RO EN
The cart is empty

METROREX pregateste doua noi Magistrale, 7 si 8, investitii de 4,3 miliarde euro

Planurile companiei Metrorex pentru dezvoltarea retelei de transport subteran a Capitalei includ, pe langa finalizarea Magistralei 5 si constructia Magistralei 6 - aflate in prezent in implementare - si dezvoltarea Magistralelor 7 (Bragadiru - Voluntari) si 8 (Inel Sud - Crangasi), dar si extinderea Magistralei 1 cu patru noi statii, de la Pacii. In plus, operatorul are in vedere si alte proiecte majore in urmatorii ani, inclusiv reabilitarea infrastructurii de metrou si mai multe proiecte de modernizare.
Conform planurilor Metrorex, strategia de dezvoltare a retelei de metrou din Bucuresti (2016-2030) include, astfel, demararea procedurilor premergatoare constructiei Magistralei 7 (Bragadiru - Voluntari). Linia va avea o lungime de 25 km si 30 de statii, urmand a conecta cartierele Colentina si Rahova. Potrivit estimarilor realizate de Metrorex in octombrie 2019, valoarea investitiei ajunge la 2,47 miliarde euro, lucrarile urmand a se derula intr-un orizont de timp de circa 10 ani.
In ceea ce priveste Magistrala 8 (Inel Sud - Crangasi), investitie estimata la 1,8 miliarde euro, aceasta va conecta cartierul Crangasi cu statiile Lujerului (M3), Parc Drumul Taberei (M5), Piata Rahovei (M7), Toporasi (M4), Piata Sudului (M2) si Dristor (M1).
Pe lista proiectelor incluse in strategia 2016-2030 se mai afla, de asemenea, extinderea M2 din statia Pipera cu doua statii (1,6 km), inclusiv dotarea cu material rulant (120 milioane de euro, fara TVA), extinderea M2 din statia Berceni, proiect in valoare de 37,3 milioane de euro aflat in stadiul de elaborare a SF, dar si prelungirea cu 4 statii a M1, dupa Pacii (3,7 km), inclusiv dotarea cu material rulant (280 milioane de euro, fara TVA).
In acelasi plan mai sunt incluse proiecte de modernizare a sistemului de ventilatie in 35 de statii (etapa a doua), investitie de 40 milioane de euro, de reabilitare a infrastructurii de metrou (in 51 de statii, interstatii si depouri), cu o valoare estimata la 510 milioane de euro (fara TVA), precum si reabilitarea sistemului de informare dinamica si semnalistica in 51 de statii (28 milioane de euro, fara TVA).
 
M6 - contractele de executie sunt in curs de atribuire
Proiectul ce prevede dezvoltarea Magistralei 6 de metrou, ce va face legatura retelei de transport subteran cu Aeroportul International "Henri Coanda - Otopeni", se afla in etapa de atribuire a contractelor de executie, pentru ambele loturi in care a fost impartit proiectul. 
Contractul de executie a lucrarilor aferente Lotului 1.1 (1 Mai - Tokyo) a fost publicat in SICAP si JOUE la jumatatea lunii martie 2019. Potrivit datelor Metrorex, licitatia privind atribuirea contractului se afla in derulare in prima etapa, de precalificare, constructorul urmand a fi desemnat in aceasta perioada. Finalizarea lucrarilor acestui prim lot este prevazuta in decembrie 2023, etapa de probe, receptie si punere in functiune urmand a se derula pana in luna aprilie 2024.
Documentatia de achizitie pentru proiectarea si executia lucrarilor structurii de rezistenta a Lotului 1.2 (Tokyo - Aeroport Otopeni) este finalizata.
In total, M6 va avea o lungime de 14,2 km, cu 12 statii: Pajura, Expozitiei, Piata Montreal, Gara Baneasa, Aeroportul Baneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu si Aeroportul Otopeni, la care se adauga statia 1 Mai, unde se va face conexiunea cu M4. Valoarea proiectului ajunge la 1,39 miliarde euro, din care suma de 609 milioane de euro va fi asigurata prin POIM 2014-2020, 319 milioane de euro vor fi asigurate dintr-un imprumut JICA, iar diferenta va fi completata de la bugetul de stat (inclusiv TVA).
Pentru sectiunea 1 Mai - Tokyo, Comisia Europeana a aprobat finantarea in luna februarie 2019, iar pentru tronsonul Tokyo - Otopeni, finantarea va fi asigurata din imprumutul JICA si de la bugetul de stat.
Daca nu vor exista probleme care sa modifice calendarul de executie, noua magistrala ar putea deveni operationala in termen de 48 de luni de la data inceperii constructiei.
 
M5: Sectorul Eroilor - Piata Iancului, in etape initiale; metroul pana in Drumul Taberei, in faza finala de executie
In cazul M5 (Drumul Taberei - Pantelimon), sectiunea Eroilor (PS Opera) - Piata Iancului, documentatia pentru atribuirea serviciilor de proiectare si asistenta tehnica a fost finalizata si avizata in Consiliul Tehnico-Economic al Metrorex. Achizitia serviciilor a fost demarata, iar procedura de licitatie este in desfasurare.
Valoarea estimata a investitiei este de 651 milioane de euro (inclusiv TVA). Extinderea va avea 5,4 km si va include 6 statii, respectiv: Hasdeu, Cismigiu, Universitate, Calea Mosilor, Traian si Piata Iancului.
In ceea ce priveste sectiunea Raul Doamnei - Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomitei (statie si depou), aflata in constructie, datele Metrorex indica un stadiu de executie de peste 90% si finalizarea lucrarilor in decembrie 2019. Tronsonul nu a fost, insa, deschis circulatiei. Linia are o lungime de 6,87 km, cu 10 statii (Eroilor 2, Academia Militara, Orizont, Favorit, Tudor Vladimirescu, Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomitei, Brancusi, Raul Doamnei), plus un depou. Suprafata totala construita este de 68.684 mp si investitia totala a insumat 728,46 milioane de euro (inclusiv TVA).
 
M4: Finantare nerambursabila pentru linia Gara de Nord - Gara Progresu
Metrorex are aprobata o finantare nerambursabila pentru elaborarea studiilor de prefezabilitate si fezabilitate pentru extinderea M4 pe directia Lac Straulesti - Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord - Gara Progresu, in valoare de 10 milioane CHF (fara TVA), din care contributia partii elvetiene este de 8,5 milioane CHF. Studiul de pre-fezabilitate (SPF) a fost finalizat si aprobat atat in CTE Metrorex cat si la Ministerul Transporturilor. Studiul de fezabilitate (SF) a fost finalizat in luna august 2019 si aprobat in CTE Metrorex. Indicatorii tehnico-economici vor fi aprobati prin Hotarare de Guvern, in perioada urmatoare. Proiectul se afla in Planul de Actiune JASPERS si va fi propus spre finantare din fonduri europene nerambursabile. Proiectul va intregi legatura nord - sud a Capitalei prin realizarea continuitatii Liniei 6 de la Aeroportul Otopeni - Aeroportul Baneasa - Gara Baneasa cu M4 la 1 Mai - Gara de Nord - Gara Progresu, creandu-se posibilitatea parcurgerii direct a distantei Otopeni - Gara Progresu si Straulesti - Gara Progresu, cu legaturi cu M1 la Gara de Nord, cu M1 si M3 la statia Izvor, cu M5 la statia Hasdeu si cu M2 la statia Eroii Revolutiei, fara transbordari.
Valoare estimata a investitiei este de 1,8 miliarde euro, traseul urmand a avea o lungime de aproape 12 km, 13 statii si un depou.
 
Lucrarile de reabilitare continua pe M2 (Berceni - Pipera)
Proiectul de modernizare a M2 (Berceni - Pipera), in valoare totala de 305 milioane de euro (inclusiv TVA) continua cu a doua etapa a investitiei, care presupune inlocuirea caii de rulare, cu o lungime de 18,68 km, cale dubla. Proiectul, finantat prin POIM 2014-2020, include inlocuirea instalatiilor electrice si sanitare pentru interstatii, inlocuirea caii de rulare pe intreaga magistrala si realizarea unui nou acces la statia Tineretului (3,6 milioane de euro), deschis in mai 2019.
Potrivit datelor Metrorex, executia lucrarilor de inlocuire a liniilor ferate se va realiza in timpul pauzelor nocturne de circulatie a trenurilor de calatori in timpul saptamanii (luni-vineri), si pe durata intregii zile in sarbatorile legale, pe o linie, cu asigurarea circulatiei trenurilor pe cealalta linie.
Proiectul se afla in etapa de derulare a procedurii de achizitie pentru atribuirea contractului de executie, durata totala de desfasurare a lucrarilor fiind stabilita la 4 ani.
Tot pe M2, Metrorex pregateste si reabilitarea statiilor de metrou. Documentatia de atribuire pentru achizitia serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate se afla in curs de elaborare, cu sprijinul JASPERS. Valoarea investitiei a fost evaluata la circa 150 milioane de euro, suma ce nu include costurile aferente elaborarii SF. Finantarea va fi asigurata din fonduri europene (85%) si de la bugetul de stat. Potrivit Metrorex, proiectul isi propune sa asigure imbunatatirea semnificativa a calitatii spatiilor publice si tehnice din reteaua de metrou existenta, reducerea efortului cu intretinerea prin utilizarea mai multor instalatii moderne avand costuri reduse de mentenanta si abordarea riscurilor existente la incendiu, prin utilizarea de echipamente moderne si sisteme de protectie modernizate.
Un alt proiect prevazut de Metrorex in anii urmatori vizeaza accesibilizarea statiilor de metrou pentru persoanele cu deficiente de vedere. Valoarea estimata a acestuia este de 5,2 milioane de euro (inclusiv TVA), cu propunere de finantare de la bugetul de stat si din fonduri europene nerambursabile. Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii au fost aprobati prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.717 din data de 2 noiembrie 2018.
***
Extras din Analia Pietei de Constructii 2019, previziuni pentru 2020-2023, ce include si TOP 500 Antreprenori de Constructii. Pentru a accesa varianta integrala a analizei sectoriale a pietei de constructii din Romania in 2019 si perspective pentru 2020-2023, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter