RO EN
The cart is empty

ME: 9 proiecte de 693 milioane euro, pentru finantare din Fondul pentru modernizare

Ministerul Energiei a transmis la Banca Europeana de Investitii primele aplicatii pentru finantarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a unor proiecte strategice in sectorul energetic.
In contextul legislativ european privind combaterea schimbarilor climatice si tranzitia energetica in scopul cresterii nivelului de ambitie pentru reducerea emisiilor, a cresterii ponderii surselor regenerabile de energie, a masurilor de eficienta energetica si a nivelului de interconectivitate a retelelor electrice, conform obiectoivelor asumate in Planul National Integrat Energie si Schimbari Climatice (PNIESC), care reprezinta angajamentul Romaniei la efortul comun de indeplinire a obiectivelor europene din domeniul energiei si climei stabilite pentru anul 2030. Ministerul Energiei in calitate de autoritate competenta pentru gestionarea si derularea Fondului pentru modernizare, a transmis catre BEI, prin intermediul platfomei aferente, 9 propuneri de proiecte pentru finantare din Fondul pentru modernizare, cu un cost de investitie total de peste 693 milioane Euro, din care peste 492 milioane Euro au fost solicitati din Fondul de Modernizare.
Respectiv:
- 1 proiect apartinand beneficiarului CNTEE Transelectrica S.A. - Noua Linie Electrica Aeriana (LEA) 400kv d.c. Constanta Nord - Medgidia Sud; CAPEX total (fara TVA) 22.992.330 euro / Costuri eligibile: 22.992.330 Euro;
- 8 proiecte apartinand beneficiarului Complexul Energetic Oltenia, CAPEX total (fara TVA) 670.802.780 euro, dupa cum urmeaza:
Nr. crt 
Denumirea investitie
CAPEX total (Euro)
Finantare din Fond pentru modernizare (Euro)
1
Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Bohorelu – UMC Jilt 18.476.771 12.933.740
2 Construirea unui parc fotovoltaic pe halda exterioara cariera Pinoasa – UMC Pinoasa 68.431.830 47.902.281
3 Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Rovinari Est 104.090.452 72.863.317
4 Construire unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenusa si zgura închise din SE Isalnita 76.331.437 53.432.006
5
Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenusa si zgura închise din SE Rovinari
73.125.623
51.187.936
6
Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă si zgura inchise din SE Turceni
100.582.366
70.407.657
7
Constructia unui parc fotovoltaic pe halda interioara din cadrul carierei Tismana 1 – Rosia-Rovinari
114.406.488
80.084.542
8
Construirea unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 – Rosia – Rovinari
115.357.809
80.750.467
TOTAL
 
670.802.780
469.561,946
 
Implementarea proiectului “Noua Linie Electrica Aeriana (LEA) 400kv d.c. Constanta Nord – Medgidia Sud” va contribui la securitatea, flexibilitatea si adecvanta Sistemului Energetic National, oferind premisele punerii in functiune a unor noi capacitati de productie de energie din surse regenerabile.
Pentru a putea inlocui rapid capacitatatile inchise de carbune, energia regenerabila trebuie sa joace un rol cheie in sustinerea obiectivelor nationale de decarbonizare si in conformitate cu recomandarile specifice fiecarei tari.
Proiectele aferente beneficiarului CE Oltenia S.A., mentionate mai sus, transmise spre finantare din Fondul pentru modernizare, raspund obiectivelor din Planul National pentru Energie si Schimbari Climatice (PNIESC) de reducere a emisiilor pentru 2030, de crestere a ponderii de energie din surse regenerabile si de inlocuire a carbunelui in mixul energetic.
Totodata, proiectele de investitii prezentate sunt incluse in Planul de restructurare a CEO, care este in realitate un plan de decarbonare prin inlocuirea capacitatilor pe carbune cu capacitati energetice din surse regenerabile de energie si gaze naturale cu hidrogen. Obiectivul principal, pe termen lung, este reducerea amprentei de carbon a producatorului principal de electricitate pe baza de carbune din Romania, CE Oltenia, contribuind astfel la atingerea tintelor de decarbonare pentru Romania, iar pe termen scurt si mediu, are drept tinta aprobarea planului de catre Comisia Europeana si transformarea ajutorului de salvare acordat companiei CEO in ajutor de restructurare. Avand in vedere semnalele pozitive din partea Comisiei aprobarea Planului se va face in perioada imediat urmatoare si este importanta demararea cat mai rapida a investitiilor in capacitati de producere pe baza de regenerabile in succesul planului de restructurare.
De asemenea, punerea in aplicare a acestor investitii se incadreaza in tinta Acordului de la Paris privind neutralitatea climei pana in 2050, deoarece conduce la reducerea emisiilor de carbon si a consumului de energie primara prin productia de surse regenerabile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter