Grupul tehnologic Siemens ofera clientilor sai oportunitatea de transformare digitala, ajutandu-i sa-si consolideze afacerile si sa se adapteze in mod optim noilor exigente de sustenabilitate. Cele mai recente date financiare indica, pentru anul fiscal incheiat la 30 septembrie 2021, incasari totale de 62,3 miliarde euro si venituri nete de 6,7 miliarde euro, realizate prin intermediul unei echipe globale formate din aproximativ 303.000 de specialisti. In calitate de expert recunoscut si partener de incredere atat ca integrator de sisteme, cat si ca furnizor de servicii sau produse, Siemens asigura eficienta energetica si siguranta cladirilor si a infrastructurii. Cu ajutorul echipei sale de experti, a experientei detinute si a competentelor tehnice, compania are capacitatea de a oferi partenerilor sai solutii optime la probleme complexe. George Zapan, Head of Building Products, Smart Infrastructure in cadrul Siemens Romania, furnizeaza, in cele ce urmeaza, informatii interesante despre cele mai recente solutii si inovatii lansate in ultima perioada.
- Cum a evoluat sectorul sistemelor de automatizare si securitate in 2021 si in prima parte a anului in curs?
- Piata de automatizari si instalatii de curenti slabi a avut un parcurs bun in decursul perioadei 2021 - 2022, datorita faptului ca toate proiectele de constructii in care aceste sisteme sunt utilizate au continuat conform planificarilor. Cele mai solicitate sisteme au fost cele dedicate detectiei si alarmarii la incendiu si la efractie, sistemele de control al accesului, de stingere cu gaze naturale si chimice a inceputului de incendiu, precum si solutiile de automatizare a instalatiilor HVAC. O crestere semnificativa a avut loc si pe segmentul de management al instalatiilor HVAC si curenti slabi, Desigo CC si Cerberus DMS. Toate acestea s-au livrat catre proiectele de cladiri de birouri aflate in constructie, parcuri logistice, retele de supermarketuri si catre zona industriala.
- Care sunt perspectivele de dezvoltare a segmentului pe termen scurt, mediu si lung?
-Pentru urmatorii ani, prognozele noastre sunt optimiste, avand in vedere faptul ca se pune un accent tot mai mare pe sisteme integrate si solutii de management al cladirilor, care pot asigura eficienta energetica, emisii reduse de carbon, precum si confort si siguranta pentru ocupantii acestora. Anul acesta, s-a observat tendinta clientilor de a solicita solutii pentru reducerea costurilor in ceea ce priveste consumul de energie (electricitate, incalzire, racire), daca ne referim la sistemele de automatizare HVAC pentru cladiri. Sistemul de management Desigo CC vine in intampinarea eficienta a cerintelor consumatorilor si firmelor de facility management. Monitorizarea de la distanta a intregii instalatii ajuta clientii sa stabileasca puncte de control importante si sa reactioneze rapid la orice eveniment si defectiune care, altfel, ar putea duce la pierderi de energie in timp. Acestia pot, de asemenea, sa analizeze si sa gestioneze sarcinile de putere si energie si sa reduca consumul global de energie si costurile.
Monitorizarea si compararea in timp a costurilor energetice ale cladirilor, pe baza unor modele de tarife fixe sau variabile, in functie de nevoile prezente, ofera o cale excelenta de planificare si optimizare a costurilor. Acest lucru nu permite doar urmarirea consumului, ci si a emisiilor cladirilor, ceea ce ajuta clientii sa se asigure ca obiectivele de sustenabilitate vor fi indeplinite. In plus, integrarea sistemelor de control acces si securitate in aceeasi platforma de management reprezinta un avantaj si ajuta la gestionarea mai eficienta a situatiilor de urgenta ce pot aparea in exploatarea cladirilor. Siemens este, in continuare, compania care isi propune sa stabileasca tendintele de eficienta energetica, confort si siguranta in domeniul cladirilor.
- Care sunt principalele marci pe care le comercializati si pentru ce categorii de produse aveti cele mai multe solicitari?
- Suntem implicati in proiecte industriale de mari dimensiuni, pentru care oferim solutii integrate pentru sistemele HVAC si de curenti slabi, precum si in proiecte complexe aferente segmentului de ospitalitate si aici ma refer la hoteluri, unde livram sisteme de detectie si alarmare la incendiu, sisteme de alarmare publica si sisteme de management al accesului in camere cu controlul instalatiilor de iluminat, al instalatiilor de incalzire/racire si de ventilare. Avem proiecte unde implementam sisteme de detectie si alarmare la incendiu, care sunt monitorizate prin aplicatia de cloud, Cerberus Portal. Aceasta aplicatie ofera o foarte mare flexibilitate firmelor de mentenanta prin monitorizarea online, asigurand eficienta si costuri reduse de exploatare a instalatiilor, cu avantaje economice majore pentru clientul final.
- Nominalizati care sunt principalele dificultati/provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada.
- In ultimii ani, ca o consecinta a pandemiei, nu am fost ocoliti de dificultatile aparute in lanturile de aprovizionare. Faptul ca suntem o companie globala, cu operatiuni in majoritatea pietelor, a constituit un avantaj, care ne ajuta sa gasim solutii, impreuna cu clientii si partenerii nostri. O alta problema este data de faptul ca doar noile constructii au acces la tehnologie si doar o mica parte din cladirile existente este digitalizata si neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon. In ritmul actual, este necesar un interval extrem de mare timp pentru a le decarboniza pe toate. De aceea, trebuie sa acceleram ritmul de digitalizare si modernizare a stocului actual de cladiri. Avem tehnologia necesara, iar avantajele legate de costurile reduse de exploatare si mentenanta sunt considerabile.
- Ce obiective aveti pentru anul in curs in ceea ce priveste zona operationala si portofoliul de produse?
- Una dintre tintele prioritare stabilite la nivelul managementului Building Products din cadrul Siemens Romania este reprezentata de cresterea cotei de piata, prin atragerea de parteneri noi si prin impulsionarea celor existenti, in vederea implementarii solutiilor dedicate cladirilor inteligente. De asemenea, este vizata dezvoltarea canalului de distributie a componentelor, adresat producatorilor de echipamente OEM. Portofoliul de produse oferit de Siemens Building Products pe piata din Romania este in continua dezvoltare si actualizare, ca urmare a activitatii continue de Research & Development, la nivel global. Spre exemplu, dintre ultimele produse intrate recent in oferta Siemens, amintim noua gama de echipamente wireless Swing (detectoare de fum si butoane de avertizare manuale), detectorii de fum prin aspiratie, ce asigura o detectie timpurie a fumului si reduc la minimum sansele de declansare a alarmelor false. In plus, pentru a veni in intampinarea nevoilor clientilor, investim constant in alinierea la tendintele tehnologice de comunicare, lansand constant aplicatii pentru sistemele de operare mobile, care sustin specialistii in activitatea de proiectare a instalatiilor sau programe dedicate clientilor, in vederea controlarii sistemelor de incendiu, efractie sau a echipamentelor HVAC. Toate acestea sunt anuntate prin informari lunare catre toti cei interesati. Grupul german aloca, la nivel global, un procent important din cifra de afaceri pentru activitati de cercetare si dezvoltare, in anul 2021 bugetul ajungand la 4,9 miliarde euro. In final, rezultatele activitatii de Research & Development se regasesc si la nivel national, prin produsele de ultima generatie aduse de Siemens pe piata locala sau prin actualizari ale sistemelor de operare dedicate. Cea mai importanta directie este data, in prezent, de dezvoltarea solutiilor de tip cloud, care faciliteaza monitorizarea de la distanta, precum si mentenanta proactiva. Odata cu lansarea Building X, reprezentand o noua suita modulara si deschisa pentru cladiri inteligente, putem conecta acum toate datele pe care le genereaza sistemele de cladiri inteligente intr-un singur punct, extinzand mai rapid cladirile inteligente si apropiindu-ne de viziunea noastra privind cladirile autonome, cu un consum energetic net egal cu zero. Suita este, de asemenea, prima oferta de noua generatie construita pe principiile de proiectare ale Siemens Xcelerator. Este inceputul unei calatorii alaturi de clientii si partenerii nostri, pentru a accelera inovarea si sustenabilitatea in industrie.