RO EN
The cart is empty

MS reduce fondurile PNRR pentru investitiile in spitale si va apela la finantari BEI

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat, luni, ca sase spitale au fost eliminate din lista investitiilor sustinute prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) ca urmare a diminuarii alocarii pentru Componenta 12 "Sanatate" cu 26% (740 milioane euro), insa vor primi finantare cu fonduri de la Banca Europeana de Investitii (BEI), incepand din luna octombrie.
Rafila a mentionat, intr-o conferinta de presa, ca precizarile sale vizeaza "clarificarea unor aspecte legate de finantarea investitiilor din sectorul sanitar in PNRR", pentru ca "in ultimele zile au fost o serie de declaratii, de controverse in spatiul public".
"As dori sa fie clar pentru toata lumea care este situatia (...) pentru ca toate investitiile din PNRR sa poata sa primeasca finantare si sa se termine intr-un timp cat mai scurt. La data de 3 noiembrie 2021, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de punere in aplicare a grantului pentru Romania, in valoare de 29,12 miliarde de euro, cu doua componente: una este de grant, ceea ce inseamna fonduri nerambursabile in valoare de 14,23 miliarde de euro si imprumut, cu o dobanda redusa in valoare de 4,94 miliarde euro. Comisia Europeana a dispus (n.r. in 2023) ajustarea PNRR, actualizata pentru fiecare stat membru. Deci nu doar Romania a fost afectata de acest mecanism, prin inlocuirea datelor din previziunile Comisiei din toamna anului 2020 cu rezultatele efective ale PIB si s-a dispus, pentru Romania, o diminuare a contributiei financiare a UE pentru intreg PNRR de 2,1 miliarde de euro, din zona de granturi", a explicat Rafila.
Ministrul Rafila a mai spus ca diminuarile au afectat, pe langa Ministerul Sanatatii, si Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Educatiei.
Obiectivele de investitii a caror finantare nu va fi mai asigurata din PNRR, ci prin BEI, sunt: construirea Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Buftea si desfiintarea constructiilor existente; construirea unui corp nou pentru Departamentul "Sanatatea mamei si copilului" din cadrul spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sfantul Apostol Andrei" din Constanta; construirea de sectii de Obstetrica-Ginecologie la Arad; construirea intr-o noua locatie a Spitalului de Urgenta "prof dr Dimitrie Gerota"; construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie si Boli infectioase Brasov; si relocarea Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia.
Intrebat cum au fost revizuita lista, Rafila a spus: "Ca intotdeauna, ca in orice lista, exista un clasament (...) Spitalele care au alergat mai incet sunt cele sase. Mi se pare o abordare demagogica daca nu intelegem ca finantatorul pune niste conditii si nu intelegem ca toate obiectivele trebuie sa fie finantate si ajungem in zona demagogica si spunem ca Ministerul Sanatatii a taiat cu buna stiinta fondurile".
Secretarul de stat Alexandru Rogobete a precizat ca toate cele sase unitati pot continua procedurile de achizitie pentru proiectul tehnic, pentru constructie, ceea ce se modifica fiind numai sursa de finantare, din PNRR in BEI.
"Pentru cei pentru care am semnat deja contractul de finantare, se va face un act aditional, in care se mentioneaza acest lucru si anume ca se schimba sursa de finantare", a mai adaugat Alexandru Rogobete.
Ministrul Alexandru Rafila a subliniat duminica, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca niciun obiectiv de investitii din cele selectate initial pentru finantare prin PNRR nu a fost pierdut sau puse in pericol prin aceasta diminuare de fonduri, avand in vedere ca exista si finantarea cu fonduri de la BEI.
"A ramas integrala finantarea din PNRR pentru proiectele destinate reducerii infectiilor in spitale, pentru dotarea si extinderea sectiilor de ATI nou-nascuti, pentru reabilitarea si dotarea ambulatoriilor de specialitate, pentru constructia centrelor comunitare integrate. Toate spitalele aprobate pentru finantare de Ministerul Sanatatii, indiferent de judetul sau orasul in care sunt situate se vor construi, majoritatea cu fonduri din PNRR, si cateva cu fonduri de la Banca Europeana de Investitii!", a scris Rafila, pe Facebook.
 
Protest USR pentru eliminarea spitalelor de pe lista investitiilor PNRR
Mai multi parlamentari si consilieri USR au protestat, marti, in fata Ministerului Sanatatii, cerandu-i ministrului Alexandru Rafila "sa nu renunte" la banii pentru spitale din PNRR.
Stelian Ion, deputat USR de Constanta, a declarat ca Alexandru Rafila ar trebui sa isi dea demisia, deoarece renuntarea la sase proiecte, in valoare de 700 de milioane de euro, reprezinta "picatura care a umplut paharul".
"Unul dintre aceste spitale, un spital de pediatrie, ar fi trebuit sa se construiasca la Constanta. Un spital cu o valoare de 142 de milioane de euro. Bani foarte multi. Ne-am straduit in 2021 sa alcatuim un Plan National de Redresare si Rezilienta care sa includa construirea a mai multor spitale. Iata ca a venit PSD si arunca totul in aer. Face praf tot acest program, renunta la 700 de milioane de euro, bani nerambursabili, pe care ii primeam gratuit. De ce? Pentru ca domnul Rafila e ocupat cu excursiile in Cuba; cu povestile pe care le indruga toata ziua, pe la televiziuni, in loc sa isi faca treaba la minister; cu imaginea proprie. Nu a facut absolut nimic in perioada cat a fost ministru. Numai bete in roate a bagat peste tot si lucrul acesta e ingrozitor", a spus Stelian Ion, intr-un live pe Facebook.
Potrivit deputatului USR, proiectul noului spitalul "nu era in mare intarziere" si putea fi dus la indeplinire pana in 2026
"Constanta risca sa nu duca la indeplinire acel proiect, din cauza incompetentei si nepasarii minstrului Rafila. In Constanta, domnul Rafila nu mai e binevenit. Din momentul in care si-a batut joc de un judet intreg, de copiii si mamele acestui judet, domnul Rafila trebuie sa isi dea demisia si sa vina in zona noastra doar in calitate de turist, nu de ministru. Ne-a demonstrat ca nu ii pasa absolut deloc de nimeni, in afara de propria persoana. Un spital care putea fi construit si pentru care aveam banii necesari... Prefera sa se imprumute. Si cine va plati acele imprumuturi? Tot noi si copiii nostri. In loc se beneficiem de fonduri europene. Este, cred eu, momentul in care domnul Rafila si-a semnat demisia, intr-un fel, din aceasta functie de ministru. Chiar daca, poate, nu isi da seama acum, de la asta i se va trage demisia", a spus Stelian Ion.
Printre parlamentarii USR care au mai participat la protest se numara Tudor Pop, Stefan Palarie, Silvia Dinica, Diana Buzoianu, Denisa Neagu si Marius Miftode.
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat, luni, ca sase spitale au fost eliminate din lista investitiilor sustinute prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) ca urmare a diminuarii alocarii pentru Componenta 12 "Sanatate" cu 26% (740 milioane de euro), insa vor primi finantare cu fonduri de la Banca Europeana de Investitii (BEI), incepand din luna octombrie.
Rafila a mentionat, intr-o conferinta de presa, ca precizarile sale vizeaza "clarificarea unor aspecte legate de finantarea investitiilor din sectorul sanitar in PNRR", pentru ca "in ultimele zile au fost o serie de declaratii, de controverse in spatiul public".
"La data de 3 noiembrie 2021, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de punere in aplicare a grantului pentru Romania, in valoare de 29,12 miliarde de euro, cu doua componente: una este de grant, ceea ce inseamna fonduri nerambursabile in valoare de 14,23 miliarde de euro si imprumut, (...) cu o dobanda redusa in valoare de 4,94 miliarde euro. (...) Comisia Europeana a dispus (n.r. in 2023) ajustarea PNRR, actualizata pentru fiecare stat membru. Deci nu doar Romania a fost afectata de acest mecanism, prin inlocuirea datelor din previziunile Comisiei din toamna anului 2020 cu rezultatele efective ale PIB si (...) s-a dispus, pentru Romania, o diminuare a contributiei financiare a UE pentru intreg PNRR de 2,1 miliarde de euro, din zona de granturi", a explicat Rafila.
Ministrul a mai precizat ca diminuarile au afectat, pe langa Ministerul Sanatatii, si Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Educatiei.
 
Ciolacu, despre spitalele propuse prin PNRR: Nu s-a pierdut absolut niciun ban
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marti, cu ocazia unei vizite in judetul Vrancea, ca proiectele de investitie la spitalele care ar fi trebuit sa fie finantate in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) se vor derula prin POS sau prin intermediul unui imprumut de la Banca Europeana pentru Investitii.
"Nu este niciun spital care a fost pe lista de PNRR ca sa nu fie prins la finantare pe POS si pe imprumutul de la BEI, care este deja perfectat si discutat de catre Guvern, pentru ca acolo se pot incadra cu termene de finalizare si dupa anul 2026. (...) Interesul nostru este ca toate aceste spitale sa se faca. Nu s-a pierdut absolut niciun ban", a transmis Marcel Ciolacu.
Seful Guvernului a afirmat ca s-a facut o analiza a tuturor proiectelor care nu vor mai primi finantare prin PNRR si ca s-au gasit solutii pentru transferarea investitiilor pe alte fonduri, subliniind ca o varianta putin utilizata pana acum este cea a fondului de modernizare pe care Romania il are la dispozitie.
"Noi avem la dispozitie acest fond de modernizare de foarte mult timp. Avem, in acest moment, vreo 15 miliarde de euro, sunt sapte state. Avem un singur proiect depus de Transelectrica, de 500 de milioane. Atat s-a facut inainte. In acest moment, domnul Grindeanu a venit cu proiecte de aproape patru miliarde de euro pentru fondul de modernizare, cu o viziune foarte clara, de continuare a coridorului sudic, care include si Grecia si Bulgaria. Sa incepem sa fie si Romania un jucator regional, nu numai national, pe intreaga zona", a mentionat premierul.
Marcel Ciolacu a dat asigurari ca nicio lucrare aflata in derulare nu va fi stopata si ca la nivelul Guvernului a fost pusa la punct o strategie pentru oprirea risipei de bani. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter