RO EN
The cart is empty

ENSYS: Programele guvernamentale alimenteaza cererea de panouri fotovoltaice

Compania ENSYS Renewable Solutions, prin Divizia dedicata Sistemelor Rezidentiale, a realizat in luna aprilie 2023 un studiu pe baza datelor centralizate de la 55.000 de clienti persoane fizice, inscrisi pentru instalarea sistemelor fotovoltaice atat prin programe guvernamentale, cat si prin contributie proprie.
- 7 din 10 romani care isi instaleaza sisteme fotovoltaice sunt din mediul urban;
- 8 din 10 clienti care isi instaleaza fotovoltaice sunt barbati;
- 51 de ani este varsta medie a clientilor de sisteme fotovoltaice;
- 2-7 ani este durata de amortizare a unui sistem fotovoltaic, in functie de evolutia pretului la energie electrica si de adaptarea modului de consum;
- 35.000 lei este valoarea medie a proiectelor implementate si in curs de implementare;
- 4080 lei/an este economia medie la energia electrica pentru un utilizator de sisteme fotovoltaice
Potrivit reprezentantilor ENSYS, in 2023 se remarca o crestere a interesului clientilor pentru adoptarea solutiilor fotovoltaice, in special datorita promovarii programelor guvernamentale de tip Casa Verde si ElectricUP, dar si programelor din fonduri europene precum PNRR si viitorul RePowerEU. Chiar si in aceste conditii, interesul beneficiarilor care doresc sa isi instaleze sisteme fotovoltaice in sistem propriu, independent de finantarea guvernamentala, este mai ridicat decat in anii anteriori. Potrivit datelor oficiale, in perioada 2019-2021 au fost alocate fonduri pentru peste 55.000 de sisteme fotovoltaice, cu o putere totala de minim 165MW, prin programul Casa Verde Fotovoltaice. Comparativ, bugetul alocat in 2023 prin acelasi proiect, poate acoperi circa 87.500 de proiecte intr-un singur an.
“Partea buna este ca tot mai multi romani se gandesc sa isi instaleze sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, mai ales dupa ce facturile la energie au crescut anul trecut. Programele cu finantare guvernamentala au alimentat cererea si au creat asteptari foarte mari in randul potentialilor beneficiari care asteapta deschiderea sesiunii si implementarea proiectelor. Partea mai putin buna este ca programul Casa Verde nu a demarat conform planificarii si implementarea proiectelor cu finantare prin acest program va dura mai mult decat au estimat autoritatile. In acelasi timp, din datele centralizate de ENSYS reiese ca tot mai multi clienti aleg sa isi finanteze investitia in sisteme fotovoltaice din surse proprii, pentru a evita intarzierea implementarii si pentru a nu mai depinde de finantarea guvernamentala. De exemplu, intarzierile din cadrul programului Casa Verde 2021, program care a inceput de drept in anul 2022, genereaza situatii complicate atat pentru furnizori cat si pentru beneficiari. Practic, in acest an se vor suprapune termenele de implementare ale proiectelor contractate in editiile 2021 si 2023 prin programe guvernamentale, generand astfel posibile nemultumiri in randul beneficiarilor. Pentru a preintampina situatii neplacute pentru clientii companiei noastre, in 2023 ENSYS si-a marit numarul angajatilor si a crescut numarul echipelor de montaj. In prezent, ENSYS monteaza sisteme fotovoltaice cu peste 200 angajati, grupati in echipe distribuite la nivel national”, sustine Sebastian Crisan, CEO interimar ENSYS.
Conform datelor centralizate de ENSYS in platforma proprie, cei mai multi clienti care instaleaza sau isi propun sa contracteze sistemele fotovoltaice in viitor sunt barbati – 77,65%, din mediul urban – 69,92%, cu varsta medie de 51 de ani. Valoarea medie a proiectului ce se doreste a fi implementat este de 35.000 lei iar economia medie anuala la energie estimata este de 4080 lei/an.
“Profilul clientilor beneficiari ai sistemelor fotovoltaice ne arata cum se adapteaza consumatorii in fata instabilitatii preturilor la energie. Practic, vorbim despre persoane mature, educate, care inteleg nevoia de a reduce pe cat posibil dependenta energetica si de a consuma energie in mod responsabil si sustenabil. Cei mai multi clienti vin din mediul urban si zona limitrofa, locuiesc la casa si au o intelegere deplina asupra modului in care energia fotovoltaica ii poate ajuta sa obtina facturi mai mici la energie. Cuplat cu faptul ca cei mai multi dintre clienti isi doresc sa devina prosumatori, estimam ca economia pe care un beneficiar o poate face intr-un an calendaristic este de 2887 lei, cu un orizont de amortizare a investitiei de 2-7 ani, in functie de fluctuatia pretului la energie electrica si de adaptarea consumului”, mai spune Sebastian Crisan, CEO interimar ENSYS.
Cresterea interesului populatiei pentru sistemele fotovoltaice si mai ales pentru dobandirea statutului de prosumator este sustinuta si de datele oficiale ale ANRE. Numai in 2022, numarul prosumatorilor a crescut de aproape 3 ori, de la 14.000 in luna ianuarie, la peste 40.000 in luna decembrie. Practic, se poate vorbi astazi despre detinatori ai unei capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu o putere instalata totala de 423 MW, reprezentand aproximativ 2,25% din toata puterea instalata in Romania in acest moment. Pentru anul 2023, estimarile arata ca un numar de circa 70.000 de romani vor dobandi statutul de prosumator.
Ensys este unul dintre cei mai importanti furnizori de sisteme fotovoltaice la cheie din Romania. Compania ofera solutii complete de sisteme fotovoltaice: consultanta tehnica, legala, proiectare, avizare, instalare, mentenanta, accesarea de grant-uri cu finantare din partea statului roman si private. Prezenta din 2006 pe piata din Romania si din 2021 pe piata internationala, in unele state membre ale Uniunii Europene, Ensys Renewable Solutions are o experienta semnificativa cu proiecte fotovoltaice in aplicatii rezidentiale, comerciale, industriale, horeca, parcuri solare, etc. si se bazeaza exclusiv pe echipe interne de montaj specializate si know-how in industria energiei electrice produsa din surse regenerabile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter