RO EN
The cart is empty

Casa Verde Fotovoltaice: Aplicatie functionala si interes crescut pentru program

Inscrierile pentru obtinerea de subventii pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pe acoperisurile locuintelor prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 s-au incheiat pentru patru regiuni de dezvoltare - Bucuresti-Ilfov, Centru, Nord-Est si Nord-Vest. Aplicatia functioneaza foarte bine, iar epuizarea fondurilor pentru fiecare regiune in cateva minute confirma interesul crescut al beneficiarilor pentru aceste sisteme, care reduc semnificativ facturile de energie electrica.
E-Acumulatori.ro s-a inscris din nou in program, experienta sa de 4 ani in implementarea de proiecte finantate prin Casa Verde Fotovoltaice fiind decisiva in conditiile actuale, in care desfasurarea programului se va face diferit fata de anii anteriori.
"Observam un interes mare pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice in toata tara. Aplicatia a functionat foarte bine si ne bucuram ca beneficiarii sunt interesati sa-si reduca facturile de energie prin aceste proiecte. Fondurile s-au terminat repede si ramane sa vedem cati beneficiari din cei inscrisi pot merge mai departe. Speram ca toate aceste fonduri alocate sa fie introduse in economie cat mai curand posibil, analiza dosarelor sa fie cursiva si sa avem un nou program de finantare si in anul urmator", a declarat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro.
In continuare, urmeaza sa se deschida aplicatia pentru depunerea de proiecte si din celelalte patru regiuni - Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest si Vest - si apoi si pentru lacasele de cult.
"Asteptam finalizarea etapei de depunere a proiectelor, apoi, raspunsul AFM pentru ca instalatorii sa inceapa sa analizeze dosarele beneficiarilor care s-au inscris si sa incepem cat mai curand instalarile. Noi preconizam ca am putea incepe sa montam sistemele de panouri fotovoltaice din luna septembrie", a precizat Dan Tudose.
In 2023, Casa Verde Fotovoltaice beneficiaza de un buget de 1,75 miliarde lei, suma ce poate asigura finantare pentru 87.000 de gospodarii. Finantarea acordata pentru persoane fizice ramane la nivelul programului anterior, respectiv la 20.000 de lei, pentru un sistem fotovoltaic de 3 kWp, solicitantul avand obligatia sa plateasca o contributie proprie in valoare de 2.000 de lei.
"Subventia de 20.000 de lei acopera 90% din costul unui sistem fotovoltaic de 3 kWp, care inseamna aproximativ 8 panouri si care acopera necesarul unei locuinte in proportie de 80%. Acest sistem reprezinta un minim necesar si, la nevoie, pot fi instalate panouri suplimentare si, in functie de cerinte sau consum, chiar si baterii pentru stocarea energiei. In general, investitia intr-un sistem fotovoltaic se amortizeaza in aproximativ 5 ani. Prin subventia acordata prin Casa Verde Fotovoltaice, perioada de amortizare se reduce la mai putin de un an de zile. Contributia proprie a beneficiarului, de 2.000 de lei, reprezinta practic suma facturilor pe aproximativ un an", a explicat Dan Tudose.
Managerul E-Acumulatori.ro subliniaza ca este foarte important sa nu ramana fonduri nefolosite, avand in vedere faptul ca dupa epuizarea fondurilor alocate regiunilor, aplicatia s-a blocat si nu au mai putut fi depuse proiecte.
"Pe cei care nu au reusit sa se inscrie in program ii indemnam sa se adreseze AFM pentru ca si celelalte fonduri care nu vor fi alocate din diverse motive sa poata fi realocate acolo unde este cerere. In programele anterioare, in unele regiuni care nu au avut subventii deschise sau interes mai mare, bugetul a fost alocat pe o perioada indelungata de timp. Este foarte important ca toti cei interesati sa aiba o sansa sa acceseze finantari pentru instalarea de sisteme fotovoltaice. Fata de anii anteriori, astazi interesul este mult mai mare, lumea a inteles ca factura de energie inseamna un cost care poate fi acoperit cu un sistem fotovoltaic si este directia spre care trebuie sa mergem cu programe de subventionare multianuale", a adaugat Dan Tudose.
Interesul consumatorilor pentru dobandirea statutului de prosumator a crescut foarte mult in ultimii ani. Conform datelor ANRE, daca in 2019 in Romania erau numai 300 de prosumatori, numarul acestora a crescut de 130 de ori pana la finalul anului 2022, cand erau inregistrati 40.171 prosumatori. Pentru 2023, ANRE a prognozat peste 100.000 de noi prosumatori, numarul acestora putand ajunge, pana la sfarsitul acestui an, la circa 150.000.
Desi interesul pentru instalarea de panouri fotovoltaice a crescut semnificativ, Romania se afla, inca, pe ultimele locuri in UE in ceea ce priveste capacitatea instalata. Potrivit celor mai recente date publicate de International Energy Agency (IEA), sistemele fotovoltaice instalate generau aproximativ 4,4% din consumul total de energie al Romaniei, la finalul anului 2022, mult sub media UE de 8,7%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter