RO EN
The cart is empty

Ministerul Justitiei sustine relocarea a sapte penitenciare in afara zonelor urbane

In sedinta Guvernului din data de 16 februarie 2024 a fost aprobat Memorandumul ”Relocarea in afara zonelor urbane a unor penitenciare” prezentat de Ministerul justitiei. Acesta se refera la problemele ridicate de prezenta unor penitenciare in zona centrala a unor orase importante din Romania si la optiunile pentru relocarea lor.
Documentul a amintit faptul ca, in ultimii ani, s-au depus eforturi pentru modernizarea si extinderea infrastructurii sistemului penitenciar si s-a reusit o diminuare a deficitului de locuri de cazare dar problema supraaglomerarii locurilor de cazare subzista. In acest context, eforturile depuse in vederea modernizarii si reabilitarii penitenciarelor sunt supuse unor limitari atunci cand acestea sunt amplasate in zone urbane, care prezinta provocari si riscuri de securitate.
Astfel de unitati de detentie, pentru care se apreciaza necesara relocarea sunt penitenciarele Oradea, Satu Mare, Targu Mures, Iasi, Ploiesti, Timisoara si sectia exterioara Cluj din cadrul Penitenciarului Gherla.
Ministra justitiei, Alina Gorghiu, a declarat urmatoarele: ”Am adus aceasta problema in atentia Guvernului pentru ca este vorba despre un proiect major, prea amplu pentru a fi solutionat exclusiv de Ministerul justitiei. Memorandumul de astazi este rezultatul unor analize care se fac de mai mult timp la nivelul sistemului. Relocarea in afara oraselor prezinta numeroase avantaje printre care se numara cresterea sigurantei publice, imbunatatirea conditiilor de detentie si chiar eficientizarea demersurilor de reabilitare si reintegrarea sociala a persoanelor private de libertate. Pe de alta parte, pentru unitatile administrativ teritoriale, un astfel de demers poate contribui la indeplinirea obiectivelor administratiilor publice locale de promovare a turismului, dezvoltare a mediului de afaceri si revitalizare a centrelor oraselor.
Sistemul penitenciar se modernizeaza, se dezvolta pe principii sanatoase. Am inceput deja constructia unui penitenciar nou la Unguriu, in Buzau, si vom incepe in viitorul apropiat un altul la Berceni, in Prahova. De asemenea, in anii 2021 – 2023 au intrat in uz peste 2000 de noi locuri in penitenciarele existente. Guvernul a aprobat acum aceasta noua directie de dezvoltare strategica. Vom lucra in acest sens in perioada urmatoare si vom avea inclusiv discutii cu administratiile locale.”
 
 
 
Memorandumul aminteste faptul ca amplasarea inchisorilor in mijlocul zonelor urbane genereaza o serie de probleme si riscuri, atat pentru comunitatea locala cat si pentru politia penitenciara:
  • Dificultati in asigurarea conditiilor de detentie corespunzatoare: dimensiunile reduse ale spatiilor de detinere in mediul urban pot reprezenta un obstacol major in indeplinirea standardelor legale pentru conditiile din inchisori.
  • Riscul de evadare: zona urbana aglomerata si densitatea populatiei creeaza un mediu favorabil pentru tentativele de evadare. Infrastructura complexa a oraselor poate contribui la crearea unor premise favorabile sustragerii de la regimul de detentie.
  • Comunicarea neautorizata: amplasarea inchisorilor in zonele urbane faciliteaza comunicarea neautorizata intre detinuti si persoanele externe. Telefoanele mobile si alte dispozitive electronice sunt adesea folosite pentru a coordona activitati ilegale sau pentru a planifica evadari, subminand securitatea sistemului penitenciar.
  • Siguranta locului de detinere: proximitatea inchisorilor fata de comunitatea locala externa poate pune in pericol siguranta unitatii penitenciare, prin accesul necontrolat al indivizilor din exterior.
In acest context, documentul mentioneaza o serie de aspecte pozitive ale relocarii unitatilor de detentie:
  • Cresterea sigurantei publice
  • Imbunatatirea conditiilor de detentie
  • Continuarea in aceleasi coordonate pozitive si chiar eficientizarea demersurilor de reabilitare si reintegrarea sociala a persoanelor private de libertate
  • Reducerea comunicarii neautorizate
  • Redresarea impactului asupra comunitatii
Masurile concrete propuse prin Memorandum in vederea relocarii unitatilor cuprind initierea demersurilor pentru identificarea de terenuri libere de constructii aflate in domeniul public al unor unitati administrativ-teritoriale care pot face obiectul transferului in domeniul public al statului si in administrarea unitatilor de detentie din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor – Ministerului Justitiei urmand ca ulterior sa fie initiate demersurile necesare pentru transferul efectiv al acestora.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter