate la extinderea si modernizarea retelelor de alimentare cu apa si de canalizare - tubulatura, fitinguri, sisteme de tratare/ epurare a apei, robinete, vane etc. - a luat un avand semnificativ in 2019, datorita demararii marilor proiecte cu finantare publica (europeana si de la bugetul de stat), cum sunt cele incluse in Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) sau Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Trendul ascendent asteptat de mai multi ani in acest domeniu s-a facut resimtit inca din a doua jumatate a anului trecut, cand au inceput lucrarile la primele proiecte finantate prin aceste programe. Prin POIM se continua politica de regionalizare in sector, demarata prin programele anterioare si consolidata prin POS Mediu 2007-2013, prin implementarea proiectelor incepute in perioada 2007-2013 a caror finalizare se va realiza dupa 2015 si prin dezvoltarea de noi proiecte pentru conformarea cu prevederile directivelor in ceea ce priveste colectarea si epurarea apelor uzate urbane in aglomerarile cu peste 2.000 de locuitori echivalenti, cele cu peste 10.000 l.e. fiind prioritare.
Principalul obiectiv al procesului de regionalizare a fost crearea unor companii performante care sa poata asigura atat proiectele cu finantare europeana, cat si functionarea instalatiilor din aglomerarile invecinate la un nivel de suportabilitate accesibil populatiei, pe baza principiului solidaritatii. In urma procesului de regionalizare si al investitiilor din POS Mediu 2007-2013, in prezent sunt activi 43 operatori regionali, in toata tara.
Necesarul de investitii pentru asigurarea conformarii cu prevederile directivelor a fost estimat pe baza Master Planurilor Judetene actualizate in 2013-2014, tinand cont de prevederile incluse in planurile de management al bazinelor hidrografice (PMBH). Proiectele ce urmeaza a fi dezvoltate vor fi in conformitate cu cerintele de evacuare a apelor uzate conform PMBH revizuite. Valoarea totala a investitiilor estimate pentru conformare este de circa 13,8 miliarde euro, din care aproximativ 5,8 miliarde euro vizeaza proiecte pentru alimentarea cu apa potabila si 8,03 miliarde euro reprezinta investitiile in sistemele de apa uzata. Din cele 8,03 miliarde euro pentru apa uzata, 2,4 miliarde euro sunt necesare pentru aglomerarile de peste 10.000 l.e. (pentru cele 206 aglomerari ce necesita investitii in continuare pentru conformare din totalul de 223, din care 1,63 miliarde euro sunt necesare pentru cele 173 de aglomerari de peste 10.000 l.e. din POIM si 770 milioane de euro pentru cele 33 de aglomerari neacoperite de Fondul de Coeziune, 17 urmand a fiind conforme la finalul POS Mediu). Diferenta de 5,63 miliarde euro este necesara pentru conformarea aglomerarilor intre 2.000 si 10.000 l.e. (1.544 aglomerari necesita investitii in continuare pentru conformare din cele 1.629, din care 660 sunt finantate prin POIM, 884 nu sunt acoperite de FC si 85 vor fi conforme la finalul POS Mediu).
Prin contributia POIM de 3 miliarde euro, viitoarele investitii ce vor fi realizate vor acoperi circa 25% din necesarul de conformare, fiind necesara o finantare substantiala din alte surse.
Potrivit graficelor de implementare, pana in ultimul trimestru al anului 2023 este prevazuta finalizarea celor mai multe proiecte de extindere si modernizare a retelelor de apa din toata tara, majoritatea proiectelor fiind deja depuse sau avand termenele de depunere in 2019. Astfel, pana la finele acestui an vor fi depuse proiectele pentru extinderea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare din Suceava, Vrancea (etapa a doua), Hunedoara, Calarasi, Ialomita, Cluj, Salaj, Sibiu, Brasov, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Buzau, Caras-Severin, Covasna, Dolj, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara (Deva), Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Turda/ Campia Turzii si Alba, dar si retelele administrate de operatorii regionali Euro Apavol SA si Raja Constanta. Se afla in executie lucrarile de finalizare a statiei de epurare de la Glina, inclusiv reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita (Caseta). Proiectul, aflat in etapa a doua de implementare, are termenul de finalizare stabilit in trimestrul al doilea al anului 2020.
Pe langa acestea, se afla in executie si mai multe proiecte fazate, demarate in perioada anterioara de programare, prin POS Mediu 2007-2013. Astfel, pana la finele anului 2019 este prevazuta incheierea proiectelor fazate de extindere si modernizare a retelelor din Suceava, Constanta-Ialomita, Mehedinti, Botosani, Mures si Teleorman, iar pana la sfarsitul anului 2020 vor fi incheiate si proiectele aflate in lucru din Bistrita, Vaslui (Vaslui, Barlad, Husi si Negresti), Brasov si Prahova.
In acest context, piata locala de tubulatura si tevi pentru retelele de alimentare cu apa si canalizare, estimata la circa 250 - 300 milioane de euro anual, si-a reluat trendul ascendent in 2018, dupa scaderi usoare in anii anteriori. Estimarile operatorilor din domeniu indica, insa, o majorare substantiala a cererii din 2019, datorita demararii proiectelor europene, in conditiile in care circa 70% din vanzarile de tubulatura se realizeaza pentru proiectele incluse in POIM 2014-2020. O contributie favorabila la cresterea sectorului o vor avea si proiectele interne, finantate prin PNDL si PNDR. Un alt sector important pentru furnizorii de sisteme de tubulatura este reprezentat de agricultura si irigatii.
Din punct de vedere al structurii pietei, un segment semnificativ este cel al tubulaturii din material plastic (PVC, PE si PP), estimat la o valoare de circa 100-120 de milioane de euro anual.
***
Extras din Analia Pietei de Constructii 2019, previziuni pentru 2020-2023, ce include si TOP 500 Antreprenori de Constructii. Pentru a accesa varianta integrala a analizei sectoriale a pietei de constructii din Romania in 2019 si perspective pentru 2020-2023, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter