RO EN
The cart is empty

Nuclearelectrica: Nou pas in parteneriatul pentru constructia reactoarelor 3 si 4

Parteneriatul cu SUA pentru dezvoltarea noilor reactoare, 3 si 4, de la centrala de la Cernavoda a mai facut un pas spre realizare, dupa ce presedintele Eximbank SUA, Kimberly Reed, a vizitat situl din judetul Constanta. Posibilitatile de implementare a proiectului urmeaza sa fie supuse de Nuclearelectrica aprobarii actionarilor sai in cel mai scurt timp, potrivit lui Cosmin Ghita, CEO al producatorului de energie din surse nucleare.
La inceputul lunii octombrie 2020, Guvernul Romaniei si cel al SUA au semnat un acord interguvernamental privind dezvoltarea cooperarii in industria nucleara. Totodata, a fost semnat si un memorandum de intelegere cu Eximbank USA privind dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 si retehnologizarea reactorului 1. Pe langa acest acord, mai exista un memorandum de intelegere cu Exim US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finantare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii.
"Ambele proiecte sunt esentiale pentru viitorul securitatii energetice. Vizita de astazi (n.r. marti) reprezinta inca un pas in concretizarea acestei importante colaborari. Sunt obiective cruciale pentru ca Romania sa atinga tintele de decarbonizare si securitate energetica", a declarat Cosmin Ghita.
Reprezentantul Nuclearelectrica a precizat ca retehnologizarea reactorului 1 permite functionarea unitatii pentru inca 30 de ani, cu costuri la jumatate fata de realizarea unui nou reactor.
Kimberly Reed, presedintele Exim US, prezenta la Cernavoda, a aratat ca institutia pe care o reprezinta acorda finantari proiectelor in functie de anumite standarde si asteapta ca partea romana sa aplice pentru finantare.
"Judecam fiecare aplicatie pe care o primim in functie e meritele ei. Avem niste standarde la care ne uitam. Vrem sa incurajam proiecte ca acesta. Momentan suntem in negocieri, asteptam aplicatia, care acum este in proces de redactare si multe dintre aspectele ei sunt secrete comerciale si speram ca intr-o zi sa avem un anunt fabulos ca vom asigura finantarea pentru acest proiect", a declarat Kimberly Reed.
Prezent la eveniment, ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman, a subliniat, la randul sau, angajamentul SUA pentru a continua proiectul Cernavoda.
"Odata cu suportul financiar de 7 miliarde de dolari pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 si retehnologizarea reactorului 1, drumul Romaniei catre o energie curata a fost pavat, contribuind la cresterea securitatii energetice a Romaniei si la prosperitatea tarii. Finantarea Exim va asigura securitatea energetica a Romaniei pentru urmatoarele decenii", a precizat ambasadorul SUA la Bucuresti.
Conform Strategiei Energetice a Romaniei si Planului National Integrat de Energie si Schimbari Climatice, energia nucleara va avea un rol esential in atingerea obiectivelor energetice strategice ale Romaniei pe termen lung intrucat raspunde obiectivelor decarbonizarii din punctul de vedere al mentinerii nivelului de cost, securitatii in aprovizionare si atingerii tintelor de mediu prin evitarea eliberarii emisiilor de CO2. Operarea a doua reactoare CANDU 6 conduce la evitarea a aproximativ 10 milioane tone de CO2/an.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter