RO EN
The cart is empty

EATON: Centrele de date sunt afectate major de scumpirea energiei

Unul dintre cele mai dinamice sectoare din piata este in acest moment cel al centrelor de date. Dupa un an 2022 plin de incertitudini, in care provocarile reale – perturbarile geopolitice si amenintarea omniprezenta a unei crize energetice severe – nu au putut fi anticipate de nimeni, anul 2023 vine cu noi perspective pentru acest domeniu.
O analiza realizata de specialistii din cadrul Eaton, ne arata principalele tendinte pe care le asteptam in sectorul centrelor de date in anul 2023. Au fost luate in considerare provocarile majore ridicate anul trecut si care continua sa aiba efecte importante, dar si faptul ca digitalizarea cunoaste o evolutie remarcabila, care propune noi oportunitati.
 
Incertitudinea energetica
Cea mai mare problema cu care ne confruntam este pretul mare al energiei. „Costul a crescut vertiginos pana la punctul in care devine o preocupare reala pentru marii utilizatori de energie, cum ar fi proprietarii centrelor de date. Pot ei transfera aceste costuri catre clientii lor? Vor continua sa creasca preturile? Au lichiditati pentru a gestiona aceasta situatie in modelul lor de afaceri?
In timp ce argumentul pentru o strategie de generare a surselor regenerabile a fost intotdeauna in jurul durabilitatii si mediului, astazi avem nevoie de surse regenerabile din regiune pentru a proteja livrarile din tarile europene, in primul rand din motive de securitate si cost energetic”, spune Marius Burlacu, Sales Manager - Power Quality & IT Channel la Eaton Romania.
Microsoft, de exemplu, face un pas in aceasta directie, iar centrul sau de date din Dublin are acum clustere de baterii litiu-ion aprobate pentru conectarea la retea pentru a ajuta operatorii de retea sa furnizeze energie neintrerupta in cazul in care sursele regenerabile, cum ar fi vantul, soarele si marea, nu sunt suficiente pentru a satisface cererea.
Aceasta nevoie de a accelera producerea de energie regenerabila reprezinta o extindere a perspectivei de anul trecut, insa acum este mult mai acuta. Ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru guvernele din Europa faptul ca nu se mai pot baza pe sursele traditionale de energie.
 
Lanturi de aprovizionare intrerupte
Pandemia de COVID-19 a avut un impact major asupra lanturilor globale de aprovizionare din multe sectoare. Cu toate acestea, odata ce pandemia a trecut, companiile au avut parte de un fals sentiment de securitate, crezand ca trecusera prin ce e mai rau.
Nimeni nu se astepta la o a doua lovitura dupa COVID, o criza geopolitica ce s-a dovedit a fi si mai perturbatoare pentru unele lanturi de aprovizionare - in special pentru semiconductori si metale de baza importante in constructia centrelor de date. Fiind o piata cu o crestere mare, industria centrelor de date este foarte sensibila la intreruperea lantului de aprovizionare, mai ales in momentul in care se dorea extinderea ei.
Industria, in ansamblu, incearca in continuare sa gestioneze intreruperea lantului de aprovizionare, iar din cauza peisajului geopolitic actual acest lucru, cel mai probabil, va continua.
Abordarea complexitatii tot mai mari
Nevoia de crestere a digitalizarii a atins un nivel fara precedent. Toate caile posibile au fost explorate pentru a indeplini aceasta nevoie cat mai simplu, eficient si rapid posibil.
Dar acest lucru poate intra in contradictie cu natura multor medii extrem de complexe, unele dintre ele critice. Un centru de date gazduieste o multitudine de tehnologii diferite – de la sisteme HVAC la inginerie mecanica si structurala, IT si instrumente specializate. Provocarea consta in incercarea de a accelera tipurile de medii atat de complexe, interdependente, pentru a mentine tendintele actuale de digitalizare.
In acest scop, designerii, operatorii si furnizorii centrelor de date creeaza sisteme care vor reduce aceasta complexitate, respectand in acelasi timp natura critica a unei aplicatii. Industrializarea sau modularizarea centrelor de date, in care unitatile prefabricate, pre-proiectate si pre-integrate sunt livrate la locul de montaj, este o modalitate de a face proiectarea si constructia unui centru de date mai putin complexa, asigurand totodata un interval de timp mai scurt pentru piata.
 
Trecerea dincolo de clusterele traditionale
Pana acum, Londra, Dublin, Frankfurt, Amsterdam si Paris au fost locurile traditionale ale centrelor de date, fie datorita faptului ca sediul central al acestor companii se afla in aceste orase, fie pentru ca sunt clustere economice naturale, cu o multitudine de conectivitati in telecomunicatii si profiluri ideale de clienti.
Pentru a oferi servicii de calitate si pentru a fi mai aproape de centrele populate si de activitatile economice, devine din ce in ce mai favorabila construirea de centre de date in orasele secundare ale principalelor natiuni economice si in capitalele statelor economice mai mici. Concurenta intre furnizorii de centre de date este puternica, astfel ca multe dintre aceste orase si tari de nivel II asigura dezvoltarea operatorilor existenti sau puncte accesibile de intrare pentru noii operatori. Din acest motiv, se observa o activitate crescuta in orase precum Varsovia, Viena, Istanbul, Nairobi, Lagos sau Dubai.
Dar aceasta extindere nu este lipsita de provocari. Consideratiile referitoare la disponibilitatea locatiilor adecvate, a puterii si a fortei de munca in inginerie adauga complexitate operatiunilor generale ale unei organizatii. Multe dintre aceste state ar putea sa nu aiba suficienta experienta sau personal care sa ajute la proiectarea, constructia si operarea unui nou centru de date.
Depasirea unor astfel de provocari va determina proprietarii centrelor de date sa reinvete industria de fiecare data cand se muta intr-o noua zona geografica. Totusi, noi piete continua sa se deschida, multi operatori incercand sa obtina avantajul unei prime schimbari in dezvoltarea pietelor secundare. De fapt, multe locatii primesc operatorii centrelor de date cu bratele deschise, unele oferind chiar stimulente si subventii pentru a-i atrage.
Un lucru dovedit anul acesta este ca nu putem fi siguri de nimic. Efectele pandemiei si sistemul geopolitic actual au facut ca sectorul sa se confrunte cu o serie de provocari fara precedent. Dar exista oportunitati de crestere. Tendintele indica faptul ca mai multi operatori vor fi capabili sa faca fata provocarilor viitoare, indiferent care ar fi acestea.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter