RO EN
The cart is empty

ECOBAT Energy va produce acumulatori lithium la Buftea, intr-o fabrica noua

Ecobat Energy este un nume nou pe piata furnizorilor de sisteme fotovoltaice din Romania. Fondata de Daniel Nica, specialist cu o experienta vasta in domeniul comercializarii instalatiilor fotovoltaice, alaturi de Theodor Ioannidis (Director General), ce activeaza de peste 12 ani in domeniul stocarii de energie electrica, compania are deja semnate contracte cu majoritatea marilor retailer din Romania in ceea ce priveste acumulatorii de stivuitor, dar nu numai. "Suntem aici sa facem ceva pentru generatiile viitoare, sa schimbam lucrurile in mai bine, sa lasam mostenire o planeta mai curata, mai verde. Astfel, am decis sa pornim divizia de echipamente fotovoltaice si am denumit-o usor de retinut: Ecobat Energy", spune Daniel Nica, unul dintre fondatorii companiei.
Ecobat Energy va produce, intr-o fabrica pe care o construieste in Buftea, acumulatori lithium. Unitatea de productie este in etapa de asamblare, urmand a deveni operationala in 2024. Cu energia si optimismul unui inceput de business, Theodor Ioannidis, a adaugat: "Oportunitatile sunt incredibile; pentru ca Romania este de 20 ani si casa mea as vrea sa spun ca vom aveam posibilitatea sa producem aici, acasa, in Romania, acumulatori atat de capacitati industriale cat si rezidentiale (evident si pentru sistemele fotovoltaice)".
 
Interviu cu Daniel Nica, fondator Ecobat Energy.

- Ce aduce noi pe piata instalatiilor Ecobat Energy?
- Am adus stocuri mari de echipamente, astfel incat partenerii nostri sa aiba acces rapid la tot ceea ce inseamna un sistem fotovoltaic. Modalitatea de lucru pe care noi o propunem este simpla, in 3 pasi:
1.instalatorul propune o instalatie clientului final (prosumator sau nu);
2.ne scrie care ii sunt necesitatile;
3.ridica echipamentele si le livreaza & monteaza catre end-user.
Avem stocuri de panouri fotovoltaice, invertoare, acumulatori structura de sustinere si tot ceea ce ar putea avea nevoie un instalator pentru a definitiva un kit fotovoltaic in cel mai scurt timp. Pe langa stoc permanent si preturile dedicate B2B oferim si termene de plata, astfel incat instalatorii aflati la ce inceput de drum sa aiba un sprijin, nu doar moral si tehnic, dar si financiar. Stim ca este dificil la inceput, astfel ca suntem aici sa ii sprijinim si sa crestem impreuna.
In ceea ce priveste proiectele pe termen mediu, un proiect care ne este foarte drag (si util pietei din Romania) este linia de productie de acumulatori. Proiectul este deja in derulare, fiind la stadiul de asamblare. Preconizam ca undeva cel tarziu in februarie 2024 vom produce primul acumulator lithium in fabrica din Buftea. 
 
 
 
- Cum vedeti evolutia pietei romanesti de panouri fotovoltaice in 2023 si ce estimari aveti pentru anii urmatori?
- "Crestere continua" este ceea caracterizeaza domeniul fotovoltaic in ultimii ani, evolutie care a continuat si in primele 8 luni ale anului 2023. Cu accent pe dezvoltarea durabila si nevoia tot mai mare de energie curata, investitorii si consumatorii manifesta un interes crescut pentru instalatiile fotovoltaice. In aceeasi masura, desi interesul este unul din ce in ce mai ridicat, asa cum s-a intamplat si in trecut in lunile care au precedat startul programului Casa Verde, piata de fotovoltaic, in ceea ce priveste clientii rezidentiali a incetinit, un bun segment de clienti asteptand implementarea proiectului derulat de AFM.
Pe de alta parte, avand in vedere ca targetul nostru, la Ecobat Energy, sunt profesionistii din domeniul fotovoltaic (instalatori si revanzatori) programul guvernamental, chiar daca cu efect intarziat, reprezinta un impuls pentru piata, ajutand "o generatie" de noi instalatori de sisteme fotovoltaice sa intre in domeniu.
Cererea de sisteme prin acest program este imensa astfel ca, pe langa firmele aprobate deja in program, o sa fie nevoie de multa forta de munca, de instalatori, in teren. Aceasta inseamna o crestere a segmentului de piata caruia noi, Ecobat Energy, ne adresam si, implicit, o crestere sustenabila a businessului nostru.
 
- Ce impact a avut asupra vanzarilor scumpirea energiei si reducerea TVA-ului pentru operatiunile specifice?
- In mod natural, scumpirea, sau chiar si eventuale anunturi cum ca ar urma o scumpire, aduc o serie noua de clienti tip retail interesati. Cu toate acestea, eventuala frica de preturi mai mari este un catalizator de moment care nu inchide neaparat si vanzarile. 
In ceea ce priveste cota redusa de TVA de la 19% la 5% a adus un aport suplimentar de vanzari catre componenta de retail, dar a scazut cererea din partea revanzatorilor, care au sunt nevoiti sa cumpere cu TVA 19% si sa revanda cu TVA 5%, urmand sa solicite rambursare de TVA acolo unde este cazul. Procesul de implementare nu a fost foarte clar initial, motiv pentru care o buna parte dintre partenerii nostri au ales, in primele 2-3 luni, sa amane implementarea proiectelor, astfel incat sa aiba siguranta ca au incasat cotele de TVA corecte.
Desi la prima vedere, rezultatul poate parea, nu tocmai cel asteptat, lucrurile au reintrat in normal si anticipam ca, pe termen lung, daca nu vor exista alte schimbari de ordin legislativ, suntem pe drumul cel bun. Cumulat cu programul AFM, anticipam un final de toamna si o iarna cu vanzari foarte bune, cel putin pe segmentul B2B.
 
 
- Care sunt marcile/ tipul de produse comercializate si ponderea acestora in totalul vanzarilor?
- Oferim toata gama de echipamentele necesare pentru instalarea unui sistem fotovoltaic. Din gama de panouri fotovoltaice avem disponibile sisteme CanadianSolar de 410 Wp si 455 Wp cu garantie de 25 ani, acestea fiind cele mai solicitate de catre partenerii nostri actuali. Acolo unde am avut cereri exacte am importat si puteri mai mari, de 550 Wp pana la 600 Wp.
Pentru structura de sustinere importam structura pentru acoperis tip tabla si tip tigla de la K2 Systems, avand disponibile cu livrare din stocul nostru, echipamente tip: SolidRail si Minirail.
In ceea ce priveste invertoarele, pe langa marcile deja cunoscute in piata romaneasca de fotovoltaic (Growatt, EASUN, Huawei), pentru ca anticipam crestere a cererii pentru sisteme hibrid (cu stocare) avem in portofoliu invertoarele hibrid Deye. Tinem sa mentionam faptul ca invertoarele Deye sunt aprobate ANRE si disponibile prin programul "Casa Verde fotovoltaice" 2023, fiind compatibile cu acumulatori low voltage (Ampleness, Pytes, Pylontech). Avem disponibile puteri de 5 kW si 8 kW pentru bransamentele monofazate si de 8 kW, 10 kW si 12 kW pentru bransamente trifazate.
Cu alte cuvinte, pentru un beneficiar "Casa Verde" solutia cea mai buna este un invertor hibrid, astfel incat sa poata adauga capacitate de stocare mai tarziu, la costuri decente, aspect care o sa fie foarte important avand in vedere ca, la un moment dat (destul de curand zicem noi) sistemul energetic national (SEN) nu va mai suporta injectie in retea.
De asemenea, masinile electrice devin deja o normalitate si orice viitor posesor al unui sistem fotovoltaic o sa isi doreasca sa profite cat mai mult de capacitatea de productie a sistemului sau, astfel ca a stoca energie din ceea ce producem ziua, pentru a alimenta consumatorii pe timp de noapte o sa fie standard, nu doar o optiune.
In ceea ce priveste acumulatorii, propunem partenerilor nostri, variantele compatibile cu majoritatea invertoarele OFFGRID/ HIBRID: Ampleness, Pytes, Pylontech, avand disponibile capacitati de stocare de 2,4 kW, 3,5 kW, 4,4 kW si 4,5 kW, astfel incat sa ne pliem pe majoritatea proiectelor pe care partenerii nostri le planifica.
 
 
- Ce prevede strategia de dezvoltare a companiei pentru intervalul 2023-2025? 
- Finalul anului 2023 se anunta a fi foarte aglomerat, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. In ceea ce priveste planurile pe termen scurt, principalul nostru obiectiv este simplu: sa avem stoc permanent din toata gama de echipamente fotovoltaice propuse deja in catalogul nostru, astfel incat orice instalatie fotovoltaica sa poate fi realizata de catre partenerii nostri imediat sau "amesos", asa cum zice Theodor.
In functie de cerintele din piata, urmeaza sa marim gama de echipamente disponibile, mizand pe o varietate si mai mare de echipamente de top pentru a da posibilitatea clientului final sa isi dimensioneze, impreuna cu instalatorii nostri parteneri, un sistem fotovoltaic conform cu necesitatile din teren. Consider ca acoperim deja toata gama de necesitati generale in ceea ce priveste instalarea unui sistem fotovoltaic dar avansul tehnologic din domeniul in care activam ne obliga sa fim mereu in pas cu noutatile pentru a asigura partenerilor nostri produsele cele mai calitative si competitive din punct de vedere al costurilor.
Ne-am extins deja spatiile de depozitare, astfel incat sa fim pregatiti pentru cererea mare pe care o anticipam, iar in ceea ce priveste planurile pe termen lung, as mentiona, chiar si cu repetitie, linia de productie pentru acumulatori, proiect care este deja in derulare si de la care asteptam primul pe lithium produs in Romania, undeva in februarie 2024.
 
- Cum credeti ca va influenta programul Casa Verde Fotovoltaice vanzarile companiei din acest an?
- "Casa Verde" este, ca in fiecare an, un subiect fierbinte pentru domeniul nostru; chiar daca nu este implementat intr-o maniera ideala, consider ca, pe langa cifra de afaceri pe care o aduce domeniului, chiar daca cu intarziere, principala valoare a programului este aceea ca ii face pe oameni sa discute de energie verde, despre solutii alternative pentru producerea/ stocarea energiei electrice, despre fotovoltaic - intr-un cuvant.
Impactul asupra vanzarilor pe termen lung va fi pozitiv, cu atat mai mult cu cat, in aceasta sesiune, foarte multi beneficiar vor alege un sistem hibrid. Aceasta inseamna, pentru noi, un nou segment de viitori clienti pentru capacitatile de stocare si, implicit, mai multe contracte de montaj, punere in functiune si mentenanta pentru partenerii nostri instalatori.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter