RO EN
The cart is empty

ICPE SA a investit 1,2 milioane de euro intr-un proiect unic in Romania

Alina Badila (28 de ani)
Functia/Firma: director de marketing, Icpe SA;
Experienta profesionala: 4 ani in domeniul ingineriei electrice.
 
Cu o experienta de peste 60 de ani in domeniul ingineriei electrice, Institutul de Cercetari Electrotehnice (Icpe) SA reprezinta o structura complexa ce acopera o gama extinsa de activitati inovatoare, conectate prin profilul electric. Principalele specializari ale institutului constau in activitati de cercetare, dezvoltare, inginerie, fabricatia solutiilor OEM (Original Equipment Manufacturer) si asigurarea serviciilor specifice, in vederea furnizarii unor sisteme inovatoare, eficiente si competitive, fara impact negativ asupra mediului. In domeniul obtinerii energiei din surse regenerabile, pe plan autohton, promulgarea Legii nr. 220/2000 a fost esentiala pentru dezvoltarea domeniului, adoptarea acesteia creand contextul necesar expansiunii pietei specifice. 
 
- Descrieti categoriile proiectelor de cercetare abordate de Icpe SA.
- In primul rand ne referim la proiectele proprii, destinate dezvoltarii portofoliului actual de produse si tehnologii destinate, in principal, exportului catre state membre ale Uniunii Europene, in Statele Unite ale Americii si alte piete emergente, aceasta activitate generand peste 70% din cifra de afaceri totala. O astfel de initiativa, lansata in cursul anului 2010, consta in edificarea Parcului Solar Icpe, ce reprezinta prima baza experimentala profesionala din Romania, cu o importanta componenta «outdoor» in domeniul energiilor regenerabile, ce creeaza posibilitatea calificarii componentelor si a tehnologiilor utilizate intr-o aplicatie fotovoltaica. O alta categorie este reprezentata de proiectele de cercetare executate la cererea partenerilor de afaceri, programele nationale de cercetare-dezvoltare, fondurile structurale, precum si programele UE oferind oportunitati importante de extindere organizatiilor cu capacitati dovedite in domeniile vizate.
 
- Care sunt caracteristicile noului parc solar?
- Obiectivul de investitii, a carui valoare a depasit 1,2 milioane de euro, a fost finantat partial prin fonduri structurale (aproximativ 25%), printr-un proiect pe care l-am denumit Infrasolar (D3 - operatiunea 2). Scopul principal al implementarii acestuia a fost reprezentat de extinderea capacilitatii de ofertare a serviciilor in domeniul surselor regenerabile de energie. Prin montajul a 300 de panouri fotovoltaice si a trei sisteme autoorientabile de tip tracker, cu o putere instalata de circa 100 KW, pe fatada cladirii Icpe din Bucuresti (cu o  suprafata totala de peste 1.500 mp), proiectul asigura echivalentul consumului energetic simultan a 35 de locuinte individuale. De asemenea, in incinta se afla laboratoare si echipamente complexe de monitorizare si control, care permit caracterizarea diverselor componente dintr-un sistem fotovoltaic, astfel incat  potentialii investitori ce se pregatesc sa dezvolte un parc fotovoltaic pot evita utilizarea unor componente nefiabile sau neperformante, apeland la serviciile acestor laboratoare. Parcul solar se afla in plin proces de dezvoltare, urmand a ingloba showroom-uri, sali de conferinta, sediile unor operatori din segmentul energiilor regenerabile etc. 
 
- Cum pot fi realizate la o scara larga proiecte in domeniul fotovoltaic?
- In prezent, pe piata autohtona are loc o extindere puternica in domeniul parcurilor energetice fotovoltaice, ca urmare a clarificarii cadrului legislativ in domeniu, tara noastra incepand sa se inscrie in tendinta globala de asigurare a unei dezvoltari durabile a omenirii. Din pacate, deja au aparut speculatii privind necesitatea stoparii acestei tendinte, acestea fiind alimentate inclusiv de unele interventii nefondate ale unor reprezentanti ai Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE. De asemenea, modificarea Legii nr. 220/2008, in sensul descurajarii dezvoltarii sectorului energetic prin sisteme fotovoltaice in Romania, ar crea mari tensiuni in piata, generand efecte negative asupra interesului investitorilor cu privire la predictibilitatea si sansele de reusita ale unei astfel de afaceri pe plan autohton.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter